Mücahid Eker - Çağrı Merkezleri Derneği (ÇMD) Yönetim Kurulu Başkanı ve Callpex Genel Müdürü Metin Tarakçı, "6. bölgedeki 15 il dışında kalan illerdeki teşvikler çağrı merkezlerini kapsamıyor. Buradaki çağrı merkezleri finansal anlamda zorluk yaşamaya başladı" dedi.
Tarakçı, söz konusu 15 ildeki mevcut bazı çağrı merkezlerinin de teşvik kapsamının dışında kaldığını, bunun rekabet dengesizliğine yol açacağını belirterek, "Yol yakınken buna bir şekilde çözüm bulmak gerekiyor" talebini dile getirdi.
Sektörün "teşvik" beklentilerine ilişkin AA muhabirine değerlendirme yapan Tarakçı, 49 ili kapsayan 5084 sayılı Teşvik Yasası'nın yürürlükten kalkmasıyla gelen yeni teşvik yasasında özellikle 6. bölgedeki 15 il dışında bulunun illerde teşviklerin çağrı merkezi sektörünü içermediğini söyledi.
Tarakçı, eski teşvik yasasının, ağırlıklı olarak insan kaynağı giderlerine yönelik teşvikler sunması dolayısıyla 35'e yakın ilde çağrı merkezleri kurulduğunu vurguladı.
Yeni teşvik yasasının ise daha kuvvetli olmasına rağmen insan kaynağı teşviklerinin kapsamını sadece 15 ille sınırladığını anlatan Tarakçı, "Özellikle 6. bölgedeki 15 il dışında kalan illerdeki teşvikler çağrı merkezlerini kapsamıyor. Buradaki çağrı merkezleri finansal anlamda zorluk yaşamaya başladı. Çünkü önceki teşvikin oluşturduğu avantajı müşterilerine sunarken teşvik ortadan kalktıktan sonraki maliyet farkını geri alamadılar" diye konuştu.
Söz konusu 15 ildeki mevcut bazı çağrı merkezlerinin de teşvik kapsamının dışında kaldığını vurgulayan Tarakçı, yeni yasada sadece yeni yatırımlara teşvik verildiğini hatırlattı.
-"Yol yakınken bir çözüm bulunmalı"-
Tarakçı, şunları kaydetti:
"Örneğin Callpex olarak Bingöl'de 450 kişilik ekibimiz var. Bir buçuk yıldır orada hizmet veriyoruz fakat artık teşviki kaybetmiş durumdayız. Buna karşılık şu anda Bingöl'e yeni girecek bir şirket çok ciddi bir teşvik avantajından faydalanabilir. Bu da rekabet dengesizliğine yol açacak. İş öyle bir noktaya geliyor ki biz oradaki yatırımımızı tutup tutmayacağımızı konuşmaya başladık.
Bingöl'den Urfa'ya ya da hemen yanındaki Muş'a geçsek bütün teşviki alıyoruz. Bizim gibi bir şirket için bunun yıllık etkisi 2-2,5 milyon lira ve bu hafife alınacak bir rakam değil. Hem ÇMD hem de Callpex olarak konuyla ilişkili kamu kurumlarıyla temaslarımızı sürdürüyoruz. Şimdilik etkileri çok hissedilmese de yaklaşık bir sene sonra tüm sektör bu sıkıntıları daha ciddi hissedecek, yol yakınken buna bir şekilde çözüm bulmak gerekiyor."
-"Sektör zaten karlılıkta yüzde 10'ları tutturmak için mücadele veriyor"-
Çağrı merkezi sektörünün tehlikeli meslek grubuna dahil edilmesinin de sektöre dezavantaj getirdiğini dile getiren Tarakçı, bunun, daha fazla iş sağlığı ve güvenliği uzmanı bulundurmayı ve periyodik testleri artırmayı beraberinde getirdiğini anımsattı.
"Şu anda resmileşmedi ama arkasından sigorta primlerinde 3-3,5 puanlık artış da gelecektir" diyen Tarakçı, sektörün zaten karlılıkta yüzde 10'ları tutturmak için mücadele verdiğini savundu.
Yeni teşvik sistemi ve bu yapı ortaya konulduğunda, müşteriden de bunun karşılığı alınamadığında bütün karlılık kaynaklarının sıfırlandığına dikkati çekti. Tarakçı, bunların aynı dönemde üst üste gelmesinin ise kendilerini gerçekten zorladığını da sözlerine ekledi. - İSTANBUL
Son Dakika › Ekonomi › 'Çağrı Merkezleri 'Eski Teşviklerin Devamını' İstiyor' - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?