"Çek Yasasındaki Düzenleme Esnafı İki Kat Mağdur Etti" - Son Dakika
Ekonomi

"Çek Yasasındaki Düzenleme Esnafı İki Kat Mağdur Etti"

"Çek Yasasındaki Düzenleme Esnafı İki Kat Mağdur Etti"

Çek Kanunu'ndaki düzenlemeyle hapis cezasının kalkmasının, çekle satış yapan esnafın mağduriyetini iki kat artırdığı belirtildi.

16.05.2012 16:40

Çek Kanunu'ndaki düzenlemeyle hapis cezasının kalkmasının, çekle satış yapan esnafın mağduriyetini iki kat artırdığı belirtildi.

Art niyetli kişilerin, başkası adına aldığı çekleri verip esnaftan mal satın aldığını, karşılıksız çıktığında da herhangi bir yaptırım uygulanamadığını belirten Muhtelif Esnaflar Odası (MESO) Başkanı Fehmi Duban, "Mağduriyetin önüne geçmek için banka çek koçanı verdiği kişiden yüzde yüz teminat almalı. Çek karşılıksız çıktığında da o teminat yanmalı. Bankalar her çeke bin lira teminat veriyor. Böyle olunca da çekle mal satan esnafın mağduriyeti artıyor" dedi.

Piyasada dönen çek sayısında iki kat artış olduğunu anlatan MESO Başkanı Duban, "Dürüst kişiler çekine zaten sadık. Bunlarda sorun olmuyor. Ancak geçmişte kaydı bulunan cezaevinde yatan kişiler şimdi tahliye edildi. Bunlara 5 yıl çek verilmeyecek. Ancak bunlar kaydı olmayan bir yakını adına alıp esnafı mağdur edebiliyor. Bankalar artık çeklerin bedelini üzerine yazıyor. Her biri 5 bin liralık 20 tane çek yaprağı veriliyor. Ancak her yaprak için banka bin liralık teminat veriyor. Her çek koçanı bedeli teminat alınmalı. Nasıl bir kredi almak istendiğinde ipotekli başka bir menkul ya da gayrimenkul isteniyorsa, çek verilirken de bankalar yüzde yüz teminat almalı" dedi.

İcra İflas Kanunu'nda ev eşyasına da icranın kalktığını hatırlatan Duban, "Önceden karşılıksız çek veren kişilerin mallarına el konulabiliyordu. Şimdi çekle satış yapan esnaf karşılıksız çıktığında hiçbir şey yapamıyor. Hapis cezası kalktığı için esnaf mağdur. Bankalar yeterli teminatı, ipoteğini almadan çek koçanı dağıtmasın. Şu anda parası olmayan kişiler çek kullanmaya devam ediyor" diye konuştu.

MESO Başkanı Fehmi Duban'ı ziyaret eden HAS Parti Bursa İl Başkanı Ali Mollasalih de esnafın meselelerini yakından takip ettiklerini kaydetti. Yeni anayasanın konuşulduğu ziyarette HAS Partililer, Meclis'e sundukları yeni anayasa kitapçığını esnaf odası başkanına verdi. - BURSA

Kaynak: İHA

Son Dakika Ekonomi 'Çek Yasasındaki Düzenleme Esnafı İki Kat Mağdur Etti' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement