Çin'e 100 Milyon Dolarlık Krom Özü - Son Dakika
Ekonomi

Çin'e 100 Milyon Dolarlık Krom Özü

Çin\'e 100 Milyon Dolarlık Krom Özü

Çin Firması "Chirolight" ile Türk Firması "Leodorne Granit Sanayi Limited Şirketi" Arasında, 250 Bin Ton Krom Özümü Alımı İçin, 100 Milyon Dolar Tutarında Alım Anlaşması İmzalandı.

19.06.2007 03:01

Çin firması "Chirolight" ile Türk firması "Leodorne Granit Sanayi Limited Şirketi" arasında, 250 bin ton krom özümü alımı için, 100 milyon dolar tutarında alım anlaşması imzalandı.

Türkiye ve Çin Halk Cumhuriyeti 15. Dönem Karma Ekonomik Komisyon (KEK) Toplantısı Protokolü imzalandı. Anlaşmaya Türkiye adına Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, Çin Halk Cumhuriyeti adına da Ticaret Bakanı Bo Xilai imza koydu. Tüzmen, imza töreni sırasında, protokol metninin karşılıklı iyi niyet ve anlayışın göstergesi olduğunu belirterek, ulaştırmadan, alt ve üst yapıya, müteahhitlikten, turizme, tarımdan sanayiye kadar her alanda çalışmaların yapıldığını anlattı.

1.2 MİLYAR DOLAR İHRACAT Tüzmen, toplantıda yaptığı konuşmada 2007 sonunda iki ülke arasındaki ticaret hacminin 14 milyar dolara ulaşacağının tahmin edildiğini belirterek, "En iyi tahminle bu rakamın sadece 1.2 milyar dolarlık bölümünü Türkiye’nin Çin’e ihracatını oluşturacak. Tarihinde ilk defa Türkiye Çin’e 1.2 milyar dolar ihracat yapacak" dedi. Çine’e ihracatın aylık bazda yüzde 50’lerin üzerinde artarken, ithalattaki artış hızının yavaşladığını belirten Tüzmen, ikili ticaretin önümüzdeki beş yıl içinde 50 milyar doları aşacağını kaydetti. Tüzmen, Türkiye’nin hedefinin 2020 yılına kadar bir trilyon dolar ticaret hacmi olduğunu bildirdi.

THY SEFERLERİ: THY seferlerinin 7’den 21’e çıkarılması önerisini desteklediğini ifade eden Konuk Bakan, Çin tarafının KEK Toplantısı’ndan çok memnun kaldığını kaydetti. Çin heyetinin 100 kişiden oluştuğunu anlatan Bo, heyette Dışişleri, Maliye, Bilim ve Teknoloji Bakanlıklarından ve Kalite Denetim, Eximbank gibi kurumlardan temsilciler ile Çin’in en güçlü 20 şirketinin temsilcilerinin yer aldığını ve bunun Türkiye’ye verilen önemin bir göstergesi olduğunu anlattı. Konuk Bakan, Türkiye ve Çin ekonomik ilişkilerine dair bir soru üzerine, iki ülke arasındaki ticari ve ekonomik ilişkilerinin geleceğinin çok parlak olduğunu ve somut adımlar atılarak, somut başarıların elde edileceğini söyledi. Tüzmen de Türkiye’nin çeşitli bölgelerine Çin Hükümeti tarafından ortak sanayi bölgesi ve yatırım için heyetler gönderileceğini belirterek, Mersin için de Temmuz ayında bir heyetin geleceğini bildirdi.

Kaynak: DHA

Son Dakika Ekonomi Çin'e 100 Milyon Dolarlık Krom Özü - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement