Çin, Manisa'yı 'Yatırımda İlk 10'a Aldı - Son Dakika
Ekonomi

Çin, Manisa'yı 'Yatırımda İlk 10'a Aldı

Çin, Manisa\'yı \'Yatırımda İlk 10\'a Aldı

Geçen Yıl Avrupa'nın En Uygun Yatırım Yeri Olarak Seçilen Manisa Organize Sanayi Bölgesi'nin (Osb), Çin'in Deniz Aşırı Ülkelerde Yatırımda Bulunacak İş Adamları İçin Yaptığı Araştırmada, Dünyadaki İlk 10 Sanayi Yerleşimi Arasına Girdiği Bildirildi.

18.11.2007 01:41

Geçen yıl Avrupa’nın en uygun yatırım yeri olarak seçilen Manisa Organize Sanayi Bölgesi’nin (OSB), Çin’in deniz aşırı ülkelerde yatırımda bulunacak iş adamları için yaptığı araştırmada, dünyadaki ilk 10 sanayi yerleşimi arasına girdiği bildirildi.

PEKİN’DE ÖDÜL TÖRENİ: Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkan Yardımcısı Manisa Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Koşmaz, Çin Halk Cumhuriyeti’nin deniz aşırı ülkelerde yatırım yapacak iş adamları için dünya çapında en uygun sanayi yerleşimleri ve kentlerine yönelik bir araştırmada bulunduğunu belirtti. Koşmaz, buna göre Manisa OSB’nin önce 20, daha sonra yapılan değerlendirmede de ilk 10 yerleşim bölgesi arasında yer aldığını belirtti.

Bu değerlendirmede, birinci, ikinci gibi bir sıralama olmadığını belirten Koşmaz, "Sadece ilk 10 şehir belirlendi. Türkiye genelinde Manisa OSB dışında bu alanda başka bir OSB yok. Çin Halk Cumhuriyeti’nin, bu araştırması kapsamında ilk 10 olarak belirlediği sanayi yerleşimleri için yarın (bugün) Pekin’de bir ödül töreni düzenlenecek. Ayrıca Serbest Bölge statüsünde de Ege Serbest Bölgesi ödül almaya hak kazandı."

TÖRENDE TANITIM FIRSATI: Ödülü Manisa OSB Müdürü Tamer Balatlı’nın alacağını bildiren Koşmaz, törende yaklaşık 700 kişilik büyük sanayi kuruluşlarının yöneticileri ile yatırımcı grubunun hazır bulunacağını kaydetti. Koşmaz, "Bu törende Manisa’nın dolayısıyla Türkiye’nin de tanıtımını yapma fırsatını da yakalamış olacağız" diye konuştu.

DAHA ÖNCE AVRUPA ÖDÜLÜ GELMİŞTİ: Bu arada Manisa’nın geçen yıl da "Avrupa’nın en uygun ve en iyi yatırım şehri" ödülünü aldığını hatırlatan Koşmaz, "Şimdi de dünyanın en uygun yatırım şehirleri arasına girdik. Manisa artık bütün dünyada takdir aldı. Daha önce OSB yönetimini eleştirenler, bu durumdan kendilerine bir pay çıkarırlar diye düşünüyorum" dedi.

YABANCI ŞİRKETLER DE MANİSA’DA: Yaklaşık 4 milyon 200 bin m2’lik tevsii alanı yapılaşma sürecinde olan ve halihazırda 510 hektar üzerinde 128 firmanın yeraldığı Manisa OSB, sektörlerinde ön sıralarda gelen pek çok şirketin yanı sıra, yüzde 100 yabancı sermayeli pek çok şirkete de ev sahipliği yapıyor. Markaları dünya çapında tanınan bu şirketlerden arasında Indesit Company (İtalya), Rexam (İngiltere), Imperial Tobacco (İngiltere), EMS-Minibar (İspanya), Commital (İtalya) yer alıyor.

TÜRKİYE’NİN DEVLERİ VAR: Türkiye’nin ilk 500 sanayi kuruluşu arasında yer alan Manisa OSB şirketleri ise şunlar: "Vestel Elektronik, Vestel Beyaz Eşya Sanayi, Bosch Isıtma Ürünleri, Döktaş Dökümcülük, Olmuksa Mukavva, Polinas Plastik, Indesıt Company, Hayes Lemmerz Jantaş, Yonca Gıda, Kerim Çelik Mamulleri, Elba Basınçlı Döküm ve Klimasan." İkinci 500 büyük sanayi kuruluşları arasında ise şu şirketler yer alıyor: "Önaysan Metal, Hayes Lemmerz İnci Jant Sanayi, Jantsa jant sanayi, Oerlikon, Valf Sanayii, Tirsan Kardan Sanayi, İnci Akü Mayteks Örme, Sarıgözoğlu Hidrolik, Elsan Hammadde.’’

Televizyon ve buzdolabı üssü

MANİSA Oganize sanayi bölgesi, özellikle bazı alanlardaki üretimi ile dikkat çekiyor. Avrupa’da ki toplam TV üretiminin yüzde 30’u, Türkiye’deki TV üretiminin yüzde 65’i, bisiklet üretiminin yüzde 35’i, buzdolabı üretiminin yüzde 26’sı Manisa Organize Sanayi Bölgesi’nde yapılıyor. Toplam buzdolabı üretiminde ise dünyada birinci merkez olarak Manisa Organize Sanayi Bölgesi gösteriliyor. Bu bölgede faaliyet gösteren şirketler arasında, Türkiye’nin önde gelen pek çok şirketi yer alıyor.

Kaynak: DHA

Son Dakika Ekonomi Çin, Manisa'yı 'Yatırımda İlk 10'a Aldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement