Çukurova'da Ayçiçeği Altın Gibi Güvenli Liman Oldu - Son Dakika
Son Dakika Logo
Ekonomi

Çukurova'da Ayçiçeği Altın Gibi Güvenli Liman Oldu

Çukurova\'da Ayçiçeği Altın Gibi Güvenli Liman Oldu
31.05.2013 10:26

Ceyhan Ziraat Odası Başkanı Yavuz Tezcan, geçen yıl ekim alanı 550 bin dekar olan ayçiçeğinin bu yıl yüzde 40 arttığını, ancak Çukurova'nın beyaz altını pamuğun ekim alanlarının ise sürekli daraldığını söyledi.

Ceyhan Ziraat Odası Başkanı Yavuz Tezcan, geçen yıl ekim alanı 550 bin dekar olan ayçiçeğinin bu yıl yüzde 40 arttığını, ancak Çukurova'nın beyaz altını pamuğun ekim alanlarının ise sürekli daraldığını söyledi.

Tezcan, Çukurova yöresi dendiği zaman akla ilk gelen ürünün pamuk olduğunu ancak, yüksek maliyet nedeniyle üreticinin sürekli pamuktan kaçıp maliyeti ve yetiştirmesi daha kolay alternatif ürünlere yöneldiğini kaydetti. Çiftçinin son yıllarda en çok sığındığı ürün limanının ise ayçiçeği olduğunu belirten Tezcan, "Pamuktan kaçan üretici sürekli ayçiçeğe koşuyor. Üretici için altın gibi güvenli liman olan ayçiçeğinin ekim alanları her yıl sürekli artış gösteriyor. Buna karşılık pamuk ekim alanları ise her yıl daralıyor" dedi.

30-40 yıl önce 3 milyon dekar alana ekilen pamuğun geçen yıl 470 bin dekar alana ekildiğini, bu yıl ise bu ekim alanının yüzde 20-25 daha da daraldığını aktaran Tezcan, şunları kaydetti:

"Buna karşılık ayçiçek ekim alanları ise sürekli artıyor. Geçen yıl 550 bin dekar alana ekilen ayçiçeği bu yıl yüzde 40'a varan artışla 700 bin dekar alana yükseldi. Çünkü üretici ayçiçek ektiğinde kar ediyor, pamuk ektiğinde artık kar edemiyor. Ürününü çok az karla ya da zararla satıyor. Pamuk maliyetini kurtarmıyor. Oysa ayçiçeğin kilograma maliyeti 1 lira. Üretici bunu 1 lira 35 kuruş ve 1 lira 50 kuruş arasında satarak kar ediyor. Üretimi de pamuk kadar zahmetli olmadığı için çiftçi direkt güvenli liman olan ayçiçeğini tercih ediyor."

Yakın zamanda Çukurova yöresinin beyaz altınının neredeyse ekilemeyecek duruma geleceğini dile getiren Tezcan, geçen yıl 120 bin ton üretimi yapılan ayçiçekte, bu yıl da 150 bin ton yağlık ayçiçeği beklediklerini ifade etti.

Türkiye'de bitkisel ham yağ üretiminin yüzde 50'sinin ayçiçeğinden karşılandığını vurgulayan Tezcan, "Yağı çıkartıldıktan sonra geriye kalan küspesinden yüksek oranda protein bulunmasından ötürü, çok kaliteli bir yem hammaddesidir. Ayrıca yağlı boya, kağıt, plastik, sabun ve kozmetik ürünlerin yapımında da hammadde olarak kullanılmaktadır. Bu nedenle çok fazla bir kullanım yelpazesi olduğu için ürün tercih ediliyor" diye konuştu. - ADANA

Kaynak: İHA

Son Dakika Ekonomi Çukurova'da Ayçiçeği Altın Gibi Güvenli Liman Oldu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement