Devletin Tv Ölçümüne Girmesi Doğru Değil - Son Dakika
Ekonomi

Devletin Tv Ölçümüne Girmesi Doğru Değil

Devletin Tv Ölçümüne Girmesi Doğru Değil

Televizyon Yayıncıları Derneği, Reklamverenler Derneği ve Reklamcılar Derneği Ortak Bir Açıklama Yaparak, Devletin Tv Ölçümlemeye Soyunmasının Doğru Olmayacağını Savundu. Bunun 'Politik Gücün Ticarete Müdahil Olması' Anlamına Geleceğine Dikkat Çekilen Açıklamada, Tüm Dünyada Bu İşi Özerk Kuruluşların Yaptığı Hatırlatıldı.

22.11.2008 01:40

Televizyon Yayıncıları Derneği, Reklamverenler Derneği ve Reklamcılar Derneği ortak bir açıklama yaparak, devletin TV ölçümlemeye soyunmasının doğru olmayacağını savundu. Bunun ’politik gücün ticarete müdahil olması’ anlamına geleceğine dikkat çekilen açıklamada, tüm dünyada bu işi özerk kuruluşların yaptığı hatırlatıldı.

TELEVİZYON Yayıncıları Derneği, Reklamverenler Derneği ve Reklamcılar Derneği, TV izleyici ölçümleri ile ilgili son günlerdeki tartışmalar üzerine ortak açıklama yaptı. Tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de bu ölçümlerin özerk olan Televizyon İzleme Araştırma Kurulu (TİAK) tarafından yapıldığı belirtilen açıklamada, "Devletin böyle bir araştırmaya soyunması, politik gücün ticarete müdahil olması nedeniyle doğru bir model değildir" denildi. Televizyon Yayıncıları Derneği Başkanı Nuri M. Çolakoğlu, imzasıyla yapılan ortak açıklamada, son günlerde basında TİAK ve ölçüm sistem ve güvenirliği üzerinde "çoğu uzman olmayan" kişilerin görüş bildirmesi üzerine böyle bir açıklamaya ihtiyaç duyulduğu vurgulandı. Açıklamada, şu noktalara dikkat çekildi:

Özerk kuruluş yapar

Tüm dünyada bu ölçümler, özerk bir kuruluş tarafından yapılır. Devletin böyle bir araştırmaya soyunması, politik gücün ticarete müdahil olması nedeniyle doğru bir model değildir, dünyada 63 ülkede böyle bir uygulama örneği mevcut değildir.

Ölçüm AGB’ye yaptırılıyor

Ölçümler, TİAK tarafından 15 yıldır şu anda Avrupa, Amerika ve Asya kıtalarında 30 ülkede televizyon ölçümü yapan Nielsen AGB Şirketi’ne yaptırılıyor. Türkiye’de televizyon ölçümleri özerk bir komite tarafından yaptırılıyor. Bu komite reklamverenler, reklam ajansları, medya ajansları ve televizyon kanal temsilcilerinden oluşuyor. Her iki yılda bir komiteye seçilen kişiler, gönüllü olarak görev yapıyor.

Reklamveren bilmek ister

Reklamverenler, para harcadığı, yatırım yaptığı markaların, reklamların etkisini ve kaç para harcayarak kaç kişiye ulaştıklarını ölçmek istiyor. Medya ve reklam ajansları bu ölçüme para ödeyerek bulguları satın alıyor. 2 milyar dolarlık bir televizyon reklam harcamasının verimli kullanılması için bu ölçüm rehber oluyor. Ticari bir anlaşmada, bedelini ödeyen insanların paralarını, hem güvenirliğinden hem de istatistiki sonuçlarından emin olmadıkları bir modeli satın almaları düşünülemez, bu nedenle güvenirliği hayati derecede önemli.

Akademisyen denetliyor

Bu, TIAK’ın da en hassas olduğu konudur. Kimse inanmadığı bir sistem için milyarları harcamaz. Sistem güvenliği teknik olarak sağlanmış olan ölçümler ayrıca hem Nielsen AGB tarafından hem de sonuçları karşılaştırılarak TİAK’ın atadığı Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Teknopark A.Ş adına görev yapan akademik bir ekip tarafından denetleniyor.

16 üyeli TİAK 16 yıldır hizmet veriyor

TELEVİZYON İzleme Araştırma Kurulu (TİAK), Uluslararası Reklamcılık Derneği (IAA) şemsiyesi altında 1992 yılında Reklamverenler, Reklamcılık ve TV yayın kuruluşları katılımıyla oluşturulmuş bir Birleşik Endüstri Komitesi. TİAK, 16 üyeden oluşuyor. Bu üyeler, 3 Reklamveren Derneği üyesi işveren temsilcisi, 3 reklam ve medya ajansı temsilcisi, 3 Uluslararası Reklamcılık Derneği temsilcisi ve 7 televizyon kanalı temsilcisinden oluşuyor. Bu komitenin ana amacı, tüm ülkedeki binlerce işverenin milyarlarla ifade edilen reklam bütçelerini en etkin biçimde kullanması, pazarlama politikalarına yön verebilmesi, reklam ve medya ajanslarının doğru hedef kitlelerine ulaşabilmesi, ülke ekonomisinin yaşam kanallarından reklam ve pazarlama endüstrisinin gelişmesine hizmet etmek.

Araştırma reyting savaşlarını ölçmek için yapılmıyor

TİAK tarafından yaptırılan araştırmada, Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre tespit edilmiş, 50 milyonluk kentsel nüfusu temsil eden 2 bin 500 hanede uluslararası ölçüm ilkelerince yapıldığı belirtilen açıklamada, şu bilgilere yer verildi: "TİAK araştırması tamamen ticaridir, demografik temele dayalı sosyolojik ’televizyonu kimler izliyor’a indirgenecek bir araştırma değildir. Bazı TV kanallarının ve programlarının arasındaki reyting savaşlarını ölçmek de değildir. Bilimsellikten uzaklaşan bu tartışmalar TİAK’ın ilgilendiği bir konu değildir."

Kaynak: DHA

Son Dakika Ekonomi Devletin Tv Ölçümüne Girmesi Doğru Değil - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement