Diyarbakırlı Çiftçiler Belediye Desteğiyle Organik Tarıma Yöneliyor - Son Dakika
Ekonomi

Diyarbakırlı Çiftçiler Belediye Desteğiyle Organik Tarıma Yöneliyor

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesince çiftçiler organik tarıma yönlendiriliyor.

09.01.2018 11:04
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

ŞÜKRÜ GÜNDÜZ - Diyarbakır Büyükşehir Belediyesince çiftçiler organik tarıma yönlendiriliyor.

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Kırsal Hizmetler Dairesi Başkanlığı tarımsal istihdamı artırarak, mevsimlik işçi göçünün önüne geçmek için organik tarımın yaygınlaşmasına yönelik çalışmalar gerçekleştiriyor.

Bu kapsamda hazırlanan proje ile organik tarımın yaygınlaşması amacıyla toprak analizinin ardından çiftçilere 70 kilogram organik sebze tohumu desteği sağlayan belediye 100 çiftçiye de 12 bin organik meyve ve sebze fidanı dağıttı.

Bütçesi 900 bin lira olan proje ile 2 yılda 350 dönümde meyve fidanları, 400 dönüm tarım alanında da organik sebze tohumları toprakla buluştu.

Belediye ayrıca üretilen tarımsal ürünlerin çiftçilerce daha rahat pazara sunulması için merkez Kayapınar ilçesinde semt pazarı inşa ediyor.

Projede her yıl daha çok çiftçiye destek sağlanarak, organik tarımın yaygınlaşması hem de tarımsal kalkınmanın artması hedefleniyor.

Çiftçilere organik tarım sertifikası

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Kırsal Hizmetler Dairesi Başkanlığı Proje Koordinatörü Nevzat Demir, AA muhabirine yaptığı açıklamada hazırladıkları ve hayata geçirdikleri projenin temel amacının organik tarımı yaygınlaştırmak olduğunu söyledi.

Demir, bu doğrultuda çiftçilere geçen yıl sebze bu yıl da zeytin, badem, kiraz ve ceviz gibi meyve fidanı desteğinde bulunduklarını 100 çiftçiye 12 bin meyve fidanı dağıttıklarını aktardı.

Çiftçilerin organik tarıma geçişlerini sağlamak için ilk seneye mahsus organik gübre desteğinde de bulunduklarını ifade eden Demir, çiftçilere organik tarım sertifikası da çıkardıklarını belirtti.

Bu sayede onlarca çiftçinin organik tarıma geçtiğini anlatan Demir, desteklerinin Diyarbakır'ın farklı ilçelerinde devam edeceğini kaydetti.

"Amacımız orta ve uzun vadede bütün ilçelerde organik tarıma geçiş sağlayan çiftçiler oluşturmak." diyen Demir, şöyle devam etti:

"Öncelikle toprağımıza yönelik analiz yaptık. Gelen sonuçları üniversitedeki hocalarımızla beraber değerlendirdik. Kesin olarak bu ürünleri yetiştirebiliriz kanaatine vardıktan sonra destekleri sunduk. Bugüne kadar diktiğimiz bütün meyve fidanlarından verim aldık. Buranın toprağı zeytine, fıstığa, cevize de uygun. Şimdiye kadar denenmediği için bilinmiyor. Biz bunu da kırmış olacağız. Deneyip çiftçilerimize göstermiş olacağız."

"Çiftçiler verimi yüksek ürünler yetiştirecek"

Demir, organik tarıma geçiş yapan çiftçinin verimi yüksek olan ürünler yetiştirmeye başladığına işaret ederek, bunun çiftçiye büyük katkı sağladığını aktardı.

"Çiftçiler tüm arazilerine buğday ekmekten kurtulacak, katma değeri yüksek ürünler yetiştirecek. Bu da gelir seviyelerinin ve buna bağlı refah seviyelerinin artmasına sebep olacak." ifadelerini kullanan Demir, zaman zaman çiftçilerle incelemeler yapmak için farklı illeri de ziyaret ettiklerini belirtti.

Kenti orta ve uzun vadede organik tarım, ceviz ve badem üretim merkezi haline getirmek istediklerini dile getiren Demir, bundan sonraki süreçte de projenin bütçesinin artırılarak devam edeceğini söyledi.

Demir, organik ürün üreten çiftçilerin satış konusunda sıkıntı yaşamaması için Kayapınar ilçesinde 1 milyon lira bütçe ile semt pazarı inşa ettiklerini belirtti.

Çiftçilerin kooperatifleşmesine de önem verdiklerine dikkati çeken Demir, şöyle konuştu:

"İlk pilot bölgemiz Lice oldu. Daha sonra Çermik ve Çınar'da da deneme alanlarımız oldu. Burada dikkat ettiğimiz husus çitçilerin kümelenmesi, bir arada hareket etmesi ve bu işi sahiplenmesidir. Lice'de öncelikle bir kooperatif kurduk. Çiftçilerimiz artık beraber hareket ediyorlar. Kooperatifin güçlenmesi için yönetim kurulu üyelerine ve üyelere ayrı ayrı eğitimler verdik. Yine çiftçilerimizi gruplar halinde Türkiye'nin farklı illerine götürüp, toplantılar yaptık."

Organik tarımın faydalarına değinen Demir, bu sayede toprağın korunmuş olacağını belirtti.

Demir, proje ile mevsimlik işçiliğin de önüne geçmeyi hedeflediklerini kaydetti.

Uzun vadede tersine göçü de sağlamayı planladıklarını anlatan Demir, organik tarımın yaygınlaşmasının sadece çiftçilere değil tüm bölgeye de ciddi katkı sunacağına inandıklarını dile getirdi.

Demir, "Çiftçilerimiz daha iyi gelir elde edecek, başta Diyarbakır olmak üzere bölgede tüketiciler sağlıklı ürün tüketebilme imkanına kavuşacak. Bu projeyle insanlarımızın sağlıklı ürüne kavuşabilmesine de katkıda bulanacağız." ifadelerini kullandı.

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Diyarbakırlı Çiftçiler Belediye Desteğiyle Organik Tarıma Yöneliyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Ticaret Bakanlığı, Restoran ve Kafelerde Fiyat Etiketi Denetimi Yaptı
    16:03 Ticaret Bakanlığı, Restoran ve Kafelerde Fiyat Etiketi Denetimi Yaptı

    Ticaret Bakanlığı ekipleri, 81 ilde restoran ve kafelerde, tarife ve fiyat listelerinin görünür şekilde işletmenin önüne ve masaların üzerine konulması uygulamasına ilişkin denetim yaptı. Denetimlerde, fiyat tarifelerinin, iş yerlerinin giriş kapısının önüne ve masaların üstüne, tüketiciler tarafından kolaylıkla görülebilir ve okunabilir şekilde konulup konulmadığı incelendi. Denetimler sonucunda birçok işletmeye idari para cezası uygulandı.

  • Emet İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü ve Jandarma ekipleri yol kontrolleri gerçekleştirdi
    16:01 Emet İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü ve Jandarma ekipleri yol kontrolleri gerçekleştirdi

    Emet İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü personeli ve İlçe jandarma ekipleri tarafından hayvan hareketleri ve hayvansal ürünlerin denetimleri çerçevesinde yol kontrolleri gerçekleştirildi.

  • İnebolu'da çiftçilere 100 bin fide dağıtıldı
    15:50 İnebolu'da çiftçilere 100 bin fide dağıtıldı

    Kastamonu'nun İnebolu ilçesinde Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi (TAKE) Projesi kapsamında çiftçilere 100 bin fide dağıtıldı. İlçede rekor sayıda fide dağıtımı gerçekleştirildi. Kaymakam Ahmet Vezir Baycar, dağıtım programında yaptığı konuşmada, geçen seneye göre 2,5 kat daha fazla fide dağıtıldığını belirtti. İnebolu'nun en fazla seraya sahip ilçe olduğunu vurgulayan Baycar, seracılığın yoğun olduğu köylerde göç olmadığını ve bu sayede köy nüfuslarının azalmadığını ifade etti. İlçe Tarım ve Orman Müdürü Hülya Karaaslan ise TAKE Projesi kapsamında üçüncü kez fide dağıtımı yapıldığını ve 100 bin fidyenin yetersiz olduğunu söyledi.

  • Manisalılara kartlı sayaçtan mekanik sayaca geçiş için adımlar
    15:49 Manisalılara kartlı sayaçtan mekanik sayaca geçiş için adımlar

    Manisa Su ve Kanalizasyon İdaresi (MASKİ) Genel Müdürlüğü, zorunlu kartlı sayaç uygulamasının kaldırılması kararının ardından mekanik sayaca geçmek isteyen Manisalıların uygulaması gereken adımları açıkladı.

  • Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı İslahiye'de incelemelerde bulundu
    15:39 Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı İslahiye'de incelemelerde bulundu

    Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Oruç Baba İnan, İslahiye ilçesinde yapımı devam eden iş yerlerini incelemek üzere İslahiye Kaymakamı Mehmet Soylu ve Belediye Başkanı Kemal Vural ile birlikte Küçük Sanayi Sitesi'ne ziyarette bulundu. Daha sonra ise Yeşilyurt Mahallesi'ndeki Yeşil Endüstri Bölgesi ilan edilen Organize Sanayi Bölgesi'ni ziyaret ederek yetkililerden bilgi aldı.

  • Bitlis'te Uçkun Bitkisi Yetişiyor
    15:32 Bitlis'te Uçkun Bitkisi Yetişiyor

    Bitlis'in Güroymak ilçesinde yetişen ve yayla muzu olarak da bilinen uçkun bitkisi, pazarda satılmaya başlandı. Uçkun toplayanlar, bu bitkinin ilçedeki işsizler için bir umut kaynağı olduğunu belirtiyor. Uçkun, kanser, sarılık, şeker, tansiyon, mide rahatsızlıkları ve diyabet gibi hastalıklara iyi geldiği bilinen bir bitkidir.

  • Güneydoğu Anadolu Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği'nin 2023 Yılı Faaliyet Raporu Kabul Edildi
    15:23 Güneydoğu Anadolu Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği'nin 2023 Yılı Faaliyet Raporu Kabul Edildi

    Güneydoğu Anadolu Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği'nin 2023 yılı mali genel kurul toplantısında, 2023 yılı faaliyet raporu oybirliği ile kabul edildi. Birliğin 2023 yılında gerçekleştirdiği kuru meyve ve mamulleri ihracatının detayları da açıklandı. Rapora göre, Birliğin kuru meyve ve mamulleri ihracatının Türkiye genelindeki payı yüzde 18,6 olarak gerçekleşti ve en fazla ihracat yapılan ülkeler arasında Almanya, Amerika Birleşik Devletleri, İtalya ve Irak yer aldı.


Advertisement