Piyasalar 7 Haziran'da yapılacak genel seçim sonuçlarını beklerken seçime sadece bir haftadan az kalmasına karşın seçim sonrasında nasıl bir siyasi tablo oluşacağının hala tahmin edilememesi piyasada volatilitenin devam edebileceğini gösterirken, Yunanistan endişeleri ile kur haftaya yükselişle başladı.
Yunanistan'ın mali durumuna yönelik korkular ve ABD'den gelen zayıf veriler yatırımcıların güvenini sarstı. Euro, Yunanistan'ın Pazar günü itibariyle kreditörlerle anlaşmaya varma hedefini tutturamamasının ardından yeni haftaya baskı altında başladı. Dolar karşısında yüzde 0.4 değer kaybeden euro 1.0952 seviyesine gerilerken, Cuma gününün zirve seviyesi olan 1.1006'dan inmiş oldu. Euro, yen karşısında ise 136.49'dan 135.95 seviyesine indi. Dolar endeksi Cuma gününün en düşük seviyesi olan 96.753'ten yeniden yükselişe geçerek 97.091'e çıktı.
Doların yeniden değer kazanması ve euronun Yunanistan endişeleriyle baskı altında kalması ise dolar/TL'nin haftaya yükselişle başlamasına neden oldu. Cuma günü 2.65'in hemen altında haftayı tamamlayan kur bu sabah 08: 39'da 2.6651/2.6669 seviyesinde işlem gördü. Aynı saatte sepet bazında TL 2.7924/2.7946 seviyesindeydi.
İki yıllık gösterge olan 16 Kasım 2016 itfalı tahvilde Cuma günü spot kapanış yüzde 9.89 seviyesinden gerçekleşti. 10 yıllık gösterge olan 12 Mart 2025 itfalı tahvilde ise Cuma günü spot kapanış yüzde 9.19 seviyesinden gerçekleşirken valörde son işlem 9.14 oldu.
Bugün iç piyasada Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Mayıs ayı öncü ihracat verileri imalat sanayi PMI ve İstanbul Ticaret Odası (İTO) Mayıs ayı öncü İstanbul enflasyonu takip edilirken Euro bölgesi imalat PMI, ABD kişisel gelirler ve ABD imalat PMI verileri takip edilecek.
Seçim öngörüleri
Analistler seçimlere neredeyse bir hafta kalmış olmasına karşın net bir tahmin yapmanın zor olması nedeniyle seçim beklentilerinin piyasa etkisinin eskisine nazaran daha yüksek olduğunu ve bu sürecin seçimler sonuçlanana kadar devam edebileceğini belirtiyorlar.
Anket sonuçlarında yüzde 10 seçim barajının yakınında seyreden HDP'nin baraj altında kalıp kalmayacağı vekil dağılımını etkilediği için analistler seçim sonuçlarına dair tahmin yürütmekte zorlanıyorlar.
AKP'nin, tek başına anayasayı değiştirip başkanlık sistemini getiremeyecek ancak hükümeti tek başına kurmaya yetecek kadar sandalye kazanması, piyasalar açısından en tercih edilen seçenek olarak görülüyor. AKP'nin tek başına az bir farkla iktidar olduğu senaryo en büyük olasılık olarak ön plana çıkarken bu ihtimalin son anketlerde azalması piyasadaki satışların lokal nedeni olarak görülüyor.
Her ne kadar piyasaların en pozitif gördüğü seçenek AKP'nin tek başına iktidar olduğu senaryo olsa da genel seçimlere ilişkin beklentilerde 13 yıllık tek parti hükümetinin son bulabileceği bir senaryoyu içeriyor. Reuters'da Cuma günü yer alan bir analize göre piyasalarda ilk etapta satış baskısı yaratması beklenen koalisyon ihtimali son dönemde artan kutuplaşmaların yarattığı gerilim dikkate alındığında bazı kazanımları da beraberinde getirebilir.
Son Dakika › Ekonomi › Dolar Haftaya Hızlı Başladı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?