Dünya Bankası Başkanlık Seçimi - Son Dakika
Ekonomi

Dünya Bankası Başkanlık Seçimi

Dünya Bankası Başkanı Robert Zoellick, dünya, Washington yönetimin uluslararası kuruluşları desteklemeye devam etmesini istiyorsa bu kuruluşlarda Amerikalı adayların liderlik rolü üstlenmesinin önemli olduğunu söyledi.

30.03.2012 16:35
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Dünya Bankası Başkanı Robert Zoellick, dünya, Washington yönetimin uluslararası kuruluşları desteklemeye devam etmesini istiyorsa bu kuruluşlarda Amerikalı adayların liderlik rolü üstlenmesinin önemli olduğunu söyledi.

Zoellick, Hindistan'ın başkenti Yeni Delhi'de yaptığı açıklamada, halefinin kim olması gerektiği konusunda yorum yapmaktan kaçınarak, ABD'de kendisini, Washington yönetiminin uluslararası kuruluşlardan uzak durmasını isteyenlere karşı sık sık mücadele ederken bulduğunu ifade etti.

Hiçbir Amerikalının IMF, BM, Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ) ve bölgesel kalkınma bankasına başkanlık yapmadığını belirten Zoellick, "Sadece, ABD'yi çok taraflı kuruluşlarla meşgul olmasını istiyorsanız bir yerde açık olmanızı öneriyorum. Çünkü ilgilenmem gereken konu ABD'yi bu kuruluşların bazılarını desteklemekten alıkoyuyor" dedi.

Dünya Bankası'nın on yıllardır sahip olduğu deneyimleri aktardığını ve İslam Kalkınma Bankası ile eşgüdüm içinde ortak finans projeleri yürüttüğünü kaydeden Zoellick, BRICS ülkelerinin kalkınma bankası için zemin yaratmasının zaman alabileceğini, çünkü sermayeyi kimin koyacağı, ne tür yapısı olacağı ve yerinin nerede olacağı gibi zorlu kararlar bulunduğunu ifade etti.

Zoellick, Hindistan'ın büyük potansiyelini ortaya çıkarmak istiyorsa ciddi yapısal reformları yapmaya ihtiyacı olduğunu da sözlerine ekledi.

Dünya Bankası başkanlığı için ABD'den Jim Yong Kim, Nijerya Maliye Bakanı Ngozi Okonjo-Iweala ve eski Kolombiya Maliye Bakanı Jose Antonio Ocampo yarışacak.

Yoksullukla mücadele ve kalkınmayı destekleme üzerine odaklanan 187 üyeli Dünya Bankası'na, 1944 yılında kurulmasından bu yana Amerikalılar başkanlık etti. Dünya Bankası'nın kardeş kuruluşu Uluslararası Para Fonu'nun (IMF) başkanları da her zaman Avrupalı oldu.

Dünya Bankası Başkanı Zoellick, 16 Şubat'ta 5 yıllık görev süresinin dolacağı 30 Haziran'da görevini bırakacağını açıklamıştı.

Dünya Bankası'nın 25 üyeli yönetim kurulu, Uluslararası Para Fonu (IMF) ve Dünya Bankası bahar toplantılarının yapılacağı 20-22 Nisan'a kadar başkan seçimini tamamlamayı hedefliyor.

ABD'nin Dünya Bankası Yönetim Kurulu'nda en büyük oy hakkına sahip olması, kimin başkan olacağına karar vermede önemli avantaj sağlıyor.

- YENİ DELHİ

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Dünya Bankası Başkanlık Seçimi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement