Dünya Bilgi Toplumu ve Telekomünikasyon Günü - Son Dakika
Ekonomi

Dünya Bilgi Toplumu ve Telekomünikasyon Günü

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Başkanı Ömer Fatih Sayan, sektörde yerlilik ve millilik oranları açısından çok ciddi şartları koyduklarını belirterek, "Operatörler ile bizler, özellikle girişimciler ve üreticilerin üretim yapmasını bekliyoruz.

17.05.2016 11:58

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Başkanı Ömer Fatih Sayan, sektörde yerlilik ve millilik oranları açısından çok ciddi şartları koyduklarını belirterek, "Operatörler ile bizler, özellikle girişimciler ve üreticilerin üretim yapmasını bekliyoruz." dedi.

Sayan, Tüm Telekomünikasyon İş Adamları Derneği (TÜTED) ev sahipliğinde Bilgi Toplumu ve Dünya Telekomünikasyon Günü dolayısıyla düzenlenen etkinlikte yaptığı konuşmada, Dünya Telekomünikasyon Günü'nün 1865'te Telgraf Birliği adıyla kurulan Uluslararası Telekomünikasyon Birliğinin (ITU) kuruluş yıl dönümlerinde kutlandığını anımsattı.

Bu yıl ITU'nun 151. yıl dönümünün kutlandığını ifade eden Sayan, "Biz ITU'nun ilk 20 kurucu devleti arasında yer alıyoruz. Bugün 193 ülke dışında özel sektör ve akademik çevreden 800 üyesi bulunan ITU, bilgi ve iletişim teknolojileri alanında gerçekten bir çatı kuruluş olarak önemli görevler yürütüyor." diye konuştu.

Bilgi ve iletişim sektörünün tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'de de en dinamik ve aktif sektörlerin başında geldiğini ifade eden Sayan, dünyada, son 10 yılda, sabit abone sayısı oranının yüzde 19,1'den yüzde 15,8'e düştüğünü, mobil penetrasyon oranının yüzde 33,9'dan yüzde 95,5'e çıktığını söyledi.

Sayan, sabit genişbant penetrasyonunun yüzde 3,4'ten yüzde 9,8'e çıktığını belirterek, "Mobil genişbant penetrasyon oranı 2007'de yüzde 4 iken bugün yüzde 32'ye çıktı. Bu arada internete bağlı hane penetrasyonu yüzde 18,4'ten, yüzde 43,6'ya, internet kullanıcı penetrasyon oranı da yüzde 15,8'den yüzde 40,4'e çıktı." dedi.

Yerli ve milli üretimin önünün açılması için çalıştıklarını dile getiren Sayan, yatırım teşvikinin bilgi ve iletişim sektöründe daha fazla olmasını istediklerini söyledi.

Birçok yeni teknolojinin, ilerleyen süreçte üretim yapma ve yaşam biçimini çok yakından etkiliyor olacağını vurgulayan Sayan, güçlü haberleşme ve iletişim altyapısının önünü açacak şekilde çalışmaları gerektiğini bildirdi.

Bilgi Toplumu ve Telekomünikasyon Günü'nün bu yıl "Sosyal Etki İçin Bilgi ve İletişim Teknolojileri Girişimciliği" teması ile gerçekleştirildiğini ifade eden Sayan, bilgi ve iletişim teknolojisi girişimcilerinin, sürdürülebilir ekonomik büyümeyi sağlama konusundaki özel rolüne vurgu yapması nedeniyle çok isabetli seçilmiş bir tema olduğunu kaydetti.

Sayan, sektörde yabancı ürünlere bağlılık oranına bakıldığında, tam bir istatistik olmamasına rağmen yüzde 100'e yakın yabancı bağımlılığına sahipliğin bulunduğuna dikkati çekerek, "Biz, yerlilik ve millilik oranları açısından çok ciddi şartları koyduk. Operatörler ve bizler, girişimciler ve üreticilerin üretim yapmasını bekliyoruz. Üretim yaptığınız da BTK'ya başvurursanız, 'yerli ürettiğim yazılımım, donanımın var, bunun altyapıda kullanılmasını istiyorum' dediğiniz zaman hep birlikte kullanmaya açız, biz bunları kullanmak istiyoruz." ifadelerini kullandı.

Üç büyük operatörü kutlayan Sayan, sadece ana yapıyla kalmayıp, inovasyon ve Ar-Ge için özellikle belli firmaları destekleyip bunların daha hızlı ilerlemesi için ellerinden geleni yaptıklarını söyledi.

Açılış konuşmasının ardından BTK Kurul Üyesi Figen Kılıç moderatörlüğünde "Ar-Ge ve Girişimciliğin Sosyal Etkisi" konulu panel gerçekleştirildi.

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Dünya Bilgi Toplumu ve Telekomünikasyon Günü - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement