Cemal Polat: "Franchising verecek firmalar, yatırımcıları dikkatli seçmeli" - Son Dakika
Ekonomi

Cemal Polat: "Franchising verecek firmalar, yatırımcıları dikkatli seçmeli"

Cemal Polat: "Franchising verecek firmalar, yatırımcıları dikkatli seçmeli"

Türkiye'deki birçok kurumsal firmaya İngiltere'de hizmet sunan ve franchise zincirlerinin bölgesel danışmanlığını üstlenen Cemal Polat, markasını franchising sistemiyle büyütmek isteyenlere önemli tavsiyelerde bulundu.

25.10.2021 09:32  Güncelleme: 09:38
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türkiye'deki birçok kurumsal firmaya İngiltere'de hizmet sunan ve franchise zincirlerinin bölgesel danışmanlığını üstlenen Cemal Polat, markasını franchising sistemiyle büyütmek isteyenlere önemli tavsiyelerde bulundu. Polat, "Sürecin en önemli adımı, müşteri memnuniyeti. Bunu sağlayacak işletmelerle çalışılmalı" dedi.

Bir firmanın markasını ve sistemini belli bir süreliğine bağımsız yatırımcılara kullandırmasına dayanan bir sistem olan franchise sistemi, ticaret dünyasında birçok firma tarafından tercih ediliyor. Büyümek isteyen firmalar, franchise zincirleri oluşturak yoluna devam ediyor. Sistem avantajlarının yanında marka açısından riskler de barındırıyor. Çok sayıda markanın franchise zincirlerinin bölgesel danışmanlığını üstlenen Cemal Polat, firmaların olası risklere karşı nelere dikkat etmeleri gerektiğini şöyle anlattı:

"Sürecin en önemi adımı, müşteri memnuniyeti. Bunu sağlayacak işletmelerle çalışılmalı. Firma, franchisor (franchise alan yatırımcı) ile yaptığı anlaşmada tüm detayları açıkça belirlemeli, hiçbir madde yoruma açık olmamalı. Markanın tüm mağazalarında aynı kalite ve standartlar sağlanmalı. O nedenle altyapı çalışmalarına önem verilmeli. İşletme kötü yönetilirse ve tüketici memnuniyeti sağlanamazsa, bu durum markaya büyük zarar verir."

"Başarı, markayı temsil edecek yatırımcıya bağlı"

Başarılı iş adamı, karlı bir franchise yatırımı için dikkat edilmesi gereken unsurları da sıralayarak, "İlk sırada franchisor seçimi geliyor. Başarının temel faktörü; markayı temsil edecek yatırımcının o markaya uygun olması. İkinci sırada lokasyon seçimi var. Franchisor, müşteri kitlesine uygun noktalara yatırım yapmalı. Firma da bunu desteklemeli, gerektiği yerlerde sürece müdahil olmalı. Eğitim konusu da önemli. Franchise alan yatırımcı ve ekibine markaya ilişkin tüm bilgiler ve sistem hakkında kapsamlı bir eğitim verilmeli" dedi.

"Önemli olan hızlı yayılmak değil doğru iş birlikleri kurmak"

Franchising sisteminin rekabetin yoğun olduğu ticaret dünyasında markanın hem büyümesini hem de korunmasını sağladığını dile getiren Cemal Polat, doğru işbirlikleri kurmanın önemi ile ilgili ise, "Firma kendi şubelerini açmaya kalksa, yatırım bedeli çok fazla olur. Franchising sistemi işte bu bedeli ortadan kaldırarak markanın büyümesini sağlar. Artan tanınırlık, aynı oranda satışları da artırır. Ancak sektördeki tecrübemle şunu söylemeliyim ki; önemli olan hızlı yayılmak değil, doğru işbirlikleri kurmaktır. Benim birlikte çalıştığım firmalara tavsiyem de bu yönde; doğru yatırımcılarla uzun yıllar devam edecek işbirlikleri kurmak, marka açısından daha faydalı olacaktır" diye konuştu. - KİLİS

Kaynak: İHA

Son Dakika Ekonomi Cemal Polat: 'Franchising verecek firmalar, yatırımcıları dikkatli seçmeli' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • İstanbul Havalimanı İşletmecisi İGA'nın CEO'su Selahattin Bilgen asaleten atandı
    21:23 İstanbul Havalimanı İşletmecisi İGA'nın CEO'su Selahattin Bilgen asaleten atandı

    İstanbul Havalimanı işletmecisi İGA'nın Üst Yöneticiliği (CEO) görevini vekaleten yürüten Selahattin Bilgen, Eylül 2023'ten beri bu görevi sürdürüyordu. İGA, küresel rekabetin hızla değişen dinamiklerine uyum sağlayarak kurumsal güçlenmesini sürdürüyor. Bilgen'in kapsamlı tecrübesi, bilgi ve birikimiyle İstanbul Havalimanı'na önemli katkılar sunduğu belirtilerek, asaleten İGA İstanbul Havalimanı İşletmesi CEO'su olarak atandığı açıklandı.

  • DEİK Heyeti Güney Afrika'da İş Dünyası Temsilcileriyle Görüştü
    20:53 DEİK Heyeti Güney Afrika'da İş Dünyası Temsilcileriyle Görüştü

    CAPE Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) heyeti, Güney Afrikalı siyaset ve iş dünyası temsilcileriyle bir araya geldi. Türk iş insanları, Johannesburg, Pretorya ve Cape Town kentlerinde üst düzey hükümet yetkilileri ve Güney Afrika'nın önde gelen iş insanlarıyla görüşmeler yaptı. Güney Afrika Ticaret ve Sanayi Bakanı Ebrahim Patel'in de katıldığı etkinlikte, Türkiye ile Güney Afrika arasındaki ticaret bağları ve işbirliği potansiyeli vurgulandı. DEİK heyeti, ziyaret kapsamında yeni iş ilişkileri kurmayı ve ticaret ile yatırım fırsatlarını artırmayı hedeflediklerini belirtti.

  • Nallıhan Belediyesi, çiftçilere silajlık mısır tohumu desteği verdi
    20:48 Nallıhan Belediyesi, çiftçilere silajlık mısır tohumu desteği verdi

    Ankara'nın Nallıhan ilçesinde belediye, çiftçilere girdi ve yem maliyetlerini azaltmaları amacıyla yüzde 75 hibe destekli silajlık mısır tohumu desteği verdi. Nallıhan Belediyesi, yerelden kalkınma ilkesi doğrultusunda tarım ve hayvancılığa hibe desteklerini artırarak, üreticilere mısır tohumu dağıttı. Belediye Başkanı Ertunç Güngör, üreticilere desteklerinin süreceğini belirterek, bereketli bir üretim diledi.

  • Kilisli çiftçilere 650 bin adet fide dağıtımı yapıldı
    20:46 Kilisli çiftçilere 650 bin adet fide dağıtımı yapıldı

    Kilis İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından Kilis'te tarım alanlarının kullanımını teşvik etmek amacıyla 3 bin 53 çiftçiye 650 bin adet domates, patlıcan ve biber fidesi ücretsiz olarak dağıtıldı. Dağıtım töreninde Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi Projesi hakkında bilgi veren İl Tarım ve Orman Müdürü Levent Küçük, projenin amaçlarını ve bugüne kadar gerçekleştirilen çalışmaları anlattı.

  • İzmir Büyükşehir Belediyesi Su ve Atık Su Bedellerinde İndirim Yapacak
    20:39 İzmir Büyükşehir Belediyesi Su ve Atık Su Bedellerinde İndirim Yapacak

    İzmir Büyükşehir Belediyesi Nisan ayı Olağan Meclis Toplantısında, 0.4 metreküplük su ve atık su bedellerinde yüzde 25 indirim yapılması oy çokluğuyla kabul edildi. İlk birleşimde alınan kararla, 1 Haziran'dan itibaren tüm abonelere indirim uygulanacak.


Advertisement