Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Yıldız Açıklaması - Son Dakika
Ekonomi

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Yıldız Açıklaması

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Yıldız Açıklaması

"Sayın Çağlayan'ın görüşlerine katılmamak mümkün değil."

12.04.2013 13:00

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız,

"Sayın Çağlayan'ın görüşlerine katılmamak mümkün değil. Serbest Ticaret ve Gümrük Birliği anlaşmalarının bize getirileri, götürüleri ortadadır" dedi.

Yıldız, Almanya Başbakan Yardımcısı, Ekonomi ve Teknoloji Bakanı Philipp Rösler ile TOBB İkiz Kuleler'de gerçekleştirilen Türk-Alman Enerji Forumu'nun ardından basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

Bir gazetecinin "Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan'ın Gümrük Birliği'ne ilişkin değerlendirmeleri konusunda ne düşünüyorsunuz-" sorusu üzerine Yıldız, aynı soruyu kendisinden önce yanıtlayan Alman meslektaşı Rösler gibi bu konularda açık konuşmayı tercih ettiğini belirtti.

Genel bir analizle bazen enerji sektörünün siyasetin, bazen de siyasetin enerji sektörünün üzerine yük olduğunu, bu durumun birçok ülkede ve ülkeler arası ilişkide ön plana çıktığını dile getiren Yıldız, Türkiye'nin Avrupa ülkelerinin enerji sorunun çözümü için proje geliştirdiğini ancak AB üyelik sürecinde enerji başlığının siyasi mülahazayla açılmadığını vurguladı.

Yıldız, şunları kaydetti:

"Bu nimet külfet ilişkisine uyan bir konu değildir. Bütün bunların farkında olduğumuz halde bu ilişkilere devam ediyoruz. Nasıl yalıtımın faydaları var enerji sektöründe, zaman zaman bu tür ilişkilerde de yalıtmanın enerji açısından faydaları vardır. Sayın Çağlayan'ın görüşlerine katılmamak mümkün değil. Serbest Ticaret ve Gümrük Birliği anlaşmalarının bize getirileri, götürüleri ortadadır. Avrupa Birliği'nde ekonomiler globaldir ama politikalar ulusaldır. Bunun arasında sıkışan yapı çözüm bulmaya çalışıyor. Bu da AB için zor bir dönem, zor bir süreçtir."

AB'nin Türkiye karşısındaki duruşunu siyasi ve ekonomik olarak net şekilde ortaya koyması gerektiğini belirten Yıldız, "Türkiye büyümesine, ilerlemesi ve değişimine devam edecektir" ifadesini kullandı.

-"Almanya sıradan bir ülke değil"-

Yıldız, "Almanya, Türkiye için özel bir ülke mi, sıradan bir ülke mi-" sorusunu yanıtlarken, Almanya'nın çok farklı özelikleri bulunduğunu ve sıradan bir ülke olmadığını söyledi. Yıldız, teknolojik olarak yalnızca Avrupa'da değil, dünyada ilk sıralarda yer alan bir yapısı olduğunu belirtti.

Türkiye-Almanya arasında özel sektör tarafından önemli işbirliklerinin geliştirileceğini ifade eden Yıldız, "Tabii ki Almanya sıradan bir ülke değil" dedi.

Yıldız, başka bir soru üzerine, Türkiye'nin yenilenebilir enerji konusunda çalışmalarını sürdürdüğünü söyledi.

"Enerji alanındaki yerel düzenlemeler AB ile uyumlu olacak mı-" sorusu üzerine Yıldız, "Uluslararası yatırımcının rahat edebileceği, aynı zamanda yerli sanayimizi kuracağımız bir yapıyı öngörüyoruz" diye konuştu. Yıldız, Türkiye'nin de yerli sanayisini kuracağını ve bir uyum sorunu yaşamayacağını kaydetti.

Taner Yıldız, kaya gazı aramaları sırasında Çevre ve Şehircilik Bakanlığının çalışma yürüttüğünü, Türkiye'nin çevre hassasiyetini dikkate aldığını söyledi. - ANKARA

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Yıldız Açıklaması - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement