Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Yıldız."Biz Elektriği, Suriye Rejimine Değil Halkına Verdiğimizi... - Son Dakika
Ekonomi

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Yıldız."Biz Elektriği, Suriye Rejimine Değil Halkına Verdiğimizi...

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Yıldız."Biz Elektriği, Suriye Rejimine Değil Halkına Verdiğimizi...

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Suriye ile elektrik satışı konusunda bir görüşme olmadığını, özel sektörün bu konuda ortam bulursa görüşme yapabileceğini belirterek, "Biz elektriği, Suriye rejimine değil halkına verdiğimizi"...

15.10.2012 13:32

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Suriye ile elektrik satışı konusunda bir görüşme olmadığını, özel sektörün bu konuda ortam bulursa görüşme yapabileceğini belirterek, "Biz elektriği, Suriye rejimine değil halkına verdiğimizi düşünüyoruz. Kapıyı kapatmıyoruz. Kapının açık olduğunu, özel sektör tarafından bunun değerlendirileceğini söyleyebilirim. Bunun dışında bizim Suriye rejimi, hükümet yetkilileriyle görüşmemiz söz konusu değil" dedi.

Enerji Düzenleyicileri Bölgesel Birliği (ERRA) tarafından İzmir'de düzenlenen 11'inci Enerji Yatırım ve Düzenleme Konferansı sonrası gazetecilerin sorularını yanıtlayan Bakan Yıldız, 4628 sayılı Elektrik Piyasası Kanunu'nda yapılacak değişiklerle ilgili soru üzerine, öngörülen düzenlemelerin enerji politikalarında ciddi bir değişiklik öngörmediğini, piyasanın serbestleşmesi anlamında çeşitli adımların atılmasının öngörüldüğünü ifade etti.

Değişiklik kapsamında özellikle lisansa tabi olmayan üreticilerin gücünün minimum yarım megavattan 1 megavata çıkarılacağını söyleyebileceğini ifade eden Yıldız, Bakanlar Kurulu'na da 2,5 megavata kadar yetki verilmesinin düşünüldüğünü ifade etti.

"Yeni düzenlemelerde gün öncesi piyasadan gün içi piyasaya geçiş ile ilgili madde var mı-" sorusu üzerine Yıldız, buna geçişle ilgili bazı arkadaşların

"erken mi davranıyoruz" şeklinde tereddütlerinin bulunduğunu ancak kendisinin erken olmadığı kanaatinde olduğunu ifade etti. Yıldız, "Yıl sonunda artık anlık piyasaya geçilecek ve piyasa da bunu kaldırabilecek durumda. Biz çok ciddi bir deneyimden geliyoruz" diye konuştu.

Bakan Yıldız şöyle konuştu:

"Hala dominant şekilde kamunun elinde elektriğin olması zararla ilgili endişelerimizi ortadan kaldırıyor. Piyasayı maniple etmeyeceğiz. Ama piyasanın makul karlarla çalışması çok önemli. Özel sektör iki kat, 5 kat kar etmek isteyebilir. Hiçbir zaman çok görmem. Ama bunun bir tarafında da tüketicilerin olduğunu bilmemiz lazım. Hükümet politikaları arz güvenliği kadar tüketicinin fiyat güvenliğinden de sorumludur. Bu fiyat güvenliğini gerek özel gerekse kamunun istismar etmeyeceğine inanıyorum."

Suudi Arabistan ve Rusya ile petrol alımı konusunda yeni görüşmelerin devam ettiğini dile getiren Bakan Yıldız, dünyada şuanda arz sorununun olmadığını, önemli olan konunun "fiyat" olduğunu kaydetti.

Bir gazetecinin " Türkiye'nin ABD'nin İran'a uyguladığı ambargodan aldığı 6 aylık muafiyetin dolmak üzere olduğu ve bunun uzatılması için bir görüşme olup olmadığı" yönündeki soru üzerine Yıldız, sürenin 3 Aralık'ta dolacağını belirtti.

Yıldız, "ABD ile model ortaklığımız artan dozlarıyla devam ediyor. Çok iyi, uyum içinde çalıştığımız söylenebilir. Fakat ABD'nin de doğalgaz piyasasıyla alakalı bir çözüm önermesi gerekiyor. Yaptırımların ham petrol ve doğalgazda genişletilmesi gündemdeyken Türkiye açısından bize çözüm önerilerinin de sunulması lazım. Kendileri de bu manada şeyl (kaya) gazını piyasaya açmadı. Yaptırımlarla ilgili konu özel sektör tarafından, özellikle ham petrolle ilgili Tüpraş tarafından yürütülüyor. Ben artı bir konuyla muhatap olmayacağımızı düşünüyorum. Artı bir problem gündeme gelmeyecektir. Şu anki fiili miktarlar neyse, 15 Ekim itibariyle fiili durumlar neyse o şekilde devam edeceği kanaatindeyim" diye konuştu.

-Suriye'ye elektrik satışı-

Suriye ile elektrik satışı konusunda bir görüşme olmadığını, özel sektörün bu konuda ortam bulursa görüşme yapabileceğini ifade eden Yıldız, "Biz elektriği, Suriye rejimine değil halkına verdiğimiz düşünüyoruz. Kapıyı kapatmıyoruz. Bizim elektrik pazarlamaya ihtiyacımız yok. Elektrik piyasasında yüzde 1'den daha küçük bir bölümden bahsediyoruz. Kapının açık olduğunu, özel sektör tarafından bunun değerlendirileceğini söyleyebilirim. Bunun dışında bizim Suriye rejimi, hükümet yetkilileriyle görüşmemiz söz konusu değil" dedi.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'un Suriye uçağının indirilmesi olayının

"Türkiye-Rusya ilişkilerini etkilemeyeceği" yönündeki sözlerinin hatırlatılması üzerine Bakan Taner Yıldız, kendisinin geçen haftalarda Suriye konusundaki görüş ayrılığının iki ülke arasındaki enerji ilişkilerini etkilemeyeceğini belirttiğini hatırlattı.

Bakan Yıldız, "Enerji sektörüyle alakalı yapılanmanın siyasi yorumlardan izole bir ortamda geliştiğini, bundan sonra da böyle devam edeceğini söylemiştim. Sayın Lavrov'un da aynı doğrultuda açıklama yapmış olmasını olumlu buluyoruz" dedi.

-Lisanslarla ilgili yeni düzenleme-

Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Yıldız, enerji piyasasında özel sektöre verilen lisansların yatırıma dönüşmemesinin ülkenin arz güvenliği açısından sorun olabileceğini belirterek bu konuda bir düzenleme yapacaklarını açıkladı.

Hukuki bir hak doğmuş olsa da bir yatırımcının diğerini engellemesinin ülkenin büyümesinin önüne geçtiğine dikkati çeken Yıldız, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Yeni bir yorum getiriyoruz. Diyeceğiz ki size tahsis edilen bu kapasiteyi 6 ay içinde kullanmayı düşünüyor musunuz- Kullanmayı düşünmüyorsanız aynı bölgeye müracaatı olan yatırımcıya veriyoruz. Kim önce yapar ve başlarsa bu hat onun olacaktır diyeceğiz.

Hukuk, yaptığınız yatırımları düzenlemek ve korumak için kullanılır. Yapmadığınız yatırımları korumak için kullanılmaz. Hukukun bu manada istismar edilmesine karşıyız. Yatırım yapıyorsanız gelin başımızın üstüne. Ama yatırım yapmıyorsanız o lisansı satmayı bekleyeceğiniz tarihe kadar biz sabredemeyiz.

(Biz lisans aldık bu 10 yıl böyle gider) diye zannetmesinler. Ben bu kapasiteleri kullananlara tahsis edeceğim."

(Bitti)

Muhabir: Tolga Albay/ Ramazan Ercan

Yayıncı: Abdullah Kıratlı - İZMİR

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Yıldız.'Biz Elektriği, Suriye Rejimine Değil Halkına Verdiğimizi... - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement