Enflasyon Rakamlarının Yankıları - Son Dakika
Ekonomi

Enflasyon Rakamlarının Yankıları

Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Davut Çetin, çekirdek enflasyonun çift haneye yaklaşması, döviz kuru artışı etkisinin devam etmesi ve asgari ücret artışı nedeniyle çift haneli enflasyon riskinin 2016 yılında gündemde olacağını bildirdi.

04.01.2016 15:04

Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Davut Çetin, çekirdek enflasyonun çift haneye yaklaşması, döviz kuru artışı etkisinin devam etmesi ve asgari ücret artışı nedeniyle çift haneli enflasyon riskinin 2016 yılında gündemde olacağını bildirdi.

Çetin, yaptığı yazılı açıklamada, bugün Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan enflasyon rakamlarına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Yıllık yüzde 8,81 tüketici artışına gıda grubunun 2,64, kira-konut bakımı-su grubunun 1, otomobil fiyatlarının 0,98, lokanta-otel grubunun 0,92, ev eşyalarının 0,85, fiyimin 0,66 puan katkı yaptığını kaydeden Çetin, yıllık enflasyonun son 4 yılın en yüksek enflasyonuna ulaştığını kaydetti. Çetin, "Çekirdek enflasyonun çift haneye yaklaşması, döviz kuru artışı etkisinin devam etmesi ve daha önemlisi asgari ücret artışı nedeniyle çift haneli enflasyon riski 2016 yılında gündemde olacaktır" değerlendirmesinde bulundu.

Çetin, ÜFE'de enerji fiyatlarının aylık yüzde 9, yıllık yüzde 18 düşmesinin, petrol başta olmak üzere emtia fiyatlarındaki küresel düşüşün Türkiye'de enflasyonu frenleyici bir etki yaptığını, hatta enflasyonda sert çıkışı önlediğini kaydetti.

Enflasyonda dünya sekizincisiyiz

Türkiye'nin tüketici fiyatlarındaki yüzde 8,81 enflasyon oranıyla 50 büyük ülke arasında dünya sekizincisi konumunda bulunduğunu belirten Çetin, enflasyonun düşmesi için maliye, sektörel ve yapısal politikalara ihtiyaç bulunduğunu vurguladı.

Enflasyon rakamlarının, 2016 yılının enflasyon, faiz oranı, kur alanında sorunlu başladığını, enflasyonla mücadelede para politikasının yetersiz kaldığını, maliye politikasının yanı sıra sektörel-yapısal politikalara da ihtiyaç duyulduğunu bir kez daha gösterdiğini kaydeden Çetin, şunları kaydetti:

"Hükümetin eylem planında yem ve gübrede KDV düşürülmesi gibi önlemler doğru önlemlerdir, girdi maliyetlerini yükselten bütün vergilerin aynı biçimde ele alınması gereklidir. Merkez Bankası'na güveni azaltan tutum ve demeçlerden kaçınılmalıdır. Tekelleşme yaşanan sektörler, lojistik sektörü başta olmak üzere maliyetler ve rekabet gücü üzerinde doğrudan etkili sektörlerde yapısal reformlar geciktirilmemelidir. Diğer taraftan 2016 yılında enflasyon kadar asgari ücret artışı ve turizmde yaşanacak olası daralma nedeniyle istihdamda da sorun yaşayacağımız görülmektedir. Bu nedenle önümüzdeki günlerde Anayasa değişikliği gündeminin ekonomiyi bir kez daha ikinci plana atmamasına da ayrıca dikkat edilmelidir."

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Enflasyon Rakamlarının Yankıları - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement