Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Başkanı Mustafa Yılmaz, elektrik fiyatlarındaki yüzde 6,8 artışın ardından, elektrik faturalarında tüketilen miktarla alınan bedel arasındaki farkın belirtilen fiyat artışını aşması durumunda, "Bununla ilgili her türlü şikayete açığız. Zerre kuruş farkı çıksın, biz bunun hesabını bütün dağıtım şirketlerinden sorarız" dedi.
Anadolu Ajansı Enerji Masası'na konuk olan Yılmaz, enerji piyasası gündemine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
Yılmaz, elektrikte yeni yılla birlikte yapılan zammın miktarıyla ilgili medyada yer alan iddialara ilişkin, EPDK'nın hedeflerinden birinin piyasanın rekabetçi bir ortamda, şeffaf bir şekilde, enerjinin çok ekonomik olarak tüketiciye ulaşmasını sağlamak olduğunu ifade etti.
Belirli fiyat unsurlarının, özellikle zamlar gibi söylentilere ve dedikodulara sebep olacak hususların gizlenmesinin mümkün olmadığını vurgulayan Yılmaz, "Şunu net olarak söylüyorum. Gizlediğimiz herhangi bir husus yok. Zam yüzde 6,8. Fakat birileri çıktı yüzde 20-30 diyen oldu yüzde 250-300 diyen de oldu. Bu iddianın yalan olduğu şuradan belli; rakam veremiyorlar. Eğer bizim yüzde 6,8'e 'yanlış' diyorsanız, 'bu gerçekle bağdaşmıyor' diyorsanız bunun karşılığında şunu söylersiniz: Yok bu değilse yüzde 20 dersiniz ve neticede bu bir matematik hesabı olduğu için herkes ona inanır. Biri 20 diyor, biri 30 diyor, 250 diyen var. Bu gerçekten insafsızlık" diye konuştu.
Yılmaz, faturaların değişmesinin olağan olduğunu, her fatura değişikliğinin zam anlamına gelmediğinin altını çizerek, "Şimdi bu ay kendi evimde 36 liralık enerji tüketebiliyorum. Gelecek ay bu 70 liraya çıkabilir. Ne kadar enerji kullanırsam o kadar bedel geliyor. Şimdi iki faturayı, ödenecek miktarı karşılaştırarak, bakın işte zam yüzde 200, yüzde 20, yüzde 30 demek adil değil. Yani ne kadar tüketirsen tüket 60 lira, 100 lira diye bir husus söz konusu değil. Ne kadar tüketirsen o kadar enerji bedeli ödeyeceksin. Önemli olan, geçtiğimiz ayda alınan bedelle tüketim miktarını bölerek, birim fiyatı bulduktan sonra (güncel faturanızda bulduğunuz birim fiyatla) iki birim fiyat arasındaki fark eğer yüzde 6,8'i aşıyorsa bununla ilgili her türlü şikayete açığız. Zerre kuruş farkı çıksın, biz bunun hesabını bütün dağıtım şirketlerinden sorarız " değerlendirmesinde bulundu.
EPDK'nın kendi internet sitesinde fatura hesaplamak için modülü olduğunu hatırlatan Yılmaz, vatandaşların tüketim miktarı, okuma tarihi gibi bilgileri modüle girerek faturalarını hesaplayabileceklerini açıkladı.
"Biz, tüketicinin tek kuruş hakkını hiçbir şirkete yedirmeyiz"
Yılmaz, EPDK'nın hesaplama sistemindeki fatura ile tüketiciye gelen faturanın farklı olması durumunda kendilerini başvurulması çağrısında bulunarak, "Biz bu hususta tüketicinin tek kuruş hakkını hiçbir şirkete yedirmeyiz. Bizim varlığımız zaten biraz da tüketiciler içindir. Bütün şirketler kar amaçlı kurulan şirketlerdir. Kar amaçlı kurulan şirketlerin tüketiciyi 50 kuruş da olsa 1 lira da olsa ezmesine müsaade etmemiz mümkün değildir. Çünkü 38 milyon abone var. Her birinden ayda bir lira fazladan bedel alınsa 38-40 milyon eder. Biz bunun hesabını veremeyiz. Bu çok ağır bir şey. Biz bunun hesabını buradaki denetimlerde de Allah katında denetimde de veremeyiz" diye konuştu.
Fatura konusunda çıkan tartışmalar ve ortaya atılan iddiaların iyi niyetli olmadığını savunan Yılmaz, iddiaların sebebinin ideolojik olduğunu vurguladı.
Yılmaz, faturaların daha rahat bir şekilde anlaşılması için fatura unsurlarında birtakım değişiklikler yaptıklarını hatırlatarak, şunları kaydetti:
"(Fatura kalemleri) Eskiden yukarıdan aşağı sıralanıyordu. İnanın ben bile zorlanıyordum ki 12 senedir EPDK'dayım. Geçen yıllarda tüketici şikayetlerinde bunların anlaşılmadığı belirtiliyor ve anlaşılır hale getirilmesi yönünde talepler geliyordu. Biz geçen sene yoğun bir şekilde çalıştık. Uzmanlarımız gerçekten yoğun bir şekilde çalıştı. Vatandaşın anlayacağı şekilde nasıl sadeleştirebiliriz diye. Bunda da ciddi yol katettik. Faturaya baktığımız takdirde bir enerji bedeli, bu enerji bedelinin dışında bir de vatandaşa ulaşma yolu yani dağıtım bedeli, iletim bedeli, sayaç okuması vs. var. Bunu ne yapalım dedik? Bütün meskenler dağıtımdan beslendiği için hepsini dağıtım bedeli altında yazdık. Enerji bedeli var bir de. İki bedel var yani. Enerji ve dağıtım bedeli. Bu şuna benziyor; Antalya'dan domates alıyorsun. Bir domatesin bedeli var bir de tırlarla, karayolu vs. nakliye bedeli var. Oraya taşıma bedeli şu kadar, komisyonu şu kadar diye yazabilir miyiz? Bu da patates domates gibi bir emtia. Vatandaşımız da bunun fiyatına baktığı takdirde ayrıntılara girmeden hesaba kitaba boğulmadan anlayamayacağı birtakım enstrümanları görmeden enerjinin bedeline ulaşacak. Biz bunu yaptık. Bu da kafa karışıklığı değil aslında. Kafa karışıklığını önlemek için sadeleştirdik. Fakat bunu suistimal edenler var."
Son Dakika › Ekonomi › Epdk Başkanı Yılmaz Enerji Masası'na Konuk Oldu: (1) - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?