Enerji ve Isı Tasarrufu Derneği (ETADER) kışın gelmesiyle yükselen ısınma masraflarının Isı Pay Ölçer sistemine geçilmesiyle azaltılabileceğini ve ısı tasarrufunun sağlanabileceğini vurguluyor. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı raporuna göre çevre korunmasına ve ısı tasarrufuna katkı sağlayan Isı Pay Ölçer sistemi yılda yaklaşık 600 TL tasarruf edilmesini sağlıyor.
Türkiye'de enerji ve ısı tasarrufu bilincini artırmak amacıyla faaliyet gösteren Enerji ve Isı Tasarrufu Derneği (ETADER), sürekli yükselen enerji kullanımı maliyetleri nedeniyle enerjinin bilinçli kullanımının kararlılıkla teşvik edilmesi gerektiğini her fırsatta vurguluyor. Özellikle kış aylarının gelmesiyle artan doğalgaz faturalarının aile ekonomisine zarar vermemesi amacıyla ETADER, daire sakinlerini ve apartman yöneticilerini Isı Pay Ölçer sistemine geçmeye davet ediyor.
Sistem sayesinde her bağımsız birim tükettiği kadar ödeme yapacağından, başkasının sorumsuzca kullandığı enerji eşit olarak pay edilmeyerek adil paylaştırma sağlanıyor. Kendi kullandığı kadar ısı ve su bedeli ödeyeceğini bilen daire sakini bireysel ayarlamalar sayesinde, yüzde 15 ile yüzde 45 arasında yakıt tasarrufu sağlayabiliyor. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Isı Ölçümü ve Gider Paylaşım Sistemine geçen 11.000 dairenin tüketim verilerini inceledi ve sonucu yayınladı. Yayınlanan raporda bir daire, Isı Pay Ölçer sistemi sayesinde yaklaşık olarak yılda 600 TL tasarruf ediyor. Doğalgaz tüketimi bina bazında yüzde 27,5 düşüyor ve sistemin uygulandığı binalarda 240 milyon TL doğalgaz tasarrufu elde ediliyor.
Enerji tasarrufunun milli bir mesele olduğunu vurgulayan ETADER Başkanı Zafer Yavuztürk; "Isı ve enerji tasarrufu konusunda alınabilecek birçok önlem var ancak vatandaşımız bu konuda bilinçlendirilmeli. Özellikle kış soğuklarının başladığı bu günlerde enerji tasarrufu ve aile ekonomisine katkı sağlamak amacıyla kısa vadede Isı Pay Ölçer sistemine geçmek en doğru karar olacak. Isı Pay Ölçer konusunda daire sakinleri ve apartman yöneticileri bilinçlendirilmeli ve düşük maliyetlerle yüksek tasarruf sağlayan bu sistem yaygınlaştırılmalıdır" dedi.
ISI PAY ÖLÇER SİSTEMİ NEDİR?
2007 yılında çıkan Enerji Verimliliği Kanunu ve ilgili yönetmelik gereği Avrupa'da olduğu gibi her radyatöre takılan Isı Pay Ölçer ya da her dairenin girişine takılan ısı sayaçları ile tüketilen enerji miktarı ölçülebiliyor. Kurulumu oldukça basit olan bu sistemlerde, daire içerisinde herhangi bir tadilat yapılmadan ısı pay ölçer cihazları binadaki tüm radyatörlere monte ediliyor. Kalorifer sistemine herhangi bir müdahale ise gerekmiyor. Isı pay ölçer cihazları yanıltıcı sonuçlara karşı yüksek bir emniyete sahip. Radyatör sıcaklığına ve çalışma süresine bağlı olarak her radyatörün ısı tüketimi için relatif değerler sunuyor. Tüketim verilerinin okunması ve paylaşım işlemi ise uzaktan, daire sakinlerini rahatsız etmeden, hızlı ve güvenilir şekilde yapılıyor. Tamamen otomatik olarak gerçekleşen okuma sistemi sonrasında, yasaların öngördüğü şekilde ısı ve su kullanımına bağlı olarak her dairenin ayrı ayrı hazırlanan ayrıntılı ısı ve su gider bildirimleri yönetimlere teslim ediliyor. - İSTANBUL
Son Dakika › Ekonomi › Etader: 'Doğalgazda Tasarruf Önceliğimiz Olmalı' - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?