Ey: Sağlık Sektöründe Birleşme ve Satın Almalar 2017'de Arttı - Son Dakika
Ekonomi

Ey: Sağlık Sektöründe Birleşme ve Satın Almalar 2017'de Arttı

Denetim ve danışmanlık firması EY tarafından yapılan bir araştırmaya göre, Türkiye'de 2017 yılında sağlık sektöründe önemli sayıda birleşme ve satın alma işlemi gerçekleşti.

12.02.2018 16:08
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Denetim ve danışmanlık firması EY tarafından yapılan bir araştırmaya göre, Türkiye'de 2017 yılında sağlık sektöründe önemli sayıda birleşme ve satın alma işlemi gerçekleşti.

EY'ın Birleşme ve Satın Alma İşlemleri Raporu'na göre, 2017 yılında sağlık sektöründe 18 işlem gerçekleşti ve sektör işlem adedi açısından en aktif dördüncü sektör oldu. EY Türkiye Kurumsal Finansman Hizmetleri Kıdemli Müdürü ve Sağlık Sektörü Sorumlusu Cem Günfer, "İlaç, sağlık teknolojileri, genel hastanecilik, medikal ürünler ve dal hastanelerinin alt sektörler arasında öne çıktığını görüyoruz. Bu işlemlerin çoğunluğu yerli yatırımcılar tarafından gerçekleştirilirken, özellikle lokal konsolidasyon trendinin arttığını gözlemledik. İşlem büyüklüğü açısından ise küçük girişim sermayesi yatırımlarından daha büyük çaplı teknoloji yatırımlarına kadar geniş bir yelpazenin olduğunu görmekteyiz" dedi.

Sektörde ayrıca finansal yatırımcı aktivitesinin de 2017 yılında arttığı ve bu yatırımcıların yedi adet işlem gerçekleştirdiği görüldü. 2017 yılının bazı öne çıkan işlemleri ise; Eczacıbaşı Grubu'nun Eczacıbaşı-Monrol Nükleer Ürünler'in yüzde 34 hissesini satın alması, Florence Nightingale Hastaneleri'ndeki FİBA Holding'in sahip olduğu yüzde 50 hissenin diğer ortaklar tarafından satın alınması, Ak Portföy Girişim Sermayesi Fonu'nun Turkuaz Sağlık'ın yüzde 20 hissesini satın alması ve Eurofins Scientific'in Gözlem Gıda Laboratuvarları'nı satın alması işlemleri oldu.

Birçok yatırımcının sağlık sektörüne yatırım yapmaya sıcak baktığını ve büyük holdinglerin de yavaş yavaş bu alanda yer almaya başladığını belirten KS Avukatlık Ortaklığı Sorumlu Ortağı ve EY Türkiye sağlık sektörü lideri Av. Ahmet Sağlı, "Türkiye, hızla büyüyen nüfusu ve buna paralel olarak artan sağlık harcamaları nedeniyle yatırımcılar için önemli bir yatırım merkezi. Bunun yanında, sağlık turizmi de son yıllarda yeniden büyüme trendine girdi. Yatırımcılar için Türkiye sağlık sektöründe önemli fırsatlar ve güçlü bir büyüme beklentisi mevcut. Özellikle, Avrupa ve Ortadoğu merkezli birçok yatırımcı Türkiye'deki yatırım fırsatlarıyla yakından ilgileniyor ve görüşmelerde bulunuyor" dedi.

EY'ın araştırmasına göre sektörde son beş yılda gerçekleşen en büyük işlemler ise, Mustafa Nevzat İlaç-Amgen ve Medical Park-Turkven işlemleri oldu.

EY'ın araştırmasına göre, özellikle şehir hastaneleri projelerinin hizmet sağlayıcılar, medikal ekipman ve medikal tüketim ürünleri üreticileri için daha büyük bir pazar yaratacağını öngörülüdüğünü söyleyen Günfer, "Sektör temsilcileri bu yeni pazarı anlamaya, bu pazara daha yakından bakmaya çalışıyorlar. Birçok projede inşaat fazının bitmesiyle birlikte ikinci faz dediğimiz operasyon fazı başladı ve bu alanda tesis yönetimi ön plana çıkıyor. Görüntüleme merkezlerinden laboratuvarlara birçok alanda hizmet sağlayıcılar burada alt yüklenici konumundalar. Şehir hastanelerinin büyüklüğünü göz önüne aldığımızda verilen hizmet hacim olarak daha büyük, bu nedenle, sektördeki konsolidasyonun artmasını bekliyoruz" derken, ikinci fazdaki koordinasyonun önemini vurguladı. (Fotoğraflı) - İstanbul

Kaynak: DHA

Son Dakika Ekonomi Ey: Sağlık Sektöründe Birleşme ve Satın Almalar 2017'de Arttı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Söke İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü, gıda işletmelerinin kontrollerine devam ediyor
    09:23 Söke İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü, gıda işletmelerinin kontrollerine devam ediyor

    Söke İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü ekipleri, gıda güvenliği ve kalitesini sağlamak amacıyla riske dayalı gıda işletmelerinin kontrollerini aralıksız bir şekilde sürdürüyor. Denetimlerle, tüketicilere güvenle tüketebilecekleri gıda ürünleri sunulması hedeflenirken, işletmelerin mevzuata uygun hareket etmeleri konusunda bilgilendirme ve yönlendirme çalışmaları da yapılıyor.

  • Türkiye, 2030'da yüzde 100 yenilenebilir enerjiye geçebilir
    09:21 Türkiye, 2030'da yüzde 100 yenilenebilir enerjiye geçebilir

    Türkiye'nin yüzde 55-60 oranında yenilenebilir enerjiye geçtiğini belirten Avrupa Yenilenebilir Enerjiler Birliği Türkiye Başkanı Prof. Dr. Tanay Sıdkı Uyar, bunun kısa sürede yüzde 100'e çıkabileceğini söyledi. Yapılacak çalışmalarla 2030'a kadar 'yüzde 100 yenilenebilir enerji' kullanabileceğini ifade eden Prof. Dr. Uyar, 'Ama kömür santrali kurmayıp nükleeri durdurmalı. Çünkü nükleerin elektriği için Rusya'ya 14 buçuk sent verecekmişiz. Halbuki bu enerji, güneşten bir sente üretiliyor' dedi.

  • 39 katlı Torun Tower Ofis binası Denizbank'a satıldı
    09:11 39 katlı Torun Tower Ofis binası Denizbank'a satıldı

    İstanbul Şişli'de bulunan Büyükdere Caddesi'nde yükselen Torunlar GYO'ya ait 39 katlı Torun Tower Ofis binası 11.6 milyar lira + KDV'ye Denizbank'a satıldı. Söz konusu satış işlemi hakkında dün akşam saatlerinde KAP'a açıklama yapıldı.

  • Çavdarhisar Köylere Hizmet Götürme Birliği 2024 Yılı Meclis Toplantısı Gerçekleştirildi
    08:28 Çavdarhisar Köylere Hizmet Götürme Birliği 2024 Yılı Meclis Toplantısı Gerçekleştirildi

    Çavdarhisar ilçesinde Köylere Hizmet Götürme Birliği, 2024 yılı olağan meclis toplantısını gerçekleştirdi. Toplantıya Kaymakam Abdullah Gedik başkanlığında İl Genel Meclis üyeleri ve muhtarlar katıldı. Toplantıda, 2024 yılında yapılması planlanan köylerin altyapı çalışmaları hakkında bilgilendirmeler yapıldı ve köylerin diğer ihtiyaçlarının da bütçe imkanları dahilinde karşılanacağı belirtildi.

  • Şimşek: Piyasalar enflasyonun düşeceğine inanmaya başladı
    03:53 Şimşek: Piyasalar enflasyonun düşeceğine inanmaya başladı

    Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Uluslararası Finans Enstitüsü (IIF) tarafından düzenlenen Küresel Görünüm Forumu'nda yaptığı konuşmada, piyasaların ve yatırımcıların genel olarak enflasyonun düşeceği ve Orta Vadeli Program'ın (OVP) sonuç vereceğine inanmaya başladığını ifade etti. Şimşek, OVP'nin güçlü ve güvenilir bir çerçeveye sahip olduğunu belirtirken, enflasyonun düşürülmesinin öncelikli hedefleri arasında olduğunu vurguladı. Ayrıca, Türkiye'nin politika önceliklerini anlatan Şimşek, OVP'nin fiyat istikrarını sağlamayı, rekabetçiliği artırmayı ve yapısal reformları gerçekleştirmeyi amaçladığını söyledi.

  • Burdur'da 267 Proje Yürütülüyor
    00:28 Burdur'da 267 Proje Yürütülüyor

    Burdur'da gerçekleşen İl Koordinasyon Kurulu toplantısında, 2024 yılı yatırım planları ele alındı. Toplantıda, Burdur genelinde 267 projenin yürütüldüğü açıklandı.


Advertisement