Fakir Çocuklar İçin Laptop İlk Uruguay'a - Son Dakika
Ekonomi

Fakir Çocuklar İçin Laptop İlk Uruguay'a

Fakir Çocuklar İçin Laptop İlk Uruguay\'a

Fakir Ülkelerdeki Çocukların İnternetten Yararlanabilmesi İçin Geliştirilen Düşük Maliyetli Laptop Projesinde İlk Dağıtım Uruguay'a Yapıldı.

12.11.2007 02:31

Fakir ülkelerdeki çocukların internetten yararlanabilmesi için geliştirilen düşük maliyetli laptop projesinde ilk dağıtım Uruguay’a yapıldı. MIT Profesörü Nicholas Negroponte tarafından geliştirilen ’Her Çocuğa Bir Laptop (OLPC)’ projesi kapsamında üretilen laptoplar, bu yıl sonunda da Peru, Meksika, Etiyopya, Ruanda, Haiti, Kamboçya ve Hindistan’da sonunda dağıtılmaya başlanacak.

’HER Çocuğa Bir Laptop (One Laptop Per Child-OLPC)’ adıyla fakir çocukları dijital çağa hazırlamak için üretimi planlanan düşük maliyetli dizüstü bilgisayarların dağıtımına başlandı. XO laptopların ilki Çin’de Quanta Computer tarafından Uruguay için üretildi. İlk laptoplar, Massachusetts Institute of Technology (MIT) profesörü Nicholas Negroponte’nin iki yıl önce kurduğu hayırsever grup için bir kilometre taşı olarak görülüyor.

FİYAT 100 DOLAR OLAMIYOR: Negroponte, "Bütün karşı çıkanlara karşın dünyanın en gelişmiş ve en yeşilci laptoplarını ürettik. Bunlar, öğrenme çağındaki çocuklar için özellikle tasarlandı" dedi. Organizasyon için hükümetlerin kendi sınırlarındaki çocuklara laptop satın almada nakit para akışına destek vermeye çok gönüllü olmamaları bir engel olarak görülüyor. Bugün başlayacak ’Bir Ver, Bir Al (Give One Get One)’ kampanyasının daha zengin ülkelerdeki insanların siparişlerini artırması umuluyor. Her çocuğa bağışlanan her bir laptop için bağışçı bir laptop alacak. Orijinal fiyat laptop başına 100 dolar olacaktı. Ancak Negroponte bu insiyatifi 2005’de başlatmasının ardından maliyetler ikiye katlandı.

ŞİRKETLER DESTEK VERİYOR: OLPC projesi için pek çok şirket de, nakit ya da ürün desteğinde bulunuyor. Telekom şirketi T-Mobile ABD, insanlara 8 bin 500 kablosuz internet noktasından bir yıllık ücretsiz erişim hakkı sunuyor. Dünyanın en büyük oyun üreticisi Electronics Arts, laptoplara SimCity oyununu ücretsiz vereceğini açıkladı. SimCity, ABD’de okullarda kullanılıyor. OLPC’yi nakitle destekleyen firmaların listesinde, teknoloji ya da diğer kaynaklarıyla Google, Intel, eBay, Advance Micro Devices ve News Corporation da yer alıyor. XO laptopların işletim sistemleri ücretsiz açık kaynak yazılımına dayanıyor. Makineler, bir standart laptop’ın onda biri güç harcıyor ve güneş enerjisi şarjıyla beraber dağıtılıyor. XO laptoplar, ’çocuk makinesi’ olarak tasarlandı. Bilgisayarlar, içinde video ve normal kameralar ve kablosuz internet erişimiyle üretildi. OLPC, XO laptopları Uruguay, Peru, Meksika, Etiyopya, Ruanda, Haiti, Kamboçya ve Hindistan’da bu yıl sonunda dağıtılmaya başlanacak.

Çocuklara yeni öğrenme kanallarını açacak

HER Çocuğa Bir Bilgisayar (OLPC) projesinin misyonu, çocuklara yeni öğrenme kanallarına açılmalarını sağlayacak alınabilir laptopları tasarlamak, üretmek ve dağıtmak olarak belirlendi. Grup, gelişmekte olan ülke hükümetlerine okul çağındaki çocuklara verilmek üzere laptop’ı satma planları yapıyor. OLPC, yazılı açıklamasında "Her çocuğun okulda ve evde kullanabildiği bir laptop’ı olduğunu hayal edin. Bu onları kendilerini eğitme konusunda güçlendirecek. Böylece diğer sorunlarla mücadele etmelerini kolaylaştıracak" denildi.

Kaynak: DHA

Son Dakika Ekonomi Fakir Çocuklar İçin Laptop İlk Uruguay'a - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement