Fındıkta 'Böcek' Tehlikesi - Son Dakika
Ekonomi

Fındıkta 'Böcek' Tehlikesi

Fındıkta \'Böcek\' Tehlikesi

Ünye Ziraat Odası Başkanı İsmail Şirin, "Bir bahçede fındığın yüzde 80'ini böcek yemiş."

25.06.2012 20:06

Ünye Ziraat Odası Başkanı İsmail Şirin, "Bir bahçede fındığın yüzde 80'ini böcek yemiş. Hakikaten korkunç bir durum" dedi.

Ünye Ziraat Odası Başkanı İsmail Şirin, son günlerde çok konuşulan fındıktaki kuraklık tehdidi ile ilgili açıklamalarda bulundu. Şirin açıklamasında, yağmurun tam zamanında yağdığını ama bu kuraklık tehdidinin 15 Temmuz'a kadar devam edeceğini söyledi. "Son günlerde yaşanan aşırı sıcak ile birlikte yağışın olmayışı, her tarım ürününü gibi fındığı da olumsuz etkilemekteydi. Yağan yağmur her ne kadar milli ürünümüz fındığı kuraklıktan kurtarsa da tehlike hala devam etmekte" diyen Ünye Ziraat Odası Başkanı İsmail Şirin, her an bu kuraklığın yaşanma riskinin olduğunu ve bu riskin 15 Temmuz'a kadar devam edeceğini söyledi.

İsmail Şirin, "Fındık kurağa yenilmek üzereyken, yağmur yağdı. Hem de tam zamanında yağdı. Gerçi Bu yağmura ihtiyacımız vardı. Sadece fındık için demiyorum, diğer tarım ürünleri içinde ihtiyaç vardı. Eğer belli bir süre daha böyle güneş olsaydı ürünümüz çok zarar görebilirdi. Şimdilik bu sorunu atlatmış olduk" diye konuştu.

"FINDIK KURDU, YÜZDE 80 ÜRÜNÜ YEMİŞ"

Bu sene fındık kurdu konusunda üreticilerin epey zarar gördüğü bilgisini ve şikayetini aldıklarını anlatan Şirin, "Biz de bu yerlere gidip bahçelerde incelemeler yaptık. Hakikaten fındık kurdunun korkunç zararlar verdiğini gördük. İnsanlara mübalağa olarak gelebilir ama bir bahçede fındığın yüzde 80'ini böcek yemiş. Hakikaten korkunç bir durum. O bölgede ki arkadaşlarımızın ifadesi ile söylersek, sanki gökyüzünden birisi gelmişte uçakla helikopterle buraya böcek atmış gibi" şeklinde konuştu

"Fındıktaki sorun saymakla bitmiyor. Her şeyin dışında birde felaket bir dökülme var" açıklamasında bulunan İsmail Şirin sözlerine şöyle devam etti: "Konuştuğumuz vatandaşlar fındıkta çok büyük dökülmenin olduğunu ifade ediyorlar. Sanıyorum bu döllenme esnasında, döl tutamayan mahsuller dökülüyor. Bizim sayım yapacak olan arkadaşlarımız da bu dökülmenin bitmesini beklemek zorunda. Çotanak sayımına arkadaşlarımız gidecekler ancak biraz bekliyorlar. Bekleme nedenleri de ifade ettiğim gibi fındığın dökülmesi. Bu bittiği zaman sayıma başlayacaklar ve sayım bittiğinde daha doğru rakamlar ortaya çıkacak. Ordu Ziraat Fakültesi Dekanı Turan Karadeniz'in başkanlığında 6-7 kişilik bir ekip, önümüzdeki hafta çotanak sayımına çıkacak."

"BENCE 550 BİN TON REKOLTE OLACAK"

Kuraklık tehdidinin hala devam ettiğini vurgulayan Ünye Ziraat Odası Başkanı İsmail Şirin açıklamasına şöyle tamamladı: "Kuraklık tehdidi hala geçmiş değil. Mübalağasız bu tehdit Temmuz'un 15-20'sine kadar var. Sonuçta bu kuraklık bugün bile olabilir. Bir sıcak rüzgar eser, yani Sam rüzgarı eser, bütün fındığı kavurur. Yani Sam rüzgarı estiği yerde bütün fındıklar yanar. Bu sene çok rekolte olacağı yönünde söylentiler var, ama öyle düşünüldüğü gibi 750 bin ton civarında rekolte olmayacak. Bu rakamları söyleyen arkadaşların hangi veriye dayandırdığını bilemiyorum. Ben öyle bir çalışmanın olduğunu da duymadım zaten. Bana göre fındık rekoltesi, geçen sezona göre 100 bin ton daha fazla olacak. Yani geçen sene 450 bin ton rekolte vardı, bu sene de 550 bin ton rekolte bekliyorum. Fiyatlarla ilgili ise kesin bir şey söylemek mümkün değil. Geçen sene 450 bin ton rekolte vardı da ne oldu? Yani ürün azken fiyatların yüksek olması gerekiyor ama Türkiye de bu iktisat kuralı geçerli değil. Türkiye de fındık fiyatlarını belirli bir kesim istediği gibi belirliyor. Zaten fındığın serbest piyasaya bırakılmasını dünde doğru bulmuyordum bugün de doğru bulmuyorum. Çünkü milyonlarca üretici var, 8-10 tane ihraç eden var." - ORDU

Kaynak: İHA

Son Dakika Ekonomi Fındıkta 'Böcek' Tehlikesi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement