Fransa'yla Güçlü İlişkiler İçin Enstitü Kuruldu - Son Dakika
Ekonomi

Fransa'yla Güçlü İlişkiler İçin Enstitü Kuruldu

Fransa\'yla Güçlü İlişkiler İçin Enstitü Kuruldu

Türkiye ile Fransa Arasındaki İlişkileri Güçlendirmek İçin "Paris Boğaziçi Enstitüsü" Adlı Bir Düşünce Kuruluşu Oluşturuldu.

08.09.2009 03:54

Türkiye ile Fransa arasındaki ilişkileri güçlendirmek için “ Paris Boğaziçi Enstitüsü” adlı bir düşünce kuruluşu oluşturuldu. Enstitünün başkanlığına eski TÜSİAD Genel Sekreteri Haluk Tükel getirildi. TÜSİAD Başkanı Arzuhan Doğan Yalçındağ, “Fransa’da kamuoyuyla etkileşim genellikle düşünce kuruluşları aracılığıyla sağlanıyor” dedi.

TÜRKİYE ile Fransa arasındaki ilişkileri güçlendirmek amacıyla, bağımsız ve objektif bir düşünce platformu oluşturmak üzere Fransa’da “Paris Boğaziçi Enstitüsü (Institut du Bosphore)” adlı düşünce kuruluşu oluşturuldu. Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği’nden (TÜSİAD) yapılan açıklamada, enstitünün, Türkiye’nin özellikle Avrupa Birliği (AB) ve Fransa ile ilişkilerinin önemini vurgulamak amacıyla jeopolitik, ekonomik, sosyal ve kültürel konularda çalışmalar yürüteceği vurgulandı.

Ağırlık Fransa’da

Paris Boğaziçi Enstitüsü Kurucu Üyesi ve TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Arzuhan Doğan Yalçındağ, 2008-2012 dönemini kapsayan 5 yıllık TUSİAD Yurtdışı İletişim Programı çerçevesinde 2009 yılında ağırlığın Fransa’ya verildiğine işaret ederek, Fransa kamuoyuyla doğrudan iletişim kurulması amacıyla bir düşünce kuruluşu oluşturma yönüne gidildiğinin altını çizdi. Arzuhan Doğan Yalçındağ, “İletişimde başarı, her ülkenin kendine özgü kamuoyuna hitap etme modellerini tespit etmekle başlıyor. Fransa’da kamuoyuyla etkileşim genellikle düşünce kuruluşları aracılığıyla sağlanıyor” yorumunu yaptı.

Davetiye gibi

Bilim Kurulu Üyesi ve TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ümit Boyner ise, iki ülke arasındaki ilişkilerin önemini ve Paris Boğaziçi Enstitüsü’nün rolünü vurgulayarak, “Fransa ve Türkiye arasındaki ikili ilişkiler, uzun yıllardan bu yana her iki taraf için de büyük önem arz etmektedir. Paris Boğaziçi Enstitüsü’nün kuruluşu, iki toplum arasındaki ilişkileri güçlendirmeye, sağlıklı ve samimi bir tartışma platformu oluşturmaya ve toplumların birbirini daha yakından tanımasına yönelik bir davetiyedir” dedi.

Başkanı Tükel

Paris Boğaziçi Enstitüsü’nün resmi açılışı bugün Paris’te düzenlenecek bir basın toplantısı ile gerçekleştirilecek. Enstitünün Başkanlığını TÜSİAD’ın eski Genel Sekreteri Haluk Tükel yürütecek. Enstitü, 22-23 Ekim 2009’da İstanbul’da bir konferans düzenleyecek. Konferansta Türkiye’nin AB ve Fransa ile ilişkileri çeşitli boyutlarıyla ele alınacak.

Kimler kurdu

PARİS Boğaziçi Enstitüsü Kurucu Üyeleri Pekin Baran, Ümit Boyner, Eşref Hamamcıoğlu, Bahadır Kaleağası, Ferit Şahenk, Volkan Vural, Arzuhan Doğan Yalçındağ ve Zafer Ali Yavan’dan oluşuyor.

Paris Boğaziçi Enstitüsü Bilim Kurulu’nda kimler var

Prof. Alexandre Adler

Ahmet Aykaç

Pekin Baran

Prof. Süheyl Batum

Ümit Boyner

Guy Carcasonne

Henri de Castries

Kemal Derviş

Stephane Fouks

Mustafa Koç

Gerard Mestrallet

Pierre Moscovici

Soli Özel

Michel Rocard

Güler Sabancı

Prof. Dr. Füsun Türkmen

Prof. Gilles Veinstein

Kaynak: DHA

Son Dakika Ekonomi Fransa'yla Güçlü İlişkiler İçin Enstitü Kuruldu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement