Fx Piyasaları Uzmanı Naile Berna Kovuk Açıklaması - Son Dakika
Ekonomi

Fx Piyasaları Uzmanı Naile Berna Kovuk Açıklaması

Ahmet Hacıfazlıoğlu - FX piyasaları uzmanı Naile Berna Kovuk, Japonya'dan çıkan paranın yönünün dünya genelinde dengelerin belirleyicisi olacağını belirterek, yakın zamanda yeni bir kredi krizi patlak vermediği sürece Türkiye dahil gelişen...

11.04.2013 11:06

Ahmet Hacıfazlıoğlu - FX piyasaları uzmanı Naile Berna Kovuk, Japonya'dan çıkan paranın yönünün dünya genelinde dengelerin belirleyicisi olacağını belirterek, yakın zamanda yeni bir kredi krizi patlak vermediği sürece Türkiye dahil gelişen ekonomilerin bu akımdan en çok faydayı sağlayacağını kaydetti.

Japonya Merkez Bankası (JMB) ve etkilerini AA muhabirine değerlendiren Kovuk, "Önümüzdeki bir kaç ay süresince küresel varlık dağılımlarının şekillenmesinde JMB'nin geçen hafta açıkladığı gevşeklik politikalarının büyük bir payı olacağı düşünülüyor" dedi.

-"Türk lirası Japonya'dan gelen akımla önümüzdeki aylarda güç kazanacak"-

Türk lirasının da Japonya'dan gelen akımla önümüzdeki aylarda güç kazanabileceği üzerinde duran Kovuk, "Ekonomik veriler ne olursa olsun, dünyadaki en gevşek merkez bankası uygulamalarını hayata geçiren Japonya'dan çıkan paranın yönü dünya genelinde dengelerin belirleyicisi olacak. Yakın zamanda yeni bir kredi krizi patlak vermediği sürece Türkiye dahil gelişen ekonomiler bu akımdan en çok faydayı sağlayacak" tahminlerinde bulundu.

Kovuk, JMB'nin miktarını ve süresini beklentilerin çok üstünde arttırdığı çoğunlukla tahvil ve bonolardan oluşan varlık alım programının uzun vadeli yatırımlarının ülke genelinde getirilerini düşürdüğünü ve düşürmeye devam edecek gibi durduğunu ifade etti.

- "Sigorta ve emeklilik fonları hedefledikleri verimlilik oranlarını yerel yatırımlarla sağlayamayacak"-

"Hedefledikleri verimlilik oranlarını yerel yatırımlarla sağlayamayacak olan yaklaşık 1 trilyon dolar değerindeki sigorta ve emeklilik fonları, daha yüksek getiri seviyelerine ulaşmak için dünyanın başka yerlerine yatırım yapmak durumunda kalacak" diyen Kovuk, bu yeni dağılımdan en çok Fransa, Polonya, Türkiye, Meksika ve Brezilya gibi ülkelerin faydalanacağının olası göründüğü yorumunu yaptı.

2013 yılının ilk çeyreğinde küresel olumlu gelişmelerle beraber 10 yıllık ABD hazine bonolarının getirilerinin yüzde 2 seviyelerine kadar çıktığını hatırlatan Kovuk, "Daha sonra beklentilerin altında gelen işsizlik raporuna kadarki süreçte senenin en düşük seviyelerine, yaklaşık yüzde 1,7'ye kadar indi. Bu oranlar küresel ve ABD'deki ekonomik gelişmelere göre kimilerine göre fazla düşük görünse de, Japon yatırımcıların yeni dağılımlarında yüksek getiri, alçak risk seviyelerini dengeleyebilmek için ABD hazine bonolarına yatırım yaparak bu oranların daha da düşmesine sebep olması olasıdır" şeklinde konuştu.

Kovuk, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bu yatırımcıların Avrupa'ya geçirdiği paranın sonucu olarak Fransız, İtalyan ve İspanyol piyasalarındaki rahatlamayı gösterebiliriz. Japon yatırımcıların alımlarıyla, Kıbrıs sorununda hala süregelen belirsizliğe rağmen, sınır-çekirdek ülke bono faiz oranları son bir hafta içinde oldukça daraldı. Aynı akımı 130 seviyesine yaklaşan EUR/JPY paritesinden de gözlemleyebiliriz."

-"Japon yatırımcılarının Meksika Pesosu alımlarını yükseltmesi bekleniyor"-

Genellikle Amerika'daki ekonomik verilerle ilişkili hareket eden Meksika piyasalarının bu son gelişmelerden en çok faydalananlardan olduğunun altını çizen Kovuk, "Geçen ay S&P'nin sıralamasını yükselttiği ve beklentilerini olumlu olarak tespit ettiği Meksika'da faiz oranları hala iştah açıcı seviyelerde... Çin'den daha düşük miktarlara inen işçilik masrafları da ekonomik gelişmelere katkı sağlıyor. Japon yatırımcıların yeni dağılımın parçası olarak Meksika Pesosu alımlarını yükseltmesi bekleniyor" diye konuştu.

Yayıncı: Ali Bayaslan - İSTANBUL

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Fx Piyasaları Uzmanı Naile Berna Kovuk Açıklaması - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement