Gösterge Tahvilin Yeniden İhracı... - Son Dakika
Ekonomi

Gösterge Tahvilin Yeniden İhracı...

Gösterge Tahvilin Yeniden İhracı...

"Kısa vadede fonlama şartlarındaki rahatlamanın sürmesi nedeniyle 2 yıl ve daha kısa vadeli tahvil faizlerinde gerileme eğilimi korunacaktır" dedi.

11.12.2012 14:57

Garanti Yatırım Stratejisti Tufan Cömert,

"Kısa vadede fonlama şartlarındaki rahatlamanın sürmesi nedeniyle 2 yıl ve daha kısa vadeli tahvil faizlerinde gerileme eğilimi korunacaktır" dedi.

Hazine'nin bugün düzenlediği 24 Eylül 2014 vadeli gösterge tahvilin yeniden ihracının sonuçlarına ilişkin değerlendirmede bulunan Cömert, bugün düzenlenen gösterge tahvilin yeniden ihracına yönelik ihale ile Hazine'nin 2012 yılı iç borçlanmasını tamamladığı ve buna göre Hazine'nin iç borç çevirme oranının yüzde 84,6 ile yüzde 83,5 olan hedefin üzerinde gerçekleştiğini ifade etti.

2013 yılında iç borcun yüzde 87,5 oranında çevrilmesinin planladığını belirten Cömert, şunları kaydetti:

"Orandaki yıllık artış kayda değer değil, ancak asıl önemli olan şu: 2013 yılında 2012 yılının aksine aylık itfa rakamları çok daha yüksek olacak. 2012 için ortalama aylık itfa rakamı 10 milyar lira iken, 2013 aylık itfa rakamı ortalamada 14,3 milyar liraya çıkıyor. Bu da 2013 yılında faizler üzerinde arz kaynaklı bir baskı görülebileceğini işaret ediyor."

Faizde bundan sonraki sürecin, kısa ve orta vadede birbirinden oldukça farklı olabileceğini düşündüklerini ifade eden Cömert, şu değerlendirmede bulundu:

"Kısa vade de fonlama şartlarındaki rahatlamanın sürmesi nedeniyle 2 yıl ve daha kısa vadeli tahvil faizlerinde gerileme eğilimi korunacaktır. Bugün Merkez Bankası (MB) Başkanı Erdem Başçı'nın 'ölçülü bir faiz indiriminden' bahsetmesi de 18 Aralık'taki Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında hem politika (yüzde 5,75) hem de borçlanma faizinde (yüzde 5,0) 25 baz puan indirim gelmesini kesinleştirir nitelikte. Bu zaten beklendiği ve fiyatlandığı için 25 baz puanlık bir indirim faizlerde önemli bir etki yaratmayacaktır."

Cömert, MB'nin 25 baz puan değil de 50 baz puan indirim yapması ya da ocak ayında da bir indirim daha yapacağı sinyali vermesi durumunda kısa vadeli tahvil faizlerinde gerilemenin süreceğini belirterek şunları aktardı:

"Böyle bir durumda 1 yıla kadar olan vadelerde yüzde 5,5 bileşiğin altına, gösterge tahvil de ise yüzde 5,5-5,6 bileşik aralığına doğru düşüş görüleceğini tahmin ediyoruz. Daha uzun vadeli tahvillerde ise enflasyon beklentileri etkili olacak ve düşüş sınırlı kalacaktır."

Daha uzun vade de ise faiz düşüşünü engelleyebilecek sorunlara dikkati çeken Cömert, şunları belirtti:

"Bunlar yukarıda bahsettiğimiz üzere itfa rakamlarının 2012 yılına göre önemli ölçüde artması. 2012 yılında gördüğümüz faiz düşüşünde, fonlama şartlarındaki rahatlamaya ek olarak arz eksikliği de etkili idi. 2013 yılında bu etki ortadan kalkmış olacak."

Orta vade de faiz görünümü açısından en önemli riskin reel faizlerin ekside seyrediyor olması olduğunu vurgulayan Cömert, şunları ifade etti:

"Gösterge tahvilin reel faizi son 6 yıl içinde ilk kez eksiye geçmiş durumda. Elbette bu durumu destekleyen argümanlar var. Yurtdışında da bir çok ülkede reel faizler ekside, Türkiye'de büyüme ve enflasyon düşüyor ve reel faiz ekside bile olsa nominal faizler hala bir çok ülkeye göre yüksek. Ancak Türkiye cari açık veren ve açığın önemli bir kısmını portföy yatırımları ile finanse eden bir ülke.

Cari açığın finansman kalitesinde bir süredir bozulma görüyoruz. Uzun vadeli girişlerin payı azalırken, kısa vadeli finansmanın payı artıyor. Bu nedenle bir noktadan sonra eksi reel faiz seviyesi yabancı yatırımcıları cezbetmeyebilir. Yabancı girişleri bir şekilde sürse dahi eksi reel faizin kalıcı olması şimdilik mümkün görünmüyor. Enflasyonda ise yapısal sorunlar nedeniyle yüzde 6 seviyesinin altı kalıcı olamıyor."

-"Bu durumda ne yapmalı-"

Cömert bu durumda neler yapılması gerektiğine ilişkin şunları aktardı:

"Kısa vadede gösterge tahvil ve daha kısa vadeli tahvil pozisyonları korunabilir. Yine de bireysel yatırımcı açısından mevduatın şu anda tahvillere göre çok daha cazip olduğunu belirtelim. Orta vadede ise faizlerde az da olsa bir yükseliş bekliyoruz. Bu nedenle tahvil yatırımcılarına, portföylerindeki değişken faizli tahvillerin payını artırmalarını öneriyoruz."

Muhabir: Ümit Çevik

Yayıncı: Ali Bayaslan - İSTANBUL

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Gösterge Tahvilin Yeniden İhracı... - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement