Gaziantep Ticaret Odası (GTO), şehrin ihracatında ilk sırada yer alan Irak'ta yaşanan gelişmeleri değerlendirmek amacıyla "Irak İş Geliştirme" toplantısı düzenledi.
GTO Meclis Toplantı Salonu'nda gerçekleştirilen toplantıya, Dışişleri Bakanlığı Gaziantep Temsilcisi Büyükelçi Adnan Keçeci, Irak'ın Ankara Büyükelçisi Hişam el-Alevi, Irak'ın Gaziantep Başkonsolosu Ömer Kopely, GTO Yönetim Kurulu Başkanı Eyüp Bartık, Gaziantep Ticaret Borsası (GTB) Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Tiryakioğlu, Güneydoğu İhracatçı Birlikleri (GAİB) Koordinatör Başkanı Abdülkadir Çıkmaz, GAİB Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Mahsum Altunkaya ve Irak'la iş yapan şirket temsilcileri katıldı.
GTO Yönetim Kurulu Başkanı Eyüp Bartık, toplantının açılışında yaptığı konuşmada, Irak'ın Gaziantep'in ihracatında önemli bir yer tuttuğunu söyledi.
Irak'ın en çok ithalat yaptığı ülkenin Türkiye olduğunu hatırlatan Bartık, Türkiye'nin Irak'a ihracatının yüzde 21'inin de Gaziantep'ten gerçekleştirildiğini belirtti.
GAİB kayıtlarına göre Gaziantep'ten Irak'a ihracat yapan 942 firmanın bulunduğunu ifade eden Bartık, GTO'ya kayıtlı Irak uyruklu firma sayısının da 98 olduğunu kaydetti. Irak'ın Gaziantep için önemli bir pazar olduğunu vurgulayan Bartık, bu nedenle 2014 yılında Erbil'de GTO Ticaret Ofisi'ni hizmete açtıklarını dile getirdi.
Bu ofisin Türkiye'de faaliyet gösteren ticaret ve sanayi odaları tarafından yurt dışında açılan ilk ofis olma özelliğini taşıdığına işaret eden Bartık, "Bu ofis, Gaziantep ve Irak arasındaki ticari ilişkilerin daha da gelişmesine katkıda bulunmak ve üye firmalarımızın özellikle de küçük ve orta ölçekli firmalarımızın Irak pazarında yer almalarını sağlamak amacını taşıyor. Bugün itibariyle ofisimizin oluşturduğu listede 300 kadar firma bulunuyor, bu rakamın en kısa zamanda 500'e çıkartılması amaçlanıyor." diye konuştu.
Bartık, Gaziantep ve Irak arasında ulaşımın hızlı gerçekleşmesi amacıyla Gaziantep-Erbil arasında direkt uçuşların en kısa zamanda başlamasını istediklerini vurguladı. Tek sınır kapısının ihtiyaca cevap vermediğini vurgulayan Bartık, gündemde olan diğer kapıların da açılması gerektiğini ifade etti.
Son dönemde dünyayı tehdit eden terör olaylarından dolayı tüm devletlerin güvenlik tedbirlerini artırmak zorunda kaldığını ve Türkiye'nin de güvenlik tedbirleri kapsamında uygulamaya koyduğu vize uygulamasının ticarete olumsuz yansıdığını vurgulayan Bartık, "Ancak güvenliğin olmadığı yerde ticaret de olmaz. İki ülke karşılıklı olarak ticaret erbabına özel bir uygulama konusunda anlaşmaya varabilir." ifadelerini kullandı.
Irak'ın Ankara Büyükelçisi Hişam el-Alevi ise Ankara'dan sonra ilk ziyaret ettiği şehrin Gaziantep olduğunu belirterek, "Son zamanlarda iki ülke arasında soğukluk oldu ama bunun giderilmesi için çalışıyoruz." dedi.
Sorunları en kısa sürede çözeceklerini belirten el- Alevi, "Ekonomi ve ticaret önem verdiğimiz konu. Burada da Gaziantep bizim özel anlam taşıyor." diye aktardı.
Yılın sonuna doğru gerçekleştirilecek bir toplantıda ilişkileri kolaylaştırma adına vize konusunu ele alacaklarını söyleyen el-Alevi, vize konusunu çözüme kavuşturmak için ellerinden geleni yapacaklarını kaydetti.
GAİB Koordinatör Başkanı Abdülkadir Çıkmaz ise ikili ilişkilerin iyi olduğu ülkelerin ticaretinin de iyi olduğunu belirtti. 250 bin dolar üzerinde ihracat yapan firmaların vize işlemlerine aracılık yaptıklarını anlatan Çıkmaz, bu rakamın altında iş yapan firmaların güvenliğine ilişkin aracılık yapılması halinde de yardımcı olacaklarını sözlerine ekledi.
GTB Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Tiryakioğlu da Irak için Gaziantep'in, Gaziantep için de Irak'ın önemli olduğunu söyledi. Sorunların sorumluluk bilinciyle giderilmeye çalışıldığını anlatan Tiryakioğlu, ilerleyen dönemlerde Gaziantepli ve Iraklı firmaların düzenlenecek alım heyetleriyle bir araya gelmesinin sağlanabileceğini vurguladı.
Konuşmaların ardından firma temsilcilerinin soruları cevaplandı.
Son Dakika › Ekonomi › Gto'da, 'Irak İş Geliştirme' Toplantısı Yapıldı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?