Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, İhracatçı şirketleri halka arza yönlendirdiklerini belirterek, "Daha fazla ihracatçımızı borsada görmek istiyoruz. Çünkü 2023 hedeflerimiz için sermaye piyasamızı derinleştirmemiz ve kurumsallaştırmamız büyük önem taşıyor" dedi.
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Genel Merkezi'nde TİM ve Borsa İstanbul işbirliğiyle düzenlenen "Halka Arz ve İstanbul'un Sunduğu Fırsatlar" panelinin açılışında konuşan Büyükekşi, İstanbul'un Menkul Kıymetler Borsası'nın, 5 Nisan 2013 tarihinden itibaren Borsa İstanbul olarak yeniden yapılandığını belirterek, böylece sermaye piyasasındaki borsaların tek çatı altında toplandığını söyledi.
Büyükekşi, Borsa İstanbul'un bu yeni yapılanmasında, hisse senetleri, tahviller, türev araçlar, emtialar ve kıymetli madenlere tek bir elden ulaşılabildiğini vurgulayarak, bu sayede Türkiye'ye yatırım yapan ulusal ve uluslararası yatırımcıların sayısı ve niteliğinin artacağını kaydetti.
Borsayı desteklemek için bir halka arz seferberliği başladığına dikkati çeken Büyükekşi, "Borsayla tanışmamış firmalar, borsaya davet ediliyor. Borsaya kote olan şirket sayısı arttıkça, hem şirketlerin yatırımları için alternatif kaynak imkanı bulunuyor. Hem de borsada işlem gören şirket sayısı ve piyasa değeri artıyor. Borsa İstanbul'un bu kapsamda düzenlediği etkinliklerden,TİM olarak bizler de, ihracatçılarımızın her türlü finansal enstrümanı rahatça kullanabilmesini destekliyoruz" diye konuştu.
Büyükekşi, 2023 İhracat stratejisindeki 22 ana stratejik hedeften birinin "Finansal enstrümanların ve ticaret destek araçlarının etkin ve verimli kullanımını temin etmek" olduğunu ifade ederek, bu kapsamda protokoller imzaladıklarını söyledi.
Bu protokoller ile ihracatçıların büyüme ve yatırımlarını, sermaye piyasaları aracılığı ile daha kolay bir şekilde finanse etmelerinin önünü açtıklarını anlatan Büyükekşi, şunları kaydetti:
"İhracatçı şirketlerimizi halka arza yönlendirdik. Böylece Türk sermaye piyasasının derinleşmesini ve kurumsallaşmasını hedefledik. Bugün Borsa İstanbul'a kota şirket sayısı 500 bile değil. İlk 1000 İhracatçı firma arasında Borsa İstanbul'a kote olan firma sayımız sadece 62. Halbuki burada müthiş bir potansiyel var. Türkiye'de aktif olarak ihracat yapan 57 bin firma bulunuyor. 5 milyon doların üzerinde ihracat yapan firma sayısı ise 3 bin 600. İşte bu yüzden daha fazla ihracatçımızı borsada görmek istiyoruz. Çünkü 2023 hedeflerimiz için sermaye piyasamızı derinleştirmemiz ve kurumsallaştırmamız büyük önem taşıyor. Çünkü borsamız derinlik kazandıkça, İhracatçı KOBİ'lerimiz uzun vadeli yatırım bulmave büyümeye yönelik finansman kaynağı yaratma imkanı sağlayacak."
Büyükekşi, ekonominin bel kemiği KOBİ'lerin karşılaştığı en önemli sorunların başında finansman geldiğini belirterek, KOBİ Borsasının başta KOBİ'ler olmak üzere, gelişme ve büyüme potansiyeline sahip işletmelerin, sermaye piyasasından fon sağlamaları için hayati önem taşıdığını söyledi.
Uluslararası piyasalarda birçok KOBİ borsası olmasına karşın,Türkiye'de reel sektörün ihtiyaçlarına cevap verebilecek bir KOBİ Borsası bulunmadığına vurgu yapan Büyükekşi, "Buradaki en büyük engel, KOBİ'lerdeki kurumsallaşma sorunu. Borsada pay sahibi olan ve diğer menkul kıymetleri işlem gören KOBİ'lerin, sayılarının artırılması için kurumsallaşma sorunu çözülerek, KOBİ'lerimizin halka açılmasının desteklenmesi büyük önem taşıyor" diye konuştu.
Büyükekşi, halka açılmanın sadece finansal kaynak anlamına gelmediğini, halka açılmanın aynı zamanda firmalara, değer, prestij ve bilinirlik de kazandırdığını söyledi. - İstanbul
Son Dakika › Ekonomi › 'Halka Arz ve İstanbul'un Sunduğu Fırsatlar' Paneli - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?