Hazine, Aylık Bazda Borçlanma Hedefini Tutturdu - Son Dakika
Ekonomi

Hazine, Aylık Bazda Borçlanma Hedefini Tutturdu

Hazine, dün ve bugün gerçekleştirdiği ihalelerde toplam 11,6 milyar borçlanma gerçekleştirdi.

10.02.2015 15:37  Güncelleme: 15:53
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Hazine, dün ve bugün gerçekleştirdiği ihalelerde toplam 11,6 milyar borçlanma gerçekleştirdi.

ABD'den gelen istihdam verilerinin ardından Fed'in faiz artırım tarihine ilişkin piyasalarda oluşan algı gelişmekte olan ülke piyasalarından çıkışlara sebep oldu. Doların global bazda değer kazanması dolar/TL'nin tarihi zirvelerini görmesine sebep olurken, TL cinsi getiriler üzerindeki baskıyı da artırmış oldu. Hazine de bu gelişmeler ışığında şubat ayı borçlanma programını bir ihale hariç tamamladı.

Analistler, Hazine'nin dün ve bugün gerçekleştirdiği ihalelerde borçlanma hedefini tutturduğunu ancak faizlerin piyasa faizinin bir miktar üzerinde olduğunu ifade ediyor.

Öte yandan gösterge tahvilin bileşik faizi ise güne yüzde 8,22'den başladıktan sonra Hazine ihalelerin ardından gelen satışların etkisiyle yüzde 8,48 seviyesine çıkarak 19 Aralık 2014'ten bu yana en yüksek seviyeyi gördü.

- İhale baskısı kalkan faizler hızlı şekilde gerileyebilir"

Hazine'nin bugün düzenlediği ihalelerin ardından değerlendirmede bulunan Ata Portföy Fon Yönetimi Direktörü Cem Tözge, Hazine'nin aylık bazda borçlanma hedefini tutturduğunu fakat, oluşan faiz oranlarının piyasa faizinin bir miktar üzerinde gerçekleştiğini söyledi.

Bu seviyelerin faizlerde alım için uygun bulunduğunu belirten Tözge, ama belirsizliklerin yatırımcıların bu seviyede bile temkinli durmasına sebep olduğunu aktardı.

Kurların artık tepe yaptığına yönelik inancın oluşması halinde üzerinden ihale baskısı kalkan faizlerin hızlı şekilde gerileyebileceğini dile getiren Tözge, ihale sonrası ilk piyasa tepkisi yukarı gibi gözükse de tekrar alımların gelmesinin yüksek olasılık olduğunu kaydetti.

Tözge, nisan ayı sonuna kadar oldukça rahatlamış durumda olan Hazine'nin marttaki borçlanma tutarının 3 milyar lira ile çok düşük miktarda bulunduğunu belirterek, "Öte yandan, 9 yıllık tahvilde satışın daha yüksek olması piyasanın bu şartlar altında Merkez Bankası'nın faiz indirmesinin zor olduğuna inandığının bir göstergesi. Dolayısıyla, verim eğrisi ters kalmaya devam edebilir" dedi. - İstanbul

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Hazine, Aylık Bazda Borçlanma Hedefini Tutturdu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement