'Herkes Ayağını Denk Alsın' - Son Dakika
Ekonomi

'Herkes Ayağını Denk Alsın'

\'Herkes Ayağını Denk Alsın\'

Güler, Dünyada Petrol ve Doğalgaz Fiyatlarındaki Artışı Türkiye İçin 'Fırsat' Olarak Değerlendirdi.

30.05.2008 14:03

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, dünyada petrol ve doğalgaz fiyatlarındaki artışı Türkiye için 'fırsat' olarak değerlendirerek, "Bu kaynaklara sahip olanlar zannetmesinler ki petrol ve doğalgaza mahkumlar. Bunların alternatifleri var ve biz bu kaynaklarını kullanacağız" dedi. Güler, "Herkes ayağını denk alsın" diyerek konuşmasını bitirdi.

Stratejik Teknik Ekonomik Araştırmalar Merkezinin "Doğal gazda Yarın Stratejisi" başlığıyla İstanbul Ceylan Otel'de düzenlediği 8. Uluslararası Enerji Arenasında bir konuşma yapan Bakan Güler, fiyatlardaki artışın tırmanması nedeniyle petrol ve doğalgaz üreten ülkelere sert çıktı. Petrolü üreten ve tüketen ülkelerin durumdan memnun olmadığını dile getiren Güler, "Pek çok ülkede sosyal sorunlara da neden oluyor, bütçeleri etkiliyor. Bu da sosyal hayatı ve gündelik hayatı etkiliyor. Bu durumdan sadece gelişmekte olan ülkeler değil, gelişmiş ülkeler de etkileniyor. Bu nedenle bu meseleyi sadece bir enerji sorunu olarak değil; ekonomik ve sosyal bir sorun olarak ele almak gerekir. Çünkü her kazananın bir kaybedeni olur. Denklemler böyle kurulur. Ve burada zafere iyi bakmak lazım. Bu, Pirus zaferlerine de dönüşebilir. Pirus zaferlerinde hiç kazanan olmamıştır, hepsi kaybetmiştir. Bunu çok iyi değerlendirmemiz lazım. Kazandığını zannetmiştir ama aslında kaybetmiştir" dedi.

"TÜRKİYE OLARAK BİZ BUNU FIRSAT OLARAK GÖRÜYORUZ" 1970li yıllarda petrol fiyatlarındaki artış nedeniyle insanların çok sayıda buluş ve yeni enerjiler elde ettiğini Güler, rüzgar, güneş, su, jeotermal ve enerji verimliliği gibi kaynakları kullanacaklarını belirtti. Güler, konuşmasına şöyle devam etti: " Petrol fiyatları, doğal gaz fiyatları böyle giderse çok eski bir buluşu yeniden keşfedeceğiz. Kömürü tekrar keşfedeceğiz. Buraya doğru bir gidiş var. Zannetmesinler ki, bu kaynaklara sahip olanlar bu enerji türlerine mahkumlar. Bunların alternatifleri var ve biz bu kaynaklarını kullanacağız. Tarihin çok önemli bir dönemini yaşıyoruz. Petrolün 138 dolara vurması, 200 dolarların telaffuz edilmesi, evrensel doğruların uygulanmadığı dünyada bu çok ciddi sorunlara neden olabilir. Hiçbir zaman insanlık çaresiz kalmayacaktır. Madem ihtiyaçlar keşiflerin anası, bu durum insanları hiçbir zaman aciz ve çaresiz bırakmayacak. Türkiye olarak biz bunu fırsat olarak görüyoruz. Biz belki Kurtuluş Savaşı'nda başka ülkelere örnek olduğumuz gibi enerji bağımsızlığında da diğer ülkelere örnek olabilecek çalışmalar yapıyoruz." Türkiye gibi pek çok ülkenin bu artışlardan etkileneceğini vurgulayan Güler, "Bu iş anlamsız bir fiyat artışı olmamalı. Petrol ve doğalgazın bu anlamsız fiyat artışına karşı Türkiye bir yerde nefsi müdafaa şeklinde bu çalışmaları yapacak ve çarede bulacaktır. Alternatif kaynaklarda artan her pay, doğalgaz payını azaltacaktır. Azaldıkça da fiyat ve pazar üzerindeki bu baskı aşağıya çekilecektir. Nükleer de dahil olmak üzere 5 sütuna oturttuğumuz enerji politikasında doğalgaz ve petrolün etkinliğini azaltacağız. Bunu yapacak siyasi irade, gücümüz, ve insan gücümüz de vardır" diye konuştu. Bundan sonra yapacakları çalışmaların bu arenada yapılan bu toplantıların sadece kendilerine değil dalga dalga yayılarak dünyanın diğer uçlarına kadar uzayıp gideceğinin altını çizen Güler, "Onun için herkes ayağını denk alsın" diyerek konuşmasını tamamladı.

(CİN-ÖK-E)

Kaynak: İHA

Son Dakika Ekonomi 'Herkes Ayağını Denk Alsın' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement