İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Ekonomik ve Ticari İşbirliği Daimi Komitesi (İSEDAK) gündemi kapsamında, İİT üyesi ülkelerin menkul kıymet borsaları arasındaki işbirliğini geliştirmeye yönelik olarak, 2005 yılından beri İstanbul Menkul Kıymetler Borsası'nın (İMKB) koordinatörlüğünde yürütülen "İİT Üye Ülke Borsaları Forumu"nun altıncı toplantısı İstanbul'da yapıldı.
İMKB'den yapılan açıklamaya göre, Forumun altıncı toplantısı İMKB Başkanı İbrahim Turhan'ın başkanlığında gerçekleştirildi. Forum öncesinde, Uluslararası İslami Finans Piyasası (IIFM) ile ortaklaşa olarak, aracı kuruluşlar, bankalar ve Forum üyelerinin katılımıyla "İslami Menkul Kıymetler için Teminatlandırma ve Üç Taraflı Düzenlemeler" başlıklı seminer düzenlendi.
İbrahim Turhan, yaptığı açılış konuşmasında, "S&P/OIC COMCEC 50 Shariah" başlıklı İslami endeksin Haziran ayında yayınlanmaya başlamasının, Forum'un gelişiminde önemli bir kilometretaşı olduğunu kaydetti.
Yatırımcıların İslami değerlere uygun sermaye piyasaları konusunda eğitilmesi ve bu konudaki bilincin geliştirilmesi üzerinde çalışmaya devam ettiklerini söyleyen Turhan, "Uluslararası İslami Finans Piyasası seminerinin de, bize hem İslami finans konusundaki gelişmeleri takip etme hem yeni bir perspektif kazanma imkanı vereceğine inanıyorum" dedi.
-Sukuk ve diğer İslami sermaye piyasası araçları üzerinde uluslararası kuruluşlarla işbirliği sürecek-
IIFM Genel Müdürü Ijlal Ahmed Alvi de, "Teminatlandırma, likidite ve risk azaltma açısından kilit önem taşır. Sektörde faaliyet gösteren bir kurum olarak, IIFM, İslami finansal hizmetler sektöründe teminatlandırma rejiminin geliştirilmesine öncülük etmektedir. Bu seminerin zamanlaması da ilginç oldu; bildiğiniz gibi geçen hafta, Türk hükümeti ilk sukuk ihracını gerçekleştirdi, bu da bize devlet sukuklarını teminat olarak kullanma imkanı veriyor. Bu seminer, Türkiye ve diğer İİT üyesi ülkelerde, İslami finans sektörünü teminatlandırma kavramıyla tanıştırmamızı kolaylaştıracak" diye konuştu.
Bu arada, 55 farklı kurumdan 150 katılımcıyı bir araya getiren seminerin gündeminde, İslami likidite yönetim enstrümanları, sukuk ve diğer İslami menkul kıymetler, teminat yönetimi için uluslararası ve yerel üçlü anlaşmalar vardı.
17 ülkeden 16 borsa ve 6 takas/saklama kuruluşunun yanısıra çeşitli ulusal ve uluslararası kuruluş temsilcilerinin de katıldığı Forum toplantısında şu kararlar alındı:
-Endeksler ve Borsalarda İşlem Gören İslami Finansal Ürünler Çalışma Grubu, S&P/OIC COMCEC 50 Shariah başlıklı endekse bağlı alt endeksler geliştirmek üzere S&P ile çalışacak.
-Forum, organize piyasalarda işlem görecek sukuk ve diğer İslami sermaye piyasası araçları üzerinde uluslararası kuruluşlarla işbirliği içinde çalışmaya devam edecek.
-İİT Üye Ülke Borsaları Arasında Elektronik Bağlantı Çalışma Grubu, alım-satım, takas ve saklama ve teknolojik altyapı da dahil olmak üzere, üyeler arasında ikili veya çoklu bağlantılar oluşturulması konusunda çalışmalar yürütmeye devam edecek.
Öte yandan, Yedinci Forum toplantısının Ekim 2013'de İstanbul'da yapılması konusunda görüş birliğine varılan İİT Üye Ülke Borsaları Forum Toplantısı, 8-11 Ekim 2012 tarihlerinde İstanbul'da düzenlenecek olan 28. İSEDAK toplantısına iletilecek kapanış bildirisinin hazırlanması ile sona erdi.
Muhabir: İstanbul
Yayıncı: Zekeriya Gülün - İSTANBUL
Son Dakika › Ekonomi › İit Üye Ülke Borsaları Forumu 6. Toplantısı İstanbul'da Yapıldı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?