IMF'de Kotamız Yine Artacak, Şimdi 'Ön İzleme' Başlayacak - Son Dakika
Ekonomi

IMF'de Kotamız Yine Artacak, Şimdi 'Ön İzleme' Başlayacak

IMF\'de Kotamız Yine Artacak, Şimdi \'Ön İzleme\' Başlayacak

Devlet Bakanı Mehmet Şimşek, Mayıs Ayında Sona Erecek Stand -By Anlaşmasının Ardından IMF ile 'Otomatik Ön İzleme Programına' Geçileceğini Belirtirken, İhtiyati Stanb -By Olasılığı İçin "Karar Verilse Daha Bu İş Zaman Alır" Değerlendirmesi Yaptı. Şimşek, Türkiye'nin IMF Kotasının Yeniden Artabileceğini Söyledi.

19.04.2008 01:47

Devlet Bakanı Mehmet Şimşek, mayıs ayında sona erecek stand-by anlaşmasının ardından IMF ile ’otomatik ön izleme programına’ geçileceğini belirtirken, ihtiyati stanb-by olasılığı için "Karar verilse daha bu iş zaman alır" değerlendirmesi yaptı. Şimşek, Türkiye’nin IMF kotasının yeniden artabileceğini söyledi.

DEVLET Bakanı Mehmet Şimşek, uygulamasına karar verilse dahi, ihtiyati stand-by düzenlemesine geçmenin zaman alabileceğini söyledi. IMF ve Dünya Bankası grubunun yıllık toplantısı nedeniyle ABD’de bulunan Şimşek, Türkiye’ye dönüşünde Atatürk Havalimanı’nda düzenlediği basın toplantısında, bu düzenlemenin "birkaç hafta veya birkaç ay" zaman alabileceğini söyledi. Şimşek, Türkiye’nin IMF ile üç yıllık stand-by anlaşmasının sona ereceği mayıstan itibaren "otomatik olarak" izleme programına geçeceğine dikkat çekti.

MEKTUP HAFTAYA YOLLANACAK: Stand-by programı kapsamındaki gözden geçirmelerin tamamlandığını hatırlatan ve IMF ile bu konuda "tam mutabakat" içinde olunduğunu vurgulayan Şimşek, "Niyet mektubunu önümüzdeki hafta veyahut en geç bir sonraki hafta yollarız" dedi. Şimşek, "Bu kapsamda mayıs ayı başlarında IMF icra direktörleri kurulunun toplanması ve yaklaşık 3.7 milyar dolarlık kredi diliminin serbest bırakılması beklenmektedir" dedi. ABD’deki temasları sırasında, uluslararası piyasaların temsilcileri ve IMF ve Dünya Bankası gibi kurumların yetkililerine Türkiye ekonomisindeki son gelişmeleri anlattıklarını da ifade eden Şimşek, Türkiye’nin cari açığın finansmanında sorun görünmediğini vurguladı.

AĞIRLIĞIMIZ ARTACAK: IMF kota ve yönetim reformu çerçevesinde son derece olumlu bir aşamaya gelindiğini aktaran Şimşek, 2008 Bahar toplantılarıyla birlikte kota reformunda nihai karar aşamasına gelindiğini, şu an itibariyle IMF’ye üye ülkelerin görüşüne sunulan ve onaylanmasına kesin gözüyle bakılan karar taslağının, IMF kota sisteminin hızla büyüyen dinamik ekonomilere daha fazla temsil gücü sağlayan yeni bir çerçeveye oturtulduğunu anlattı. Şimşek, şunları kaydetti: "Bu değişiklikte ülkemizin girişimlerinin de etkisi olmuştur. Oluşturulan yeni yapıya ilişkin prosedürler tamamlandığında Türkiye’nin kotasının bir kez daha artırılması söz konusu olacaktır. Bildiğiniz üzere ülkemizin IMF’deki kotası 2006 Eylül ayında artırılmıştı. Gündemdeki artışla birlikte 2006 yılı sonundan itibaren Türkiye’nin kotasında yapılan toplam artış oranı yüzde 51 düzeyine ulaşmış olacak ve 2006 yılı başında yüzde 0,45 olan oy gücümüz, yüzde 0.61’e yükselecek. Kotamızdaki fiili artıştan daha da önemli olan husus, kota yapısının lehimize değiştirilmiş olmasıdır. Bu sayede Türkiye’nin IMF içerisindeki ağırlığının önümüzdeki yıllarda daha da artması mümkün olacak."

Dünya Bankası’ndan 2011 sonuna kadar 6.2 milyar dolar gelecek

MEHMET Şimşek, Dünya Bankası Başkanı Robert Zoellick ile yaptıkları görüşmede de önümüzdeki 4 yılda Türkiye’nin Dünya Bankası ile yürüteceği mali ve teknik işbirliğinin çerçevesini belirleyen, Ülke İşbirliği Stratejisi’nin ayrıntılarını ele aldıklarını belirtirken, "Son derece esnek finansman koşulları içeren işbirliği stratejisi kapsamında Dünya Bankasından 2011 sonuna kadar 6.2 milyar dolar tutarında kaynak temin etmeyi öngörüyoruz" diye konuştu.

Dışsal şokların etkisi devam edecek ama sınırlı kalacak

IMF bünyesindeki Uluslararası Parasal ve Finansal Komite’nin (IFMC) düzenlediği toplantıda tüm katılımcıların küresel finans piyasalarındaki dalgalanmanın son zamanlarda daha ciddi bir görünüm arz ettiği konusunda hemfikir olduğunu aktaran Mehmet Şimşek, bu doğrultuda IMF’nin de "her zamankinden daha yüksek bir sesle" uyarılar yaptığına dikkat çekti. IMF’nin son 6 ayda küresel büyümeye ilişkin tahminlerini 3 kez aşağı yönde revize ettiğini hatırlatan Şimşek, bu olumsuz atmosferde tüm ülkelerin ekonomik performansının az ya da çok zayıflayacağının, muhataplarca ortaya konan çok dikkat çekici bir değerlendirme olduğunu belirtti. Şimşek, Türkiye’nin bundan nasıl etkileneceğini ise şöyle dile getirdi: "Bu noktada memnuniyetle ifade etmek istiyorum ki, Türkiye güçlü makroekonomik temelleriyle, izlemiş olduğu ihtiyatlı para ve maliye politikaları sayesinde şu ana kadar küresel çalkantının menfi etkilerinden son derece sınırlı düzeyde etkilenmiştir. Bu durum ekonomimizin şoklara karşı direncinin son yıllarda ne kadar artmış olduğunun açık bir göstergesidir. Önümüzdeki dönemde de bu tip dışsal şokların ülkemiz üzerinde de etkileri olmaya devam edecektir, ancak bunların sınırlı kalacağına inanıyorum."

Sorular enflasyon ve cari açıkla ilgiydi

NEW York’ta uluslararası yatırımcılarla ve kredi derecelendirme kuruluşlarıyla bir araya geldiği toplantılara ilişkin de bilgi veren Şimşek, bu toplantılarda yöneltilen soruların ağırlıklı olarak "dünyada büyümede ve enflasyonda yaşanan olumsuz gelişmelerin Türkiye ekonomisine olası etkileri ve cari açığın finansmanına yönelik" olduğunu söyledi. Şimşek  "Biz de görüşmelerimizde cari açığın finansmanında bir sorun görünmediğini, ülkemizin son yıllarda göstermiş olduğu performans ve katettiği önemli mesafe nedeniyle yatırımcıların güçlü güveninin devam ettiğini anlattık" diye konuştu.

 

Kaynak: DHA

Son Dakika Ekonomi IMF'de Kotamız Yine Artacak, Şimdi 'Ön İzleme' Başlayacak - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement