İsedak 32. Toplantısı - Son Dakika
Ekonomi

İsedak 32. Toplantısı

İsedak 32. Toplantısı

İslam Kalkınma Bankası (İKB) Başkanı Bandar Hajjar, İKB'nin kurulduğu günden bu yana üye ülkelerde üstlendiği toplam net finansman tutarının yaklaşık 120 milyar dolar civarında bulunduğunu, bunun 34 milyar dolarının altyapı kalkınma projeleri, 32 milyar dolarının da ticareti finanse etmeye...

23.11.2016 12:19

İslam Kalkınma Bankası (İKB) Başkanı Bandar Hajjar, İKB'nin kurulduğu günden bu yana üye ülkelerde üstlendiği toplam net finansman tutarının yaklaşık 120 milyar dolar civarında bulunduğunu, bunun 34 milyar dolarının altyapı kalkınma projeleri, 32 milyar dolarının da ticareti finanse etmeye yönelik olduğunu bildirdi.

İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Ekonomik ve Ticari İşbirliği Daimi Komitesi (İSEDAK) 32. Toplantısı'nın açılışı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın tarafından yapılırken, Bakanlar Toplantısı'nın açılış oturumuna Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan, İİT Genel Sekreteri Dr. Yusuf el-Useymin ve İKB Başkanı Hajjar katıldı.

57 üye ve 5 gözlemci ülke heyetinin yanı sıra ilgili İİT kuruluşları ve uluslararası kuruluşlardan temsilcilerin de katıldığı İSEDAK 32. Toplantısı'nın açılışında konuşan Bandar Hajjar, Türkiye'nin hem İslam Zirvesi hem de İSEDAK'a başkanlık etmesi nedeniyle son derece iyimser olduklarını ifade etti.

Hajjar, şunları kaydetti:

"Üye ülkeler arasında ekonomik iş birliği ve entegrasyonu geliştirecek birçok etkinliği hayata geçirerek Allah'ın izniyle olumlu sonuçlara varacağız. Bu yönde sıçramalar gerçekleştirmek üzere Türkiye'nin başkanlığına büyük umutlar bağlanmıştır. İSEDAK'ın bu yılki toplantısı, üye ülkelerin güvenini alarak bankanın başkanlığına seçilmiş olarak katıldığım ilk toplantı olması dolayısıyla gerek şahsi gerekse İslam Kalkınma Bankası Grubu olarak, İstanbul Zirvesi'nde alınan kararları ve dile getirilen girişimleri hayata geçirme hususundaki yükümlülüklerimize bağlı kalacağımızı ve ortak ilgi alanlarımızda daha çok girişimde bulunmak üzere İSEDAK ile çalışmaya devam edeceğimizi vurgulamak isterim."

Sorunlarla dolu bir dönemde İKB'ye başkan seçildiğini hatırlatan Hajjar, dünya ekonomisinin durgunluk yaşadığı, dünya ticaretinin zayıflaması ve temel tüketim maddelerindeki fiyatların altüst olması nedeniyle ülkelerin çoğunluğunun zarar gördüğü bir süreçten geçildiğini, bu sorunların insanları öldüren, yerlerinden eden, yakıp yıkan savaşlardan, iklim değişikliği ve hastalıklardan dolayı daha da büyüdüğünü söyledi.

Hajjar, bütün bunların, kalkınmayla ilgili zorlu çabalar sonucu elde edilen kazanımları tehdit ettiğini, bankanın ve üye ülkelerin kalkınmaları için ortaya koyduğu öngörülerin gerçekleşmesi önünde engel teşkil ettiğini belirterek, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Üye ülkelerin, durgunluk ve kırılganlığa karşı koyabilme güçlerini ve dayanabilme yeteneklerini pekiştirecek, ayrıca bu alanda ve ekonomik dönüşüm alanında sıkı bir kalkınma mekanizması çerçevesinde başarılı deneyim alışverişini kolaylaştıracak girişimlerde bulunması için bankadan birtakım beklentileri vardır. Bu da kısa bir süre önce İslam Zirvesi'nde alınan kararlardaki belirgin yönelişle tamamen örtüşmektedir. Her girişimin değeri, çağın kalkınmayla ilgili sorunlarına İslami kaynaklı olarak getirdiği yaratıcı çözümlerle ölçülür. Dolayısıyla İslami çözümler bankanın özelliğidir ve üç önemli hususu birleştiren kalkınmanın da aracıdır. Bu hususlar, büyümenin kaynaklarına odaklanmak, faydalarını genelleyip yaymak, kamu yararına katkı yapacak sürdürülebilirliği kurumsallaştırmaktır."

"İKB, yeni ürünler bulmada öncülük etmeye devam ediyor"

Bandar Hajjar, toplantı kapsamında ele alınacak "İslam Ülkelerinde İslami Finansı Destekleme Stratejileri" konusunun önemine dikkati çekerek, katılımcılara, İKB bünyesinde yaptıkları çalışmalar ile ilgili bilgi verdi.

İKB'nin yeni ürünler bulmada öncülük etmeye devam ederken, yaratıcı ortaklıklar sunarak şeri konulara uygun finans yöntemleri gereğince kaynak lojistiği üzerine de odaklandığını belirten Hajjar, "Bankanın kurulduğu günden bu yana üye ülkelerde üstlendiği toplam net finansman tutarı yaklaşık olarak 120 milyar dolar civarındadır. Bunun 34 milyar doları altyapı kalkınma projeleri için, 32 milyar doları da ticareti finanse etmeye yönelik olmuştur." diye konuştu.

Destekleyici, adil, yasal ve teşkilata özgü bir gelişme ortamının sağlanması için yoğun çabalar gerektiğini ifade eden Hajjar, şunları kaydetti:

"Sorunların üstesinden gelmek de piyasaları sukuk konusunda geliştirmek, küçük ve orta ölçekli projeleri finanse etmek, İslami ürünlere özgü dolaşım hakkı çiğnenmeden denetim ve düzenleme kriterlerinin uygulanması konusunda uluslararası uyumu gerektirmektedir.

Bu sorunlar, geniş bir ortaklık çerçevesinde etkin biçimde birlikte hareket etmeyi gerektirmektedir. Bu nedenle dünya çapında çeşitli taraflar arasında güvenilir iş birliği masaları kurduk."

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın toplantıya başkanlık etmesinin kendileri için bir ilham kaynağı olduğunu dile getiren Hajjar, İKB olarak Erdoğan'ın uygulama, hayata geçirme ve çalışma yönündeki kararlı duruşunu desteklediklerini söyledi.

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi İsedak 32. Toplantısı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement