İso Ekim Ayı Meclis Toplantısı - Son Dakika
Ekonomi

İso Ekim Ayı Meclis Toplantısı

İso Ekim Ayı Meclis Toplantısı

Kalkınma Bakanı Yılmaz: "Türkiye önümüzdeki dönemlerde mali alan kazandıkça, imkan oluştukça istihdam üzerindeki yükleri gerçekten azaltmak durumundadır" "Türkiye'de kayıt dışılığın en öneml...

23.10.2013 19:03

Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, "Türkiye önümüzdeki dönemlerde mali alan kazandıkça, imkan oluştukça istihdam üzerindeki yükleri gerçekten azaltmak durumundadır" dedi.

Yılmaz, İstanbul Sanayi Odası (İSO) Ekim ayı Meclis Toplantısı'nda üyelerin sorularını yanıtladı.

Kayıt dışılığa ilişkin soruya Bakan Yılmaz, Türkiye'nin özellikle tarım, turizm ve inşaat sektörlerinde kayıt dışılığın yaşandığını belirterek, istihdam verilerini hanelere giderek yaptıklarını ve 10 yıl öncesine göre kayıt dışılıkta önemli bir ilerleme olduğunu kaydetti.

Yılmaz, kayıt dışılık ile ilgili strateji ve eylem planlarının bulunduğunu ve uygulamaya devam ettiklerini ifade ederek, şunları söyledi:

"İşçilerin üzerindeki mali yükler azalırsa kayıt dışılığın azalacağı söyleniyor ama tersini de düşünmek mümkün. Kayıtlılığı artırdıkça mali yükünleri azaltan bir politika da olabilir. Doğrusu biz mali disiplin açısından baktığımızda kamu gelirlerini riske atmamak için ikincisini daha gerçekçi buluyoruz. Mali disiplini titizlikle korumak durumundayız. Türkiye önümüzdeki dönemlerde mali alan kazandıkça, imkan oluştukça istihdam üzerindeki yükleri gerçekten azaltmak durumundadır. Bu hem sanayicimiz hem de istihdam açısından çok önemlidir."

İşgücü piyasası reformlarının Türkiye için kritik olduğunu anlatan Bakan Yılmaz, "Türkiye'de kayıt dışılığın en önemli sebeplerinden biri de katı işgücü piyasasıdır. Part time gibi esnek çalışma modellerini sistemimizin içine almamız lazım" diye konuştu.

Rekabet gücü sıralamasında Türkiye'nin geri planda olmasının en önemli sebeplerinden birinin bu alan olduğunu vurgulayan Yılmaz, gelecek dönemlerde sosyal taraflarla birlikte güvenceli esneklik oluşturmayı düşündüklerini kaydetti.

Yılmaz, bazı üniversiteler için "tabela üniversitesi" olacak denildiğini anımsatarak, "Üniversitelere gidin bakın, denildiği gibi değil. Biraz sabırlı olmamız gerekiyor. Üniversitelerimizin önemli olan zihniyetinin değişerek topluma açık üniversiteler olmasıdır" dedi.

Yeni kalkınma anlayışlarının yerel aktörlerden geldiğini ifade eden Bakan Yılmaz, şunları söyledi:

"Kalkınma Ajanslarını da bu işbirliğinin artması için kurduk. Üniversitelerde 'girişimci üniversite' kavramını vurgulamalıyız. Sadece bütçeden aldığı kaynakla geçinen üniversitenin tam olarak bekleneni vereceğine inanmıyorum. Tam özgür olacağına da inanmıyorum. Öz geliri olmayanın özgürlüğü belli bir yere kadar olur. Üniversitelerimizin, kaynak ve proje üretmesi lazım. Üniversitelerin daha fazla toplumun taleplerine kulak vermesi gerekiyor." - İstanbul

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi İso Ekim Ayı Meclis Toplantısı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement