İstanbul Altın Borsası'nda uluslararası piyasalarda kabul gören rafineriler ile Türkiye'de kurulu rafinerilerin ayar damgasını taşıyan standart işlenmemiş kıymetli madenler işlem görecek İstanbul Altın Borsası'nda uluslararası piyasalarda kabul gören rafineriler ile Türkiye'de kurulu rafinerilerin ayar damgasını taşıyan standart işlenmemiş kıymetli madenler işlem görecek. Kıymetli madenler arasında her tür ve şekilde altın, gümüş, platinin yanısıra paladyum da yer alacak.
Borsada işlem görecek her bir külçe ve bar üzerinde rafinerinin amblemi ya da damgası, külçe seri numarası, ağırlığı ile saflık ayarının bulunması zorunlu olacak. Borsa tarafından yayımlanan rafineriler listesinde yer alan rafinerilere ait en az yüzde 99.9 ayar granül gümüşler; granül ambalajında olması, ambalajın üzerinde mühür, ayar, ağırlık ve rafineri ismi ya da amblemi bulunması halinde standart işlenmemiş granül olarak Borsa'da işlem görecek.
Hazine Müsteşarlığı'nın Kıymetli Maden Standartları ve Rafinerileri Hakkında Tebliğ'de Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliği Resmi Gazete'de yayımlandı.
Kıymetli maden tanımının "her tür ve şekilde altın, gümüş, platin ve paladyum" olarak belirlendiği Tebliğ, bugünden itibaren yürürlüğe girdi. Tebliğ'e göre İstanbul Altın Borsası'nda uluslararası piyasalarda kabul gören rafineriler ile Türkiye'de kurulu rafinerilerin ayar damgasını taşıyan standart işlenmemiş kıymetli madenler işlem görecek. Borsada işlem görecek her bir külçe ve bar üzerinde rafinerinin amblemi ya da damgası, külçe seri numarası, ağırlığı ile saflık ayarının bulunması zorunlu olacak. Borsa tarafından yayımlanan rafineriler listesinde yer alan rafinerilere ait en az yüzde 99.9 ayar granül gümüşler; granül ambalajında olması, ambalajın üzerinde mühür, ayar, ağırlık ve rafineri ismi ya da amblemi bulunması halinde standart işlenmemiş granül olarak Borsa'da işlem görecek.
-STANDART İŞLENMEMİŞ KIYMETLİ MADENLERİN AĞIRLIKLARINI VE YÜZEYSEL ÖZELLİKLERİNİ BORSA BELİRLEYECEK-
Borsada işlem görecek olan standart işlenmemiş kıymetli madenlerin ağırlıklarını ve yüzeysel özellikleri ile şekillerini belirlemeye İstanbul Altın Borsası yetkili olacak.
Borsada işlem görecek standart işlenmemiş kıymetli madenlerin saflık ayarının altın için en az 995/1000; gümüş için en az 99.9/100; platin için en az 99.95/100; Paladyum için en az 99.95/100 olması zorunlu olacak.
İthal edilen külçe halindeki standart işlenmemiş kıymetli madenler; Türkiye'de kurulu rafineriler tarafından, ithalden sonra 3 iş günü içinde ilgili bilgi ve belgelerle İstanbul Altın Borsası'na teslimi, has kıymetli maden miktarının gümrük giriş beyannamesinde belirtilen ağırlıktan az olmaması gerekecek. Söz konusu işlenmemiş kıymetli madenler Borsa tarafından gerekli kontrolün yapılması koşullarıyla daha küçük külçelere dönüştürülebilecek.
-STANDART DIŞI İŞLENMEMİŞ KIYMETLİ MADENLER BORSA TARAFINDAN BELİRLENECEK ESASLAR DAHİLİNDE İŞLEM GÖRECEK-
İstanbul Altın Borsası'nda işlem görecek standart dışı işlenmemiş kıymetli madenler Borsa tarafından belirlenecek esaslar dahilinde işlem görecek.
İstanbul Altın Borsası yurt içinde üretilen dore bar ve granül ile standart dışı işlenmemiş kıymetli madenlerin Borsa'da alım satımında uyulması gereken usul ve esasları, Borsa Takas Merkezi'nce standart dışı işlenmemiş kıymetli madenlerin Borsa üyelerinin talepleri ve Borsa saklama kasasının stok imkanlarına göre kabul ve teslimine ilişkin kuralları belirlemeye yetkili olacak. Borsada işlem gören standart dışı işlenmemiş kıymetli madenlerin, düzenlenmiş olan ayar raporuna uyumundan, ilgili kıymetli madeni Borsa'ya teslim eden Borsa üyeleri sorumlu tutulacak.
-RAFİNERİLER-
Borsada bar, külçe ve granülleri işlem görecek uluslararası rafineriler, Londra Külçe Piyasası Birliği ve Londra Platin ve Paladyum Piyasası'nın yayımladığı listeler göz önüne alınarak Borsa tarafından belirlenecek ve liste halinde ilan edilecek. Borsa tarafından belirlenen Rafineriler Listesi, Gümrük ve Ticaret Bakanlığına bildirilecek ve söz konusu listeler Gümrük ve Ticaret Bakanlığı tarafından gümrük müdürlüklerine gönderilecek.
-SON 3 YILDA EN AZ 5 TON PALADYUM RAFİNE ETMİŞ OLMASI GEREKECEK-
Borsada kıymetli madenleri işlem görecek Türkiye'de kurulu bir rafinerinin, ödenmiş sermayesinin en az 10 milyon TL olması, rafinaj işlemlerinde; altın için 995/1000, gümüş için yüzde 99.9, platin ve paladyum için .yüzde 99.95 ve üzerinde saflık ayarı elde edilebilecek üretim kapasitesinin kurulması gerekecek. Rafineri'nin en az üç yıl rafinaj faaliyetinde bulunması ve son üç yılda altın rafinerisi için en az 30 ton altın, gümüş rafinerisi için en az 30 ton gümüş, platin rafinerisi için en az 5 ton platin ve paladyum rafinerisi için en az 5 ton paladyum rafine etmiş olması zorunlu olacak. Tesis büyüklüğünün altın rafinerisi için yılda en az 50 ton altın, gümüş rafinerisi için yılda en az 50 ton gümüş, platin rafinerisi için yılda en az 10 ton platin ve paladyum rafinerisi için yılda en az 10 ton paladyum rafine edebilecek kapasitede kurulması gerekecek.
Bu şartlara sahip olan rafineriler, ürettikleri kıymetli madenlerin Borsa'da işlem görebilmesi hususunda Borsaya başvuruda bulunacak. Borsa tarafından başvuru sahibinin uluslararası kabul gören standartlarda kıymetli maden üretebilmek için gerekli teknik şartlara ve kapasiteye tam olarak haiz olup olmadığını belirlemek üzere bir komisyon oluşturulacak. Komisyon, İstanbul Altın Borsası, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı İl Müdürlüğü, Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü, ilgili sanayi odası ile en az bir üniversitenin metalurji ve kimya bölümleri yetkililerinden oluşur. Komisyon tarafından yerinde yapılacak inceleme neticesinde uygunluk raporu düzenlenecek.
Borsada bar, külçe ve granülleri işlem görecek Türkiye'de kurulu rafinerilerce üretilen standart işlenmemiş kıymetli madenlerin bu Tebliğde belirtilen tanımlara uygunluğunun denetimine ilişkin usul ve esaslar İstanbul Altın Borsası tarafından belirlenecek. - Ankara
Son Dakika › Ekonomi › İstanbul Altın Borsası'nda Paladyum da İşlem Görecek - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?