İhracatçı Birlikleri'nde yıllık aidat, Birlik genel kurulu tarafından belirlenecek ve Ekonomi Bakanlığı'nın onayından sonra kesinleşecek. İştigal alanında hizmet sektörü bulunan birliklerde hizmet sektörü için ayrı yıllık aidat miktarı belirlenebilecek. Yıllık aidat, on altı yaşından büyükler için uygulanan aylık asgari ücretin brüt tutarının yüzde ellisinden fazla olamayacak. Yıllık aidat, her yıl şubat ayı sonuna kadar ödenecek."
Ekonomi Bakanlığı'nın yönetmelikleri Resmi Gazete'de yayımlandı. Bugün itibarıyla yürürlüğe giren Türkiye İhracatçılar Meclisi ve İhracatçı Birlikleri İnsan Kaynakları Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik ile "Sosyal Yardımlar" başlıklı 24. maddenin "sağlık yardımı" ile ilgili fıkrasında değişikliğe gidildi. Buna göre personel ve bakmakla yükümlü olduğu kimselerin sağlık kuruluşları raporuyla tevsik edilen ve devamlılık arz eden rahatsızlıklarının tedavisi ile acil ve zorunlu ameliyat giderleri, giderlere ilişkin belgelerin ibraz edilmesi kaydıyla, Yönetim Kurulu'nun kararına istinaden genel sekreterlikçe karşılanacak.
-GENEL KURUL-
Ekonomi Bakanlığı'nın bugün itibaren yürürlüğe giren "Türkiye İhracatçılar Meclisi ile İhracatçı Birliklerinin Kuruluş ve Görevleri Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik" ile "Genel Kurul" ile ilgili 8. maddede değişiklik yapıldı. Buna göre genel kurul; üyelik yükümlülüklerini yerine getirerek son iki takvim yılı içinde üyesi bulunduğu birliğin iştigal sahasına giren maddelerden, üyesi olduğu birlik üzerinden fiili ihracat veya ihraç kaydıyla satış veya birlik onayına tabi tutulmak şartı ile özel fatura kapsamında ihracat sayılan satış yapan ve bu durumları birlik kayıtları ile doğrulanan veya gümrük beyannameleri ile tevsik edilen üyeler ile son iki takvim yılı içinde üyesi olduğu birlik üzerinden iştigal sahası kapsamında hizmet ihracatı yapan ve hizmet ihracatı gerçekleştirdiklerini belgelendiren üyelerden teşekkül edecek. Hizmet ihracatının belgelendirilmesine ilişkin usul ve esaslar TİM'in görüşü ve Bakanlığın onayı ile belirlenecek.
-YÖNETİM KURULU ÜYELERİNİN BELİRLENMESİ-
Yönetim kurulu asil ve yedek üyeleri, birliğin iştigal konusuna giren maddelerden, son iki takvim yılı itibarıyla toplam ihracatı; tarım sektörlerinde 250 bin dolardan, sanayi ve madencilik sektörlerinde 1 milyon dolardan az olmamak kaydıyla, ilgili sektörün son iki takvim yılındaki ihracatının ortalamasının en az onbinde biri oranında, fiili ihracat veya ihraç kaydıyla satış veya birlik onayına tabi tutulmak şartı ile özel fatura kapsamında ihracat sayılan satış yapan üyeler arasından seçilecek.
İştigal sahasında sektör ayrımı ve tanımı yapılmayan birliklerde onbinde bir oranı aranmayacak; son iki takvim yılı itibarıyla ihracat toplamı için alt limit 250 bin dolar olarak uygulanacak. Bu fıkra hükmü, iştigal sahasında hizmet sektörü yer alan birlikler için de hizmet ihracatı bakımından uygulanacak. Bu miktar ve oranlar Bakanlık, birliklerin sektörel ve bölgesel yapılanmaları ve genel ihracat performanslarını dikkate almak suretiyle, TİM'in görüşünü alarak iki katına kadar arttırmaya veya yarısına kadar azaltmaya yetkili olacak.
-DENETİM KURULUNDA ÜYELİKTEN ÇIKARMA-
Denetim kuruluna seçilen tüzel kişileri temsil edecek gerçek kişilerle ilgili olarak, 19. maddenin dördüncü ve beşinci fıkraları uygulanacak. Kendisi, eşi, çocuğu, annesi veya babasının doktor raporu ile tevsik edilen sağlık mazeretleri ile eşi, çocuğu, annesi veya babasının vefatı halleri haricinde, art arda üç defa veya her halükarda iki takvim yılı içinde toplam beş defa denetim raporunda imzası bulunmayan üyenin üyeliği kendiliğinden sona erecek. Denetim kurulu asil üyeliğinin herhangi bir nedenle boşalması halinde, yerine ilk sıradaki yedek üye geçecek.
-SEKTÖR KURULLARINDAKİ İLAVE TEMSİLCİLERİNİN SAYISI-
Birliklerin sektör kurullarındaki ilave temsilcilerinin sayısı, son iki takvim yılındaki ihracatlarının, ilgili sektörün son iki takvim yılındaki toplam ihracatındaki yüzdelik payının 10'a bölünmesiyle elde edilen sayı olacak. Bu sayının ondalıklı çıkması halinde, 0.5'ten fazla olan ondalık kısım yukarı, az olan ondalık kısım aşağı yuvarlanacak. Bu hesap, birliklerin kayıt rakamları esas alınarak TİM Genel Sekreterliğince yapılacak ve ilgili birlikler ile Bakanlığa bildirilecek. İştigal alanında birden fazla sektör bulunan birlikler, en çok ihracat yaptığı sektörün sektör kurulunda temsil edilecek. Sektör kurulu, birliklerin genel kurullarını tamamlayarak yönetim kurullarının oluşmasını müteakip en geç mayıs ayının yirmisine kadar yapılacak ilk toplantısında kendi üyeleri arasından oy çokluğu ile önce başkanı, sonra da aynı birlik yönetim kurulundan olmamak kaydıyla iki başkan yardımcısını seçecek. Başkan ve başkan yardımcılarının seçimi açık ya da kapalı oylama ile yapılabilecek. Oylamada eşitlik halinde, yalnızca eşit oy alanlar için olmak üzere tekrar oylama yapılacak. Tekrar eşitlik olması halinde, eşit oy alanlar arasında kura çekilecek.
-GELİRLER-
Birliklerin gelirleri ile ilgili 46. maddede değişikliğe gidildi. Buna göre yıllık aidat, Birlik genel kurulu tarafından belirlenecek ve Bakanlığın onayından sonra kesinleşecek. İştigal alanında hizmet sektörü bulunan birliklerde hizmet sektörü için ayrı yıllık aidat miktarı belirlenebilecek. Yıllık aidat, on altı yaşından büyükler için uygulanan aylık asgari ücretin brüt tutarının yüzde ellisinden fazla olamayacak. Yıllık aidat, her yıl şubat ayı sonuna kadar ödeyecek.
Yapılan işlemin, ihracatçının üyesi olduğu birliğin iştigal sahası içinde olması halinde, tahsil edilen nispi ödemenin yüzde 40'ı işlemi yapan birlikçe alınacak, yüzde 60'ı ise ihracatçının üyesi olduğu birliğe takip eden ayın sonuna kadar gönderilecek.
Yapılan işlemin ihracatçının üyesi olduğu birliğin iştigal sahası dışında olması halinde, tahsil edilen nispi ödemenin yüzde40'ı işlemi yapan birlikçe alınacak, yüzde 60'ı ise ihracatçının ticaret sicilinde kayıtlı merkez adresinin bulunduğu ilgili sektör veya sektörlerdeki en yakın birlik, birliklere takip eden ayın sonuna kadar gönderilecek.
Yönetmeliğe eklenen Geçici 2. madde ile Hizmet ihracatçılarının 2013 yılı genel kuruluna katılma esasları belirlendi. Buna göre hizmet sektöründe ihracat yapan gerçek veya tüzel kişiler, 2013 yılı olağan genel kurulu ilk toplantı tarihinden en az yirmi gün öncesinde ilgili birliğe üye olmaları ve bu tarihe kadar yaptıkları ihracatı tevsik etmeleri halinde, o birliğin 2013 yılı olağan genel kurullarına katılabilecek.
Son Dakika › Ekonomi › İştigal Alanında Hizmet Sektörü Bulunan İhracatçı Birliklerine Hizmet Sektörü İçin Ayrı Yıllık... - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?