Kadın Girişimciler ve Türkiye'de Kadın Hakları Paneli - Son Dakika
Ekonomi

Kadın Girişimciler ve Türkiye'de Kadın Hakları Paneli

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, "Ülkemizde 267 bin 586 kayıtlı kadın esnafımız bulunuyor.

08.03.2018 11:58

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, "Ülkemizde 267 bin 586 kayıtlı kadın esnafımız bulunuyor. Kayıtlı esnafın yüzde 16'sını kadınlar oluşturuyor." dedi.

Tüfenkci, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla Bakanlıkta düzenlenen "Kadın Girişimciler ve Türkiye'de Kadın Hakları Paneli"nde, Türk kadınının tarih boyunca üstlendiği rolle toplumsal başarının mimarı olduğunu söyledi.

Anadolu'da kadınların toplumsal yaşamın, ekonominin, kültürün inşasında aktif rol oynadığına işaret eden Tüfenkci, ahilik teşkilatında yer alan kadınların "Bacıyan-ı Rum" ismi altında örgütlendiklerini anımsattı.

Tüfenkci, Milli Mücadele zamanında yurt savunmasında kadınların büyük azim ve çaba gösterdiğine dikkati çekerek, "Şimdi ordumuz, Mehmetçik'imiz Afrin'de teröristlerle mücadele ediyor. Sivillere karşı son derece hassasiyet gösterilen bir operasyon gerçekleştiriliyor. Bu kahraman askerleri, Mehmetçik'imizi yetiştiren de kahraman Türk kadınlarıdır." diye konuştu.

"Kayıtlı esnafın yüzde 16'sı kadın"

Kadınların, hayatın her alanında aktif yer almasını arzu ettiklerini dile getiren Tüfenkci, şöyle devam etti:

"Ülkemizde 267 bin 586 kayıtlı kadın esnafımız bulunuyor.

Kayıtlı esnafın yüzde 16'sını kadınlar oluşturuyor. Kadın esnafımızla ilgili Bakanlığımız bünyesinde 4 yıl önce yapılan çalışmada bu oran yüzde 9,8 idi. Kadın esnafımızın oranı 4 yılda yüzde 50'den fazla artış gösterdi.

36 şehrimizin bu ortalamanın üzerinde, 12 şehrimizin ise Türkiye ortalaması seviyesinde olduğunu görüyoruz."

Tüfenkci, illerde kadın esnafın nüfusa göre dağılımına bakıldığında Uşak, Çanakkale ve Balıkesir'in yaklaşık yüzde 23 ile en yüksek paya sahip olduğunu vurgulayarak, kadın esnaf ve girişimcilerin sayısının artması için her türlü desteğe hazır olduklarını bildirdi.

"Ortakları kadınlardan oluşan 163 kooperatif var"

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı olarak, kadınların sahip olduğu potansiyeli ekonomik ve sosyal yaşamda harekete geçirmek amacıyla ortakları kadınlardan oluşan "Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi" örnek ana sözleşmesini hazırlayarak uygulamaya koyduklarını anımsatan Tüfenkci, bu kooperatiflerin sayısının 163'e ulaştığını kaydetti.

Tüfenkci, söz konusu kooperatiflerin kadınların ürettiği geleneksel gıda ürünleriyle giyim, süs eşyası, takı ve hediyelik eşyaların pazarlanması,

turizm bölgelerinde yöresel yemeklerin sunumun yapıldığı lokantaların işletilmesi gibi pek çok konuda Türkiye'nin her bölgesinde başarılı uygulama örnekleri sergilediklerini söyledi.

Bu kooperatiflerin kadınların rekabet gücünü yükselttiğini, kadınlara ekonomik aktivitelere katılma ve etkileme fırsatları sunduğunu belirten Tüfenkci, kooperatiflerin kadınların ekonomik, sosyal ve kültürel durumlarının iyileştirilmesine katkı sağladığına işaret etti.

Tüfenkci, kadınlara fırsat eşitliği sağlamak, iş dünyasında ve istedikleri her alanda daha başarılı olacakları bir ortam oluşturmak için desteklerini sürdüreceklerini dile getirdi.

Kadınların, oda ve borsaların yönetiminde daha fazla söz sahibi olması gerektiğini belirten Tüfenkci, "Mutlaka her odanın, borsanın yönetiminde kadın girişimcilerimiz yer almalıdır ancak bu bir mücadele ve emek gerektirir. Çalışmalarında bir engel, bir ayrımcılık varsa bunları ortadan kaldırabiliriz." değerlendirmesinde bulundu.

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Kadın Girişimciler ve Türkiye'de Kadın Hakları Paneli - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement