KARDEMİR, Türkiye'nin kalkınmasına 85 yıldır katkı sağlıyor - Son Dakika
Ekonomi

KARDEMİR, Türkiye'nin kalkınmasına 85 yıldır katkı sağlıyor

KARDEMİR, Türkiye\'nin kalkınmasına 85 yıldır katkı sağlıyor

Mustafa Kemal Atatürk'ün talimatıyla dönemin Başbakanı İsmet İnönü tarafından 3 Nisan 1937'de temeli atılan ülkenin ilk ağır sanayi fabrikası Karabük Demir ve Çelik Fabrikaları (KARDEMİR), 85 yıldır ülke ekonomisine katkı sağlıyor.

02.04.2022 13:29  Güncelleme: 13:38
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Mustafa Kemal Atatürk'ün talimatıyla dönemin Başbakanı İsmet İnönü tarafından 3 Nisan 1937'de temeli atılan ülkenin ilk ağır sanayi fabrikası Karabük Demir ve Çelik Fabrikaları (KARDEMİR), 85 yıldır ülke ekonomisine katkı sağlıyor.

Atatürk'ün, "Türkiye sanayileşecek ve sanayileşme ulusal bir nitelik taşıyacaktır. Modern Türkiye'nin endüstriyel atılımlarına öncülük edip temel oluşturacak entegre demir çelik tesisleri, en uygun yerde ve koşulda süratle kurulacaktır." sözünden hareketle ülkenin ilk ağır sanayisini kurmak için 1920'li yılların sonunda çalışma başlatıldı.

Dönemin Genelkurmay Başkanı Fevzi Çakmak'ın "Düşman ordusunun top menziline düşmeyecek kadar içerlek, piyadenin ulaşamayacağı kadar kuytu, süvarinin dörtnala kalkamayacağı kadar sarp bir yerde kurulmalıdır." sözleri üzerine fabrikaların kurulacağı yer olarak Safranbolu'ya bağlı çeltik tarlaları içindeki 13 haneli Karabük köyü belirlendi.

İnönü ve Çakmak tarafından 3 Nisan 1937'de temelleri atılan KARDEMİR, 10 Eylül 1939'da ilk Türk demirini üretti.

"Fabrikalar kuran fabrika" unvanı aldı

Üretime başladığı andan itibaren Türkiye Cumhuriyeti'nin imarında son derece önemli görevler üstlenen KARDEMİR, bugün ülkenin en büyük kuruluşları arasında yer alan ERDEMİR ve İSDEMİR gibi entegre demir çelik fabrikalarının da kurulmasında rol aldı.

"Fabrikalar kuran fabrika" unvanını alan KARDEMİR, zaman içinde sağladığı istihdamla bugün yaklaşık 350 bin nüfuslu bir kenti ortaya çıkardı.

Ülkenin çelik üretimine 85 yıldır önemli katkılar sunan, bugün yıllık yaklaşık 3 milyon ton çelik üretim kapasitesine sahip olan KARDEMİR, bölge ülkeleri arasındaki en büyük, ülkedeki tek ray ve tren tekeri üreticisi konumunda bulunuyor.

KARDEMİR, son yıllarda yaptığı yatırımlarla savunma sanayisi ve otomotiv alanına da destek vermeye başladı.

Ağır profil ve kalın kangal üretiminde de ülkenin tek milli markası konumunda olan KARDEMİR, geçen yıl rekor üretim ve kar açıklayarak ülke ekonomisine katkı sağlamaya devam etti. Bağlı kuruluşlarıyla yaklaşık 5 bin çalışanı bulunan KARDEMİR, geçen yıl 2 milyon 439 bin ton üretim gerçekleştirdi ve 3,85 milyar lira net kara ulaştı.

Geçen yıl 424 milyon lira tutarında yatırım yapan KARDEMİR, 2021'in ikinci yarısında yurt dışına yaklaşık 35 bin ton ürün satarak 28 milyon dolar gelir elde etti.

Türkiye'nin demir ve çelik üretimine önemli ölçüde katkıda bulunan KARDEMİR, "yılda 3,5 milyon ton üretim kapasitesi" hedefine doğru ilerliyor.

Her yıl 3 Nisan'da KARDEMİR'in temelinin atılışı ve Karabük'ün kuruluşunun yıl dönümü kutlanıyor.

"Amacımız, yerli ve milli üretime en üst seviyede katkı sağlamak"

KARDEMİR Yönetim Kurulu Başkanı Alparslan Bayraktar, AA muhabirine, KARDEMİR'in dünyanın 7. büyük çelik üreticisi konumundaki Türkiye'nin önemli bir kuruluşu olduğunu söyledi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan Yardımcılığı görevi de bulunan Bayraktar, "3 Nisan'da KARDEMİR'in temelinin atılışı ve Karabük'ün kuruluşunun 85. yıl dönümünü kutluyoruz. KARDEMİR, 'fabrikalar kuran fabrika' unvanıyla ülkemizin ekonomisine yaklaşık bir asırdır katkı sağlayan önemli bir sanayi kuruluşu." dedi.

KARDEMİR'in ray, tren tekeri, savunma sanayisi ve otomotiv gibi alanlarda adından söz ettirdiğini belirten Bayraktar, son yıllarda rekor üretim ve kar elde ettiklerini, "karbon nötr" bir KARDEMİR için çalıştıklarını dile getirdi.

Kurumun hedeflerine değinen Bayraktar, "Amacımız, yerli ve milli üretime en üst seviyede katkı sağlamak, stratejik ve katma değeri yüksek ürünler üretmek, geri kazanımlarımızla enerjide iç karşılama oranımızı yükseltmek. Geliştirilen yeni ürünler ve artan çelik kalitesiyle pazarlama ve ihracat faaliyetlerine hız vermek. Daha çok istihdam sağlamak." diye konuştu.

Bayraktar, birlik ve uyum içinde hedeflere emin adımlarla ulaşarak, Karabük'e ve ülke kalkınmasına daha fazla hizmet edeceklerini vurguladı.

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi KARDEMİR, Türkiye'nin kalkınmasına 85 yıldır katkı sağlıyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Yalova'da yapılan yatırımlar değerlendirildi
    18:24 Yalova'da yapılan yatırımlar değerlendirildi

    Yalova Dr. Hülya Kaya başkanlığında gerçekleştirilen İl Koordinasyon Kurulu Toplantısı'nda bir önceki dönemde kentte yapılan yatırımlar değerlendirildi.

  • Mersin Mezitli'de Narenciye Balı Hasat Etkinliği Gerçekleştirildi
    18:23 Mersin Mezitli'de Narenciye Balı Hasat Etkinliği Gerçekleştirildi

    Mersin'in Mezitli ilçesinde bulunan kovanlarda üretilen narenciye balının sağımı için hasat etkinliği düzenlendi. Vali Ali Hamza Pehlivan'ın da katıldığı etkinlikte, Mersin'in Türkiye genelinde arı kovanı sayısıyla 4. sırada yer aldığı ve yıllık yaklaşık 115 bin ton bal üretiminin 3 bin 500 tonunun burada gerçekleştirildiği belirtildi.

  • Ordu'da Ana Arı Yetiştiriciliği İçin Eğitimler Düzenleniyor
    18:14 Ordu'da Ana Arı Yetiştiriciliği İçin Eğitimler Düzenleniyor

    Tarım ve Orman Bakanlığı'nın talimatnamesi kapsamında Ordu'da ana arı yetiştiriciliği kursu düzenleniyor. Eğitimde, koloni bireyleri tanıma, üretim yöntemleri, kalite kontrolü gibi konular ele alınacak. Başarılı olan kursiyerlere sertifika verilecek.

  • Kastamonu'da Son 21 Yılda 217 Bin 740 Dekar Tarım Arazisi Sulamaya Açıldı
    17:49 Kastamonu'da Son 21 Yılda 217 Bin 740 Dekar Tarım Arazisi Sulamaya Açıldı

    DSİ tarafından yapılan açıklamaya göre, Kastamonu'da son 21 yılda inşa edilen sulama tesisleri ile 217 bin 740 dekar tarım arazisi sulamaya açıldı. Ayrıca, yapılan yatırımlarla 9 baraj ve 2 gölet inşa edilerek 119,68 milyon metreküp su depolama hacmine ulaşıldı. Kastamonu'da taşkın riskini azaltmak için tamamlanan 80 taşkın koruma tesisi ile şehir merkezi, yerleşim yerleri ve arazilerin taşkın kontrolü sağlandı. Ayrıca, Kastamonu'da 86 bin 710 dekar alanda arazi toplulaştırma tescili yapıldı ve 13 HES tesisi ile yıllık 327,38 gigawatt enerji üretimi sağlandı.

  • Aydın Büyükşehir Belediyesi Tarım Fuarında Yoğun İlgi Gördü
    17:17 Aydın Büyükşehir Belediyesi Tarım Fuarında Yoğun İlgi Gördü

    Aydın'da düzenlenen Uluslararası Tarım, Gıda ve Hayvancılık Fuarı'nda Aydın Büyükşehir Belediyesi'nin açtığı stant, drone ile gübre uygulama, hayvancılık ve arıcılık alanındaki destekleri ve Halk Ege Et'in çalışmalarıyla büyük beğeni topladı.

  • Ticaret Bakan Yardımcısı: KKTC ile ticaret hacmini artırmak ve paylarını genişletmek istiyoruz
    17:00 Ticaret Bakan Yardımcısı: KKTC ile ticaret hacmini artırmak ve paylarını genişletmek istiyoruz

    Ticaret Bakan Yardımcısı Mahmut Gürcan, "Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) ile 2023 yılında 2,5 milyar dolarlık ticaret hacmi gerçekleştirdik.


Advertisement