Katar Krizi Benzin ve Doğalgaz Fiyatlarını Etkilemeyecek - Son Dakika
Ekonomi

Katar Krizi Benzin ve Doğalgaz Fiyatlarını Etkilemeyecek

Ortadoğu petrol zenginliği ile bilinse de Katar doğalgaz kaynakları ile ön plana çıkıyor. Bu yüzdendir ki diplomatik kriz petrol fiyatlarını etkilemedi. Uzmanlara göre doğalgaz ihracatında da sorun yaşanmayacak.

06.06.2017 11:12

7 ülkenin Katar'la diplomatik ilişkilerini kestiklerini açıklaması Ortadoğu satrancını daha da karmaşık bir hale getirdi. Bu gelişmelerden Katar ekonomisinin etkilenmemesi mümkün değil. Katar Borsası dün yüzde 8 düşerek Ocak 2016'dan bu yana en düşük seviyesini gördü. Küresel petrol fiyatları ise gelişmelerden çok etkilenmedi çünkü Katar dünyanın önemli petrol üreticileri arasında değil. Brent petrolü ve ABD hafif ham petrolünün fiyatı dünkü yüzde 1 düşüşün ardından bugün de yüzde 0.6 geriledi. Brent petrol sabah 10:12 saatlerinde 49.59 dolardan işlem görüyor. Yani Katar krizinden benzine zam gelmeyeceğini söyleyebiliriz.

DÜNYANIN EN BÜYÜK 17. ÜRETİCİSİ

ABD Enerji Bakanlığı'nın mayıs ayı verilerine göre Katar günde 1.5 milyon varil petrol üretiyor. Ülkenin nüfusunun 2.5 milyon olduğu düşünüldüğü zaman zenginliğin kaynağı açıklanabilir. Katar dünyanın en büyük 17. petrol üreticisi durumunda. Türkiye ise günlük 49 bin varil ile 53'üncü sırada.

PAMİR: İRAN'LA BÜYÜK REKABET

Dünya Enerji Konseyi Üyesi Necdet Pamir sozcu.com.tr'ye yaptığı açıklamada Katar'ın petrolden çok doğalgaz için çok önemli bir ülke olduğunu belirtiyor. Pamir, "Katar özellikle doğalgaz rezervleri açısından dünyada üçüncü sırada. Önünde birinci İran, ikinci Rusya. İran'ın ihracat kapasitesi oldukça sınırlı yani Rusya ile birlikte dünyanın en çok doğalgaz ihraç eden ülkesi Katar" diyor.

Doğalgaz konusunda İran ve Katar arasında ciddi bir rekabet olduğunu da belirten Pamir, "Türkiye ve Avrupa pazarı için mücadele içindeler. Şii ve Sünni bir hat oluşturma mücadelesi var" diye konuştu. (Sözcü)

Katar Krizi Benzin ve Doğalgaz Fiyatlarını Etkilemeyecek

Son Dakika Ekonomi Katar Krizi Benzin ve Doğalgaz Fiyatlarını Etkilemeyecek - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement