Kıbrıs Rum Kesiminde Avro Bölgesi'nden Çıkış Tartışılıyor - Son Dakika
Ekonomi

Kıbrıs Rum Kesiminde Avro Bölgesi'nden Çıkış Tartışılıyor

Kıbrıs Rum Kesiminde Avro Bölgesi\'nden Çıkış Tartışılıyor

Kıbrıs Rum kesiminde iktidardaki komünist parti AKEL Genel Sekreteri Andros Kiprianu, partisinin, Avrupa Birliği'ne (AB) giriş konusunda ciddi çekinceler koyduğunu hatırlatarak, Güney Kıbrıs'ın Avro bölgesi'nden çıkabileceğini söyledi.

22.09.2012 21:07

Kıbrıs Rum kesiminde iktidardaki komünist parti AKEL Genel Sekreteri Andros Kiprianu, partisinin, Avrupa Birliği'ne (AB) giriş konusunda ciddi çekinceler koyduğunu hatırlatarak, Güney Kıbrıs'ın Avro bölgesi'nden çıkabileceğini söyledi.

Kiprianu'nun, ekonomik kriz içinde olan ve AB organları ile IMF heyetinden oluşun Troyka ile alınacak tedbirler konusunda görüşmeler yapan Rum yönetimin AB dönem başkanlığını sürdürdüğü bir dönemde avrodan çıkışı dile getirmesi, Rum siyasi ve ekonomik çevrelerinde tartışma yarattı.

Rum tarafında "24 saat" adlı haber sitesine yaptığı açıklamada, "Troyka Avro Bölgesi'nde kalmamız için acı tedbirlerde ısrar ederse o zaman inat edip tedbirler ne kadar acı olsa da 'kalacağız' dememeliyiz" ifadesini kullanan Kiprianu, "Bu sözlerinin avrodan çıkış anlamına mı geldiği" sorusu üzerine,

"Bu ihtimali kesinlikle açık bırakıyorum" dedi.

Kiprianu'nun tartışma yaratan sözlerini şöyle:

"Troyka Avro Bölgesi'nde kalmamız için acı tedbirlerde ısrar ederse inat edip Avro Bölgesi'nden 'çıkmayız' mı diyeceğiz. Tedbirler ne kadar acı olursa olsun kalacağımız kadar önemli mi- Şimdiden ne yapacağımızı tayin etmiyorum ama gerçekten Güney Kıbrıs halkının çıkarlarına hizmet etmek istiyorsak bu meselelerin büyük ciddiyetle incelenmesi gerekir. İçgüdülerimizle siyasi karar vermemiz gerektiğini düşünmüyorum. Siyasi karar her ne olacak ise bu, ekonomik, hukuki ve benzeri konularda uzman kişilerin yapacağı inceleme sonucu olmalı.

AKEL Güney Kıbrıs'ın AB'ye üyeliği konusunda da birçok çekinceler ortaya koymuştu ve 1995'teki tutumu değiştirme kararı milli davanın çıkarına ve çalışanların haklarına hizmet perspektifine dayandırılmıştı. Her iki konuda da istenen sonuç alınmadı."

-AKEL: "Avrodan bugün çıkalım demiyoruz"-

AKEL Basın Sözcüsü Yorgos Lukaidis de "(Avrodan bugün çıkalım) demiyoruz. Ama Troyka ile müzakereler başarısız olursa o zaman evet. Bize dayatmak istedikleri tedbirlerle ilgili olarak, avordan çıkması Güney Kıbrıs'ın çıkarına olup olmadığı bilimsel açıdan incelenmesi gerekir" diyerek Kiprianu'nun tezini doğruladı.

Rum yönetimi lideri Dimitris Hristofyas Hükümeti ise Kiprianu'nun tezine mesafeli durdu.

Rum yönetimi sözcüsü Stefanos Stefanu, yazılı açıklama yaparak, "Hristofyas ve hükümeti için AB'den ve Avro Bölgesi'nden çıkma diye bir konu bulunmadığını" belirtti.

Andros Kiprianu'nun açıklamasına ana muhalefet Demokratik Seferberlik Partisi (DİSİ) ve bağımsız başkan adayı Yorgos Lillikas da tepki gösterdi.

DİSİ, kaygılarını "Ekonomik kriz, Troyka ve AKEL Hükümeti nedeniyle yaşanan belirsizlik ve güvensizlik duygusunun üzerine, AKEL Genel Sekreteri Güney Kıbrıs'ın avrodan çıkması konusunu ekledi" ifadesiyle dile getirdi.

Yorgos Lillikas da "Kiprianu'nun sözleri hükümetin başlıca hedefi olması gereken ekonomik yükselme değil sadece halk arasında endişe ve panik yaratır, Troyka ile müzakereleri de şaibeye sokar" dedi.

Troyka'nın Rum tarafına önerdiği tedbirler arasında kamuda maaşlardan yüzde 15 kesinti yapılması da var.

Muhabir: Züleyha Karaman

Yayıncı: Tarkan Demir - LEFKOŞA

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Kıbrıs Rum Kesiminde Avro Bölgesi'nden Çıkış Tartışılıyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement