Kobider Genel Başkanı Özgenç Açıklaması - Son Dakika
Ekonomi

Kobider Genel Başkanı Özgenç Açıklaması

Kobider Genel Başkanı Özgenç Açıklaması

"BDDK kredi kartı düzenlemesini gözden geçirmelidir"

31.01.2014 16:35

Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmeler Derneği (KOBİDER) Genel Başkanı Nurettin Özgenç, BDDK'nın kredi kartı düzenlemesinin kuyum ve telekomünikasyon sektörlerine ilişkin hükümlerinin tekrar gözden geçirilmesi gerektiğini belirtti.

Özgenç, yaptığı yazılı açıklamada, BDDK tarafından hazırlanan ve yarın yürürlüğe girecek olan yönetmelikle kredi kartı ile taksitli satışlara dair bazı düzenlemeler yapıldığını hatırlattı.

Banka kartları ve kredi kartları hakkındaki düzenlemenin, kuyum ve cep telefonu satışı yapan kesimleri olumsuz etkileyeceğini ifade eden Özgenç, kredi kartı ile alışveriş yapılmış gibi gösterip, faiz ve komisyon karşılığı nakit para satılmasıyla gerçekte fiziki olarak altın satışı veya kontör satışı yapanların birbirine karıştırılmaması gerektiğini belirtti.

Bu düzenlemenin her iki sektörü derinden etkileyeceğini savunan Özgenç, "Binlerce esnafın geçimini, evinin iaşesini kazandığı, on binlerce kişinin istihdam edildiği bu mesleklere, bazı kötü kişilerin POS ve sanal tefecilik yapmalarından dolayı toptancı anlayışla bakılmamalı. POS ve sanal tefecilik yapan art niyetli kişiler yüzünden topluca cezalandırılmaları adil değil" değerlendirmesini yaptı.

Kuyumculuk sektöründe kart kullanımına sınırlama getirilmesinin ticaret etiğine ve hakkaniyete aykırı olduğunu ileri süren Özgenç, şunları kaydetti:

"Ekonominin önemli argümanlarından olan kuyum ve cep telefon sektörünün yaşanan son gelişmeler çerçevesinde olumsuz değerlendirmelere tabi tutulması kimseye fayda sağlamayacağı gibi satışları yarı yarıya düşebileceği için ekonomiye de olumsuz yansımaları olabilir. Bazı çevreler özellikle altın satışında KDV'nin olmayışından bahsediyor. Bu tamamen yanlış bir bilgidir ya da maksatlı olarak söylenmektedir. Altın alımı ve satımı için işçiliğinde diğer ürünlerde olduğu gibi yüzde 18 KDV uygulanır. Dolayısıyla fatura edilen her altın satışına zorunlu olarak KDV yansıtılır.

POS tefeciliği yapılıyor diye kuyum ve telekomünikasyon sektörlerine kredi kartı taksit yasağı getirilmesi yanlıştır. BDDK düzenlemesiyle kurunun yanında yaş da yanacaktır. BDDK kredi kartı düzenlemesini gözden geçirmelidir." - İstanbul

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Kobider Genel Başkanı Özgenç Açıklaması - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement