Kategori Mağazacılığı Derneği (KMD) Başkanı Alp Önder Özpamukçu, mevcut ekonomik şartların kredi kartlarıyla ilgili düzenlemede daha yumuşak bir geçişi gerektirdiğini belirtti.
Yaklaşık 20 milyar dolarlık ciro ile gıda ve hazır giyim kategorileri dışında kalan tüm organize perakende sektörünün temsilcisi konumunda olan KMD'nin Başkanı Özpamukçu, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun (BDDK) Banka Kartları ve Kredi Kartları Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına İlişkin Yönetmelik Taslağı'nda öngörülen kredi kartı kullanımına yönelik kısıtlamalarla ilgili yazılı açıklamada bulundu.
Özpamukçu, BDDK'nın yurt içi tasarrufları artırma ve üretken yatırımlara yönelme amacıyla başlattığı çalışmaya, prensip olarak ekonominin genel çıkarları itibarıyla olumlu baktıklarını, ancak zamanlamaya dikkati çekmek istediklerini ifade etti.
Türkiye'nin 2018 yılı GSMH hedefinin 1,3 trilyon dolar, kişi başı gelir hedefinin ise 16 bin dolar olduğuna işaret eden Özpamukçu, bu hedeflere ulaşılmasında iç ticaretin gelişme hızının korunması gerektiğini vurguladı.
Global yavaşlamanın etkisini, iç piyasada canlılıkla bertaraf edebilmeyi başarmış olan imalat sanayindeki kapasite artışlarının en azından bu düzeyini koruyarak 2-3 yıl daha sürdürülebilmesi gerektiğini belirten Özpamukçu, kredi kartı taksitleriyle ilgili yapılacak düzenlemelerin ancak kişi başı milli gelirin hedeflenen oranlara yaklaşılmasıyla daha sağlıklı ve sürdürülebilir olacağına inandıklarını aktardı.
Özpamukçu, "Taslakta öngörülen kredi kartı kullanımına yönelik kısıtlamaların çözüm niteliğinde olamayacağı ve yüzde 27'lere gerilemiş olan kayıt dışı alışverişi yeniden tırmandırabileceği gibi imalat sanayimize de olumsuz etkileri olabileceği endişesini taşıyoruz. Mevcut ekonomik şartlar, kredi kartları ile ilgili düzenlemede daha yumuşak bir geçişi gerektiriyor" ifadelerini kullandı.
"Uygulama zorlukları olacaktır"
Taslağın yürürlüğe konması halinde tek fişte farklı kategori ve farklı taksit oranı gösterilememesi gibi ciddi uygulama zorlukları olacağına dikkati çeken Özpamukçu, bu kadar kısa zaman aralığında farklı taksit sürelerine yönelik sistemsel değişikliklerin yapılabilmesinin mümkün olmadığını kaydetti.
Taslağın mutlaka uygulanması kararlılığı halinde oluşacak tahribatın engellenmesi için yakıt ve gıda dışındaki kategorilerde tek bir taksit sayısı uygulaması olması ve bunun da en fazla 12 taksitle sınırlanmasının uygun olacağını savunan Özpamukçu, bu durumun kısa ve orta vadeli imalat ve ticaret sektörlerinin çıkarları açısından sürdürülebilir ve BDDK'nın hedeflediği amaçlara hizmet eder nitelikte olacağını dile getirdi.
Özpamukçu, Türkiye'nin global mali kriz döneminde gösterdiği, tüm dünyada hayranlık uyandıran büyüme rakamları içinde tüketim verilerinin önemli bir rolü olduğunu belirterek, "2008, 2009, 2010, 2011 ve 2012'deki büyüme içinde tüketimin payı yıllara göre sırasıyla yüzde 12,2, yüzde 10,9, yüzde 11, yüzde 12 ve yüzde 12 olarak görülmektedir. Krizin atlatılmasında büyük rol oynayan bu performansta aynı zamanda turizm, ulaştırma, depolama ve haberleşme sektörlerinin de büyük payı olduğunun altını çizmek isteriz" değerlendirmesinde bulundu.
Özpamukçu, ihracattaki yavaşlama da dikkate alındığında ana kaldıracın güçlü iç ticaret olduğunun kesinlikle dikkatlerden kaçmaması gerektiğini de vurguladı. - İstanbul
Son Dakika › Ekonomi › Kredi Kartı ve Kredilerde Taksitlerin Sınırlandırılması Taslağı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?