Kocaeli Sanayi Odası (KSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, İŞKUR'a kayıtlı uzun süreli işsizlerle ilgili acil önlem alınması gerektiğini düşündüklerini belirterek, "Eğer önlem alınmazsa yıllar içerisinde büyüyen bir sorunlar yumağıyla karşı karşıya kalacağız." dedi.
KSO'nun ekim ayı olağan meclis toplantısı, Bizimköy Engelliler Üretim Merkezi'nde Kocaeli Valisi Hüseyin Aksoy'un katılımıyla gerçekleştirildi.
Vali Aksoy, burada yaptığı konuşmada, Kocaeli'nin sanayinin başkenti olduğunu, vergi gelirlerinin büyük kısmının burada toplandığını söyledi.
Kocaeli'nin aynı zamanda elleçlenen yük miktarıyla da Türkiye'nin en büyük liman kenti olduğunu dile getiren Aksoy, "Kocaeli; birçok alanda Türkiye'nin ilkleri arasındadır, Türkiye'ye örnek olan illerden birisidir." diye konuştu.
Aksoy, Kocaeli'deki sanayicilerin en büyük sorunlarından birinin istedikleri nitelikte eleman bulamamak olduğunu, bunun yanında nitelikli insan kaynağının da iş bulmakta sıkıntı yaşadığına dikkati çekerek, "Bu iki talebin bir araya getirilmesi ve iş dünyamızın ihtiyaç duyduğu nitelikli insan gücünün yetiştirilmesi gerekiyor. Bu konuda Kocaeli Üniversitemiz bir ön çalışma gerçekleştirdi. Biz de bir Vali Yardımcısı arkadaşımızı bu konuda görevlendirerek, iş dünyasıyla okullarımızı bir araya getirerek ihtiyacın giderilmesi konusunda gayret göstereceğiz." ifadelerini kullandı.
Kocaeli'deki 14 organize sanayi bölgesinde 100 bin kişinin istihdam edildiğini vurgulayan Aksoy, buraların daha iyi bir noktaya taşınması, var olan sorunlarının giderilmesi konusunda iş birliği içerisinde çalıştıklarını ifade etti.
Vali Aksoy, önemli tarihi ve doğal güzellikleri bulanan Kocaeli'nin turizm pastasından daha fazla pay alması gerektiğini düşündüklerini anlattı.
"İşsizlik sorunu var ama işletmeler işçi bulamıyor"
KSO Başkanı Zeytinoğlu ise Türkiye'de işsizlik sorunu olduğunu ama birçok işletmenin işçi bulamamaktan yakındığını söyledi.
Özellikle nitelikli ara eleman bulmanın büyük bir sorun olarak karşılarında durduğunu vurgulayan Zeytinoğlu, bu çelişkili durumu anlayabilmek için Kocaeli Üniversitesi'nin desteğiyle bilimsel bir saha araştırması yaptıklarını kaydetti.
Zeytinoğlu, araştırmayı İŞKUR'a kayıtlı işsizler, İŞKUR'a kayıtlı olmayan imalata yönelik meslek lisesi mezunları, İŞKUR'a kayıtlı olmayan meslek yüksekokulu mezunları, İŞKUR'a kayıtlı olmayan kız meslek lisesi mezunları, halen çalışan ama iş arayışında olanlar ve çeşitli işletmelerin insan kaynakları yöneticileriyle yaptıklarını anlattı.
Araştırmanın sonuçlanmasının ardından önemli bulgulara ulaştıklarına işaret eden Zeytinoğlu, "Birinci grubu İŞKUR'a kayıtlı işsizler oluşturuyor. İŞKUR'a kayıtlı işsizler; kronik işsizlik eğilimi olan, ücreti ön planda tutan, rahatlık isteği ön planda olan, işsiz kalmayı çok fazla dert etmeyen, olumsuz tutum sergileyen bir profil." şeklinde konuştu.
Zeytinoğlu, kronik işsiz olan bu grubun hem beklentilerinin çok yüksek olduğunu hem de memnuniyetsiz olduğunu belirterek, "İŞKUR'a kayıtlı uzun süreli işsizlerle ilgili acil önlem alınması gerektiğini düşünüyoruz. Eğer önlem alınmazsa yıllar içerisinde büyüyen bir sorunlar yumağı ile karşı karşıya kalacağız. Bu bireyler çok iyi analiz edilmelidir. Kendilerini geliştirmeleri için sunulan kurslara rağmen işe yerleşememeleri, bu grup ile ilgili çok ciddi sorunlar olduğunu gösteriyor." değerlendirmesinde bulundu.
"Kronik işsizlerin işe girişi özendirilmeli"
Kronik işsizlerin gerçekten iş arayanlarla eşit koşullarda tutulmalarının, zaman ve imkanların efektif kullanımını da engeller duruma getirdiğini ve işletmelerin İŞKUR'a gelen adaylara yönelik olumsuz önyargı geliştirmelerine neden olduğunun altını çizen Zeytinoğlu, şöyle devam etti:
"Dolayısıyla bu işsiz grubunun işe girişlerini özendirecek birtakım mekanizmalar geliştirmek gerekiyor. İŞKUR tarafından her bir kayıtlı işsiz için oluşturulacak performans puanı sistemi geliştirilerek, işe bağlılığı yüksek olan, gerçekten çalışmak isteyen kişilerin işe yerleştirilmelerine öncelik verilebilir. Öte yandan, belli sayıda iş görüşmesine gittiği halde işe girmeyen ya da işte süreklilik eğilimi göstermeyenler için sunulan kurs ve kendini geliştirmeye yönelik yapılan sosyal yardım ve imkanlar belli kriterlerle sınırlandırılmalıdır. İşe girmeyip, kendine tanınan sosyal hakları kullanma eğilimi gösterenlerin bu davranışlarını alışkanlık haline getirmelerinin önü kesilmelidir. Ayrıca uzun süre işe yerleştirilemeyen bu gruba psikolojik danışmanlık da verilmelidir."
KSO Başkanı Zeytinoğlu, araştırmada, insan kaynakları ya da işletme yöneticileri ile iş arayanların beklentileri birbiri ile örtüşmediğini gördüklerini dile getirerek, "İşletmelerimizde insan kaynakları yönetiminden ziyade personel yönetimi var. Genellikle insan kaynakları hedeflerini gerçekleştirmeye odaklanmış, yönetim kısmında zayıflar. Bu da işe alınanların işte kalma süresini olumsuz etkiliyor. İşverenler olarak insan kaynaklarına daha fazla yatırım yapmamız gerektiğini tespit etmiş olduk. İşletmelerde geliştirilecek olan modern insan kaynakları birimlerinin, bu soruna en optimum çözüm olacağını düşünüyoruz." ifadelerini kullandı.
Konuşmaların ardından, Vali Aksoy ve Zeytinoğlu, Bizimköy Engelliler Üretim Merkezi'ni gezerek, incelemelerde bulundu.
Son Dakika › Ekonomi › Kso'nun Ekim Ayı Meclis Toplantısı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?