ATA UFUK ŞEKER - Türk Veteriner Hekimleri Birliği Başkanı Talat Gözet, Kurban Bayramı'nda ruhsatlı mezbahalarda görevli veterinerlerin et muayenesi yaptığını belirterek, "Kurban etinde kist varsa, veterinere müracaat edip yardım alınmalı" dedi.
Gözet, Türkiye'de Kurban vesilesiyle 800 bin büyükbaş 2 milyon küçükbaş hayvan kesileceğini söyledi.
Kurban Bayramı'nda hayvan nakil ve kesim işlemlerinin çok kısa sürede gerçekleştiğine dikkati çeken Gözet, bu durumun hayvan sağlığı, insan sağlığı ve gıda güvenliği konularında riskler oluşturduğunu bildirdi.
Türkiye'de normal kesimlerin tamamının veteriner kontrolünde olduğunu ifade eden Gözet, kurban esnasında çok kısa sürede ciddi miktar hayvan kesildiği için sıkıntı olabildiğini söyledi.
Günümüzde normal şartlarda Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın ahırdan sofraya kadar hayvan ve hayvansal ürünlerin kontrol ve denetimini sağladığını dile getiren Gözet, şu değerlendirmelerde bulundu:
"Kurban Bayramı'nda zaman darlığı nedeniyle bazı prosedürlerde bir takım aksamalar olabilmekte. Özellikle, sağlıklı hayvan nakli konusunda dikkatli olunmalı. Vatandaşların hayvan alırlarken ruhsatlı pazarlardan satın almalı. Satın alınırken de kesinlikle veteriner sağlık raporu hayvan pasaportu ve kimliklerine dikkat etmeli."
Gözet, özellikle dişi hayvanlarda veterinere gebelik kontrolü yaptırıp alınması gerektiğine dikkati çekerek, kesim işleminin ehil insanlar tarafından yapılması gerektiğini kaydetti.
Kesimden sonra etlerin muhafazasının önemli olduğunu ifade eden Gözet, şunları kaydetti:
"Kurban dolayısıyla yaklaşık 210 bin ton civarında et 3 gün içerisinde üretilmektedir. Bu etlerin 5-6 saat serin bir yerde dinlendirildikten sonra buzdolabında saklanması gereklidir. Uzun süre saklama ise -18 derece derin dondurucularda olmalıdır."
-"Hayvanlardan, insanlara geçen 200 hastalık var"
Gözet, kurban etlerinde herhangi bir yumru, kist veya etin renginde bir değişiklik görüldüğü takdirde veteriner hekimlerden yardım alınması gerektiğini belirtti.
Kurban Bayramı'nda ruhsatlı mezbahalarda görevli veterinerlerin et muayenesi yaptığına işaret eden Gözet, hayvanları, ehil kişilere kestirmek gerektiğini anımsatarak, şöyle konuştu:
"Kimse sağlığını riske atmamalı, hayvanlardan insanlara geçen 200 hastalık var. Etten emin değilseniz bir veterinerden yardım alacaksınız. Gıdayla bulaşan hastalıkların yüzde 90'ı hayvansal gıdalarda oluşuyor. Tüketilen etlerin kesinlikle veteriner kontrolünden geçmesi gerekiyor.
Kurban etinde kist varsa, veterinere müracaat edip yardım alınmalı. Kesim esnasında dışkıyla bulaşma olmamalı. Bir kist odağını çıkartmak için kullanılan bıçağın sağlam ete değmesi risk." - Ankara
Son Dakika › Ekonomi › Kurbanda Kistli Ete Dikkat - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?