Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Başkan Yardımcısı Bora Oruç, "Kurumsal yönetim ilkelerinin uygulanmasına, uyum durumuna, ilkelerden ayrılma nedenlerine ilişkin eksiksiz, doğru ve anlaşılabilir bilginin sağlanmasına yardımcı olacak yeni bir raporlama süreci üzerine SPK olarak paydaşlarımızla birlikte çalışmaktayız." dedi.
Türkiye Kurumsal Yönetim Derneği'nin (TKYD) düzenlediği Kurumsal Yönetim Zirvesi'nde konuşan Oruç, SPK olarak iyi kurumsal yönetim uygulamalarının aynı zamanda güvenli, adil ve etkin işleyen sermaye piyasalarının da altyapısını oluşturduğu görüşünde olduklarını söyledi.
Oruç, 2003 yılından bu yana çeşitli çalışmalar yürütüp, düzenlemeler yaptıklarına işaret ederek, gelinen noktada uygulamaların raporlanması ve gözetiminde istedikleri sonuca henüz ulaşamadıklarını bildirdi.
Raporlamanın önemine dikkati çeken Oruç, şunları kaydetti:
"Kurumsal yönetim uygulamalarının kaliteli raporlanması, sermaye piyasamızın daha etkin işlemesi ve yatırımcılar için daha cazip hale gelmesinde kilit rol oynamakta. Bu noktadan hareketle kurumsal yönetim ilkelerinin uygulanmasına, uyum durumuna, ilkelerden ayrılma nedenlerine ilişkin eksiksiz, doğru ve anlaşılabilir bilginin sağlanmasına yardımcı olacak yeni bir raporlama süreci üzerine SPK olarak paydaşlarımızla birlikte çalışmaktayız.
İlkelerde herhangi bir değişiklik yapılması bu çalışmanın konusu değildir. Yeni raporlamada gönüllü ilkelere uyumun raporlanması ve mevcut kurumsal yönetim uygulamaları hakkında bilgi verilmesi amacıyla iki farklı formatta KAP'a bilgi verilmesi amaçlanmaktadır. Bu formatlar aynı zamanda faaliyet raporlarında da yer alacaktır."
Oruç, bu değişiklikle şirketlerin kurumsal yönetim uygulamalarının, belirli bir zamandaki durumunun tüm menfaat sahipleri ile paylaşılmasının yanı sıra, dönemler ve şirketlerarası karşılaştırma yapılabilmesine de imkan tanınacağını bildirdi.
SPK Başkan Yardımcısı Bora Oruç, "Geçiş süreci kapsamında 2018 yılında şirketlerimizle eğitim ve koordinasyon çalışmaları ve pilot uygulamalar yürüteceğiz. Yeni raporlama 2018 yılı faaliyet raporları ile faaliyete geçecektir." bilgisini paylaştı.
"Yatırımcılar artık güvende hissetmeyecekleri hiçbir alanda durmuyor"
TKYD Başkanı Ali Pandır, zirvenin bu yılki temasının "Kurumsal Yönetimin İtici Gücü: Esneklik ve Dayanıklılık" olarak belirlendiğini anımsatarak, artık şirketler ve hatta ülkelerin, teknolojik, ekonomik ve toplumsal pek çok riski, bir arada ve eşzamanlı olarak yönetmek zorunda olduğunu söyledi.
Artık öngörülebilir bir gelecekten söz etmenin kolay olmadığına işaret eden Pandır, şunları söyledi:
"Teknolojide yaşanan baş döndürücü hızdaki gelişim, ekonomi yapılarında, stratejilerde ve yönetimlerde de sürekli değişimi zorunlu kılıyor.
Sürekli değişebilme kabiliyetine sahip olabilmek ve ona uygun adımlar atabilmekse, sağlam temellere dayalı yönetim yapılarını gerektiriyor.
Kurumsal dayanıklılık, kurumların beklenmedik olaylar ve krizlere karşın devam edebilme kapasitelerini ifade ediyor.
Kurumsal olarak dayanıklı olan şirketler, dış faktörlerde meydana gelen değişikliklere çabuk adapte olurlar hatta bulundukları çevreyi şekillendirmeye başlarlar. Artık durağanlığı ya da gözden kaçırmışlığı affetmeyecek bir dünyada yaşıyoruz.
Şirketlerin artık fazladan gözlere, fazladan akla, hareket kabiliyetimizi hızlandıracak araçlara ihtiyacı var. "
Fazladan aklın ve hızlı hareket kabiliyetinin nasıl elde edilebileceği sorusunun yanıtını, "Sağlam bir kurumsal yönetim yapısı" olarak veren Pandır, sağlam kurumsal yönetim yapısının, düzenleyicilerden, şirketlere, yatırımcılardan, hissedarlara ve geride kalan tüm paydaşlara, sahip oldukları ortak yönetim anlayışı nedeniyle güven duygusunu aşıldığını anlattı.
Yeni küresel ekonomik düzenin, hangi sektörde olursa olsun, bu güvene ve güce kavuşmayı zorunlu kıldığını belirten Pandır, "Çünkü yatırımcılar artık güvende hissetmeyecekleri hiçbir alanda durmuyor." dedi.
Kurumsal Yönetim Ödülleri
Zirvenin öğleden önceki kısmında "Kurumsal Yönetim Ödülleri" de sahiplerini buldu.
SPK tarafından hazırlanan metodoloji doğrultusunda yıl içinde aldıkları Kurumsal Yönetim Derecelendirme notlarına göre belirlenen ödüllerin bu yıl sekizincisi verildi.
Bu kapsamda "En Yüksek Kurumsal Yönetim Derecelendirme Notuna Sahip İlk Üç Şirket" kategorisinde birinci Aksa Akrilik, ikinci Doğuş Otomotiv, üçüncü ise TAV Havalimanları oldu.
"En Yüksek Kurumsal Yönetim Derecelendirme Notuna Sahip Halka Açık Olmayan Şirket Ödülleri"nde ise "Halka Açık Olmayan Aile Şirketi Kategorisi"nde ödülü Sütaş, "Halka Açık Olmayan Finans Şirketi Kategorisi"nde ödülü Garanti Emeklilik aldı.
"Yönetim Kurulu Kategorisinde En Yüksek Derecelendirme Notuna Sahip Şirket" ödülü Garanti Bankası'na giderken, "Kurumsal Yönetim Endeksinde Son 1 Yılda Notunu En Çok Artıran Şirket" Doğuş Gayrimenkul oldu.
"En Yüksek Kurumsal Yönetim Derecelendirme Notuna Sahip İlk 3 STK" ödülleri ise sırasıyla Darüşşafaka Cemiyeti, Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı ve Toplum Gönüllüleri Vakfı'na verildi.
Son Dakika › Ekonomi › Kurumsal Yönetim Zirvesi - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?