Kütahya'da "Gazlaştırma Pilot Tesisi" Açılış Töreni - Son Dakika
Ekonomi

Kütahya'da "Gazlaştırma Pilot Tesisi" Açılış Töreni

Kütahya\'da "Gazlaştırma Pilot Tesisi" Açılış Töreni

"Tavşanlı'da faaliyete geçirdiğimiz tesisin yanı sıra 2013'te Soma'da temelini atmayı planladığımız tesisle şu anda bütün meskenlerin kullandığı doğalgazın hemen hemen 9'da biri, 10'da biri kadarını yerli kömürden üretmiş olacağız" dedi.

31.12.2012 19:53
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız,

" Tavşanlı'da faaliyete geçirdiğimiz tesisin yanı sıra 2013'te Soma'da temelini atmayı planladığımız tesisle şu anda bütün meskenlerin kullandığı doğalgazın hemen hemen 9'da biri, 10'da biri kadarını yerli kömürden üretmiş olacağız" dedi.

Yıldız, Kütahya'nın Tavşanlı ilçesi Tunçbilek beldesinde, Türkiye Kömür İşletmeleri (TKİ) Genel Müdürlüğü'ne bağlı Garp Linyitleri İşletmesi (GLİ) Müessesesi bünyesinde kurulan "Gazlaştırma Pilot Tesisi"nin açılışı dolayısıyla düzenlenen törende, 2012 yılının son gününde madencilerle bir arada olmak istediklerini bildirdi.

Sağlık, sıhhat içinde, kazasız, belasız, güzelliklerle dolu bir yıl temennisinde bulunan Yıldız, Kütahya ve Manisa'nın kendine has enerji kaynakları bulunduğunu söyledi.

Yıldız, bu enerji kaynaklarının en önemli özelliğini, "yerli kaynaklar olması" diye niteleyerek, yerli kaynakların, dışa bağımlılığı azalttığını dile getirdi.

Tunçbilek'e ikinci kez geldiğini anlatan Yıldız, şöyle devam etti:

"Her gelişimizde buraya bir şey eklemek istiyoruz. Sağ olsunlar milletvekili arkadaşlarımız son derece çalışkan. Tavşanlı'nın, Tunçbilek'in yeniden imar edilmesiyle de alakalı birbirinden güzel işler yapıyorlar. 26 Mart'ta gerçekleştireceğimiz 300 megavatlık yatırımla Tunçbilek'in 117 milyon ton kömürü burada işlenerek enerjiye dönüştürülecek. Bu, Tunçbilek'in aslında yer altı zenginliklerinin yine Türkiye'nin öz kaynaklarına dönüşmesi, istihdamı ve öncelikle buradaki kardeşlerimizin çalışmasıyla alakalı önemli bir husus. TKİ Genel Müdürlüğü öncülüğünde Kütahya'ya bir müze kazandırılmasıyla alakalı protokoller yapıldı. Bu da Kütahya'nın en azından kültür faaliyetleriyle alakalı önemli bir iş."

-Kömürden 1,5 milyar metreküp gaz üretilmesi hedefi-

Yıldız, Tunçbilek'teki "Gazlaştırma Pilot Tesisi"nde yerli kömürden gaz elde edileceğini, bu yatırımın, Manisa'nın Soma ilçesinde 2013'te temeli atılacak tesisle beraber önemli bir yere sahip olduğunu belirtti.

Söz konusu iki tesiste toplam 1,5 milyar metreküpe yakın gaz üretilmesinin planlandığı bilgisini veren Yıldız, şöyle konuştu:

"Karadeniz'de, Akdeniz'de ve karalarımızda doğalgaz aranmasıyla alakalı faaliyetlerimize devam ediyoruz. Bu arayışımız, yalnızca doğalgaz faaliyetleriyle ilgili aramalar değil, aynı zamanda yerli kömürümüzden elde edilecek sentetik gazla devam edecek. 1,5 milyar metreküp gaz demek hemen hemen yaklaşık 600-700 milyon dolarlık bir ithalatın kesilmesi demek olacak ama bununla kalmayacak. Tavşanlı'da faaliyete geçirdiğimiz tesisin yanı sıra 2013'te Soma'da temelini atmayı planladığımız tesisle şu anda bütün meskenlerin kullandığı doğalgazın hemen hemen 9'da biri, 10'da biri kadarını yerli kömürden üretmiş olacağız. Ar-Ge çalışmalarımızın sonucunu burada almış görünüyoruz. En önemlisi bu. Ar-Ge faaliyetlerine ayrılan payı her geçen gün daha da artıracağız. Mühendislerimiz, teknisyenlerimiz, işçilerimizle kendi tesislerimizde bunu gerçekleştirmiş olacağız. TKİ ve TÜBİTAK iş birliği de devam edecek."

-"Mutlaka yerli kömürümüzü değerlendirmemiz lazım"-

Yıldız, ithal kaynakların en aza indirilmesi anlamında yerli kaynakların kullanımına ilişkin çalışmaların sürdüğünü söyledi.

Yerli kaynağın kömür olduğuna işaret eden Yıldız, şunları kaydetti:

"Yenilenebilir enerji kaynaklarımız olan su, rüzgar, güneş, jeotermal gibi kaynaklarımızın artışına devam edeceğiz. Türkiye, büyüyen ekonomisini yerli kaynaklarıyla beraber ne kadar büyütürse o kadar daha iyi olacak. Son 10 yılda bu ülkenin idaresine konulan iradenin ortaya koyduğu performans, yenilenebilir enerji kaynakların büyümesinden daha hızlı büyüdü. O hıza yetişmemiz ve mutlaka yerli kömürümüzü değerlendirmemiz lazım. Adana Tufanbeyli'de, Bursa Keles'te, Soma'da yaptığımız ihalelerden yerli kömürümüzden elde edeceğimiz enerjiyi, önümüzdeki süreçte ekonomiye kazandıracağız. Özel sektör marifeti ve dinamizmiyle yerli kömürde gelişmemiz büyümeye, ilerlemeye devam edecek."

Yıldız, Tunçbilek'te elde edilen sentetik gazın mutlaka birbirini takviye eden sistemlerle beraber milli ekonomiye ve milli politikalara katkılar koyacağına inandığını sözlerine ekledi.

Daha sonra, Yıldız, butona basarak açtığı pilot tesisi, beraberindekilerle gezdi.

Törene, Kütahya Valisi Kenan Çiftçi, AK Parti Kütahya Milletvekili Vural Kavuncu, TKİ Genel Müdürü ve Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Aktaş, Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) Marmara Araştırma Merkezi Başkanı Prof. Dr. İbrahim Dinçer, Dumlupınar Üniversitesi (DPÜ) Rektörü Prof. Dr. Ahmet Karaaslan, Tavşanlı Kaymakamı Numan Hatipoğlu, Tavşanlı Belediye Başkanı Mustafa Güler, Emet Belediye Başkanı Mustafa Koca, GLİ Müessesesi yöneticileri, daire müdürleri, siyasi parti ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileriyle vatandaşlar katıldı.

-Madencilerle akşam yemeğine katıldı-

Törenin ardından pilot tesis alanında madencilerle akşam yemeği yiyen Yıldız, yemek öncesi yaptığı konuşmada, 2013 yılının huzurlu geçmesini diledi.

İşçilerle bir arada olmaktan memnuniyet duyduğunu ifade eden Yıldız,

"Yalnızca ülkemizle beraber değil, bölgemizle de beraber huzur içinde, Suriye'deki Müslüman kardeşlerimizin de sıkıntılarının giderildiği bir yıl olmasını temenni ediyoruz. Maden işçilerimiz, kardeşlerimiz son derece vefakar, cefakar işler yapıyor. Yerin altındaki o karanlık dünyadan yer üstüne, aydınlığa doğru bir yol açıp ülke ekonomisine büyük katkıda bulunuyorlar. En büyük temennim; onların kaza geçirmeden, aileleri, yakınları, komşularıyla huzurlu, kazasız bir yıl geçirmeleridir" diye konuştu.

Yıldız, yemekten sonra, 1960 yılından bu yana tutulan müessesenin anı defterini imzalayarak, Ar-Ge Laboratuvarı'nı inceledi.

Muhabir: Selma Kocabaş - Hadi Şengül/ Sedat Gök

Yayıncı: Mürsel Çetin - KÜTAHYA

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Kütahya'da 'Gazlaştırma Pilot Tesisi' Açılış Töreni - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement