Lübnan'da yaşanan krizde son çare IMF - Son Dakika
Ekonomi

Lübnan'da yaşanan krizde son çare IMF

Parası yüzde 90'ın üzerinde değer kaybeden Lübnan, tarihinin en büyük krizini yaşıyor. Batmak üzere olan ülke de halk kahve içecek para bulamıyor. Hükümet krizi çözmek için IMF ile görüşmeye başladı.

14.10.2021 17:31  Güncelleme: 17:37
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Dolar rezervlerindeki açık nedeniyle Lübnan lirası yüzde 90'ın üzerinde değer kaybederken, Lübnan tarihinin en kötü ekonomik krizini yaşıyor. Lübnan'daki ekonomik kriz ve para birimdeki değer düşüşü Lübnan halkını en basit keyiflerinden, günde bir fincan kahve içmekten mahrum etti.Krizden önce elinde bir fincan kahve ile bir öğleden sonrasını plajlarda geçirmek pek çok Lübnanlı için makul fiyatlı bir keyifti. Ancak, kahve dükkanı sahipleri paranın değer kaybını dengelemek için kahve fiyatlarını yükseltmek zorunda kaldığından işler değişti.

IMF İLE GÖRÜLMELERE BAŞLADILAR

Lübnan, binlerce kuruluşun kapanmasına ve yüz binlerce kişinin işten çıkarılmasına neden olan eşi benzeri görülmemiş bir ekonomik ve mali krizin içinde bulunuyor. Lübnan, ülkeyi mevcut krizden çıkaracak milyarlarca dolar yardımın önündeki engellerin kaldırılması umuduyla Uluslararası Para Fonu ile görüşmelere başladı.

"KAHVE İÇMEYE PARAMIZ YETMİYOR"

Lübnan vatandaşlarından Bashir Corfali, "Eskiden bir fincan kahveyi, dükkanına göre 1.500 Lübnan lirasına (yaklaşık 1 dolar) veya 750 Lübnan lirasına alırdım. Şimdi bir fincan kahvenin fiyatı 7.500 Lübnan lirası ve her hafta ancak iki fincan kahve içebiliyorum. Kahve içmeye paramız yetmiyor." dedi.

"KAHVE VE SUYUN FİYATI 9 KAT ARTTI"

Bir başka Lübnan vatandaşı Hayel Jouni de "Kahvenin fiyatı ortalama 4.000 Lübnan lirası ama deniz kenarında 6.000 Lübnan lirasına alıyorum. Elbette oraya her gün gidemeyiz. Eskiden deniz kenarına gider, her gün kahve içerdim. Bir fincan kahve ve bir şişe su eskiden bana 1.500 Lübnan lirasına mal olurdu. Şimdi suyun ve bir fincan kahvenin fiyatı 9.000 Lübnan lirası. 9.000 Lübnan lirası benim için fark ediyor çünkü maaşımız hala Lübnan lirasıyla ödeniyor." ifadelerini kullandı.

"NEREYE GİTTİĞİMİZİ HİÇ BİLMİYORUZ"

Ali Hussein isimli işletmeci ise "Eskiden bir fincan kahveyi 500 ila 750 Lübnan lirasına satardık. Şimdi fiyat ortalama 4.000 Lübnan lirası. Eskiden bize günde 300 veya 250 müşteri gelirdi ama şimdi günde ancak 100 müşteriye satış yapabiliyorum. Nereye gittiğimizi hiç bilmiyoruz. Piyasa kötüleşiyor ve yeni fiyatlarla iş yapıp yapamayacağımızı bilmiyoruz." şeklinde konuştu.

Lübnan\'da yaşanan krizde son çare IMF
Kaynak: Xinhua

Son Dakika Ekonomi Lübnan'da yaşanan krizde son çare IMF - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (1)

  • Güler Akın: koskoca avrupadan sonra lübnanda batıyor dimi habere bak 18 2 Yanıtla
  • İznik Gölü'nde Gümüş Balığı Sezonu Bereketli Başladı
    08:39 İznik Gölü'nde Gümüş Balığı Sezonu Bereketli Başladı

    İznik Gölü'nde yapılan gümüş balıkçılığı sezonu sıcakların başlamasıyla birlikte bereketli bir şekilde başladı. 5 kooperatifin hedefi bin ton balık tutmak ve ihracat yapmak.

  • AK Parti Kütahya İl Başkanı Mustafa Önsay'dan 'İlk Evim Arsa' projesi açıklaması
    00:12 AK Parti Kütahya İl Başkanı Mustafa Önsay'dan 'İlk Evim Arsa' projesi açıklaması

    AK Parti Kütahya İl Başkanı Mustafa Önsay, 'İlk Evim Arsa' projesinde gelinen son durumu açıkladı. Önsay, müstakil ve müşterek arsalar için yapılan kura çekimlerinin tamamlandığını ve sözleşmelerin imzalanmaya başlandığını belirtti. Müstakil arsalar için çalışmaların devam ettiğini ve 2 ay içinde sözleşme imzalama aşamasına gelinmesi için hızla çalışıldığını ifade etti.

  • Malazgirt'te doğal otlar tezgahlarda satışa sunuluyor
    21:44 Malazgirt'te doğal otlar tezgahlarda satışa sunuluyor

    Muş'un Malazgirt ilçesinde baharın gelişiyle dağlarda yeşeren uçkun, mantar, kenger ve sirmo gibi doğal otlar toplanarak tezgahlarda satılıyor. Vatandaşlar, bu işi yaparak aile bütçelerine katkı sağlıyor. Karların erimesiyle dağlarda çıkan şifalı bitkilerin destesi 50, mantarın kilosu ise 350 liradan satılıyor.

  • Tarımsal Destekleme Ödemeleri Bugün Yapılacak
    21:26 Tarımsal Destekleme Ödemeleri Bugün Yapılacak

    Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, 694 milyon 461 bin liralık tarımsal destekleme ödemesini bugün çiftçilerin hesaplarına aktaracaklarını duyurdu. Ödemeler arasında hububat-baklagil ve dane mısır desteği, hayvan hastalıkları tazminat desteği, biyolojik/biyoteknik mücadele desteği, sertifikalı tohum üretim desteği, kırsal kalkınma yatırım desteği, bombus arısı kullanım desteği, büyükbaş damızlık (düve) hayvan alım desteği, küçük aile işletmesi desteği ve sertifikalı fidan kullanım desteği bulunuyor.

  • İstanbul Havalimanı İşletmecisi İGA'nın CEO'su Selahattin Bilgen asaleten atandı
    21:23 İstanbul Havalimanı İşletmecisi İGA'nın CEO'su Selahattin Bilgen asaleten atandı

    İstanbul Havalimanı işletmecisi İGA'nın Üst Yöneticiliği (CEO) görevini vekaleten yürüten Selahattin Bilgen, Eylül 2023'ten beri bu görevi sürdürüyordu. İGA, küresel rekabetin hızla değişen dinamiklerine uyum sağlayarak kurumsal güçlenmesini sürdürüyor. Bilgen'in kapsamlı tecrübesi, bilgi ve birikimiyle İstanbul Havalimanı'na önemli katkılar sunduğu belirtilerek, asaleten İGA İstanbul Havalimanı İşletmesi CEO'su olarak atandığı açıklandı.

  • DEİK Heyeti Güney Afrika'da İş Dünyası Temsilcileriyle Görüştü
    20:53 DEİK Heyeti Güney Afrika'da İş Dünyası Temsilcileriyle Görüştü

    CAPE Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) heyeti, Güney Afrikalı siyaset ve iş dünyası temsilcileriyle bir araya geldi. Türk iş insanları, Johannesburg, Pretorya ve Cape Town kentlerinde üst düzey hükümet yetkilileri ve Güney Afrika'nın önde gelen iş insanlarıyla görüşmeler yaptı. Güney Afrika Ticaret ve Sanayi Bakanı Ebrahim Patel'in de katıldığı etkinlikte, Türkiye ile Güney Afrika arasındaki ticaret bağları ve işbirliği potansiyeli vurgulandı. DEİK heyeti, ziyaret kapsamında yeni iş ilişkileri kurmayı ve ticaret ile yatırım fırsatlarını artırmayı hedeflediklerini belirtti.


Advertisement