Mali Yatırım ve Ticaret Fırsatları Konferansı - Son Dakika
Ekonomi

Mali Yatırım ve Ticaret Fırsatları Konferansı

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Türkiye-Mali İş Konseyi Başkanı Adil Özışık, Türkiye ve Mali arasındaki ticaret hacminin geçen yıl 40 milyon dolar seviyesinde gerçekleştiğini belirterek, "Her iki ülkenin potansiyelleri ve kaynakları göz önüne alındığında, 40 milyon dolar yetersiz" dedi.

13.10.2015 12:21

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Türkiye-Mali İş Konseyi Başkanı Adil Özışık, Türkiye ve Mali arasındaki ticaret hacminin geçen yıl 40 milyon dolar seviyesinde gerçekleştiğini belirterek, "Her iki ülkenin potansiyelleri ve kaynakları göz önüne alındığında, 40 milyon dolar yetersiz" dedi.

Mali Yatırım ve Ticaret Fırsatları Konferansı'nda konuşan Özışık, DEİK'in şu anda 28'i Afrika ülkeleriyle olmak üzere toplam 127 iş konseyi bulunduğunu söyledi.

Türkiye-Mali İş Konseyi'nin Mali'deki muhatap kuruluşlarla iş birliği içinde çalıştığını aktaran Özışık, şubat ayında Türkiye'yi ziyaret eden Mali Cumhurbaşkanı İbrahim Boubacar Keita'nın katılımlarıyla Türkiye-Mali İş Forumu'nu gerçekleştirdiklerini hatırlattı.

"İki ülke arasında 2014'te 40 milyon dolar ticaret hacmi gerçekleşti"

Şubatta düzenlenen forumda Mali Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mamadou Tiény Konate ile iş konseyi kuruluş anlaşması imzalandığını anımsatan Özışık, "İş konseyimizin temel amaçlarının başında Mali ile Türkiye'deki iş adamlarının daha sık bir araya gelmelerine ve yeni işbirliği fırsatlarının yaratılarak somut ortaklıklara dönüşmesine katkıda bulunmak gelmektedir. 2014 yılında ülkelerimiz arasındaki ticaret hacmi resmi rakamlara göre yaklaşık 40 milyon dolar seviyesinde gerçekleşmiştir" bilgilerini verdi.

Her iki ülkenin potansiyelleri ve kaynakları göz önüne alındığında, 40 milyon doların yetersiz kaldığını kaydeden Özışık, şöyle devam etti:

"Biz iş konseyi olarak Türkiye'nin yurtdışı yatırımlarında Mali'nin payını artırmaya yönelik faaliyetlere odaklanıyoruz. Diğer taraftan Türkiye ithalat pazarından Mali ürünlerinin aldığı payı artırmayı, aynı şekilde Batı Afrika pazarına açılma noktası olarak gördüğümüz Mali üzerinden Türk ürünlerinin bu pazardaki payını artırmayı hedefliyoruz.

Mali'yi liberal ekonomisi, altyapı ve enerji sektörlerinde gerçekleştirdiği atılımlar ile Batı Afrika'daki en sağlam partnerlerden birisi olarak görüyoruz."

- "Türkiye'nin ekonomik haritasında Mali'de vardır"

Mali Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi İbrahim Soumare ise Mali'nin başkenti Bamako'dan üst düzey devlet ve özel sektör heyetinin Türk iş adamları ve yatırımcıları ülkelerine davet etmek amacıyla Türkiye'ye geldiğini ifade etti.

Diplomatik temsilciliklerin çalışmalarını sürdürdüğünü belirten Soumare, "Türkiye'nin ekonomik haritasında Mali de vardır. Bizim ilişkilerimizi somutlaştırmamız gerekir. Kazan-kazan ilişkisi ile iki ülke birlikte kazansın. Mali, Türkiye'de kendine daha fazla yer edinecektir" dedi.

Tarım, enerji ve çeşitli sanayi kolları alanında iş birliklerinin sağlanabileceğini anlatan Soumare, jeostratejik olarak Batı Afrika'nın en önemli "hub" noktalarından biri olan Mali ile Türkiye'nin her alanda birlikte çalışabileceğini söyledi.

Toplantıya, Mali Cumhuriyeti Yatırımların Teşviki ve Özel Sektör Bakanlığı Genel Sekreteri Yusuf Maıga ve Mali Yatırımlar Teşvik Ajansı Genel Müdürü Musa İsmail Toure'nin yanı sıra Mali'yle iş yapmak isteyen Türk iş adamları katıldı.

Birkaç gündür Türkiye'deki sanayi tesislerini gezen Malili heyet, Organize Sanayi Bölgeleri'yle Serbest Ekonomik Bölgelerini gezmeye devam edecek.

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Mali Yatırım ve Ticaret Fırsatları Konferansı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement