Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, "Bizim işimiz sanal ticaretin gelişimine engel olmak değil, tam aksine önünü açmak" dedi.
Bakan Şimşek, Maliye Bakanlığı'nda düzenlediği 'E-Ticaretin İzlenmesi ve Mükellef Uyumu' konulu basın toplantısında aldıkları program sayesinde sanal ortanda ticaret yapan tüm firmaları otomatik olarak tespit etiklerini ve kayıt altına aldıklarını söyledi. Bakan Şimşek, e-ticaret faaliyetlerindeki hukuki ve vergisel altyapıyı oluşturmak, sektörü kayıt altına almak, e-ticaret faaliyetlerinde bulunan girişimcilerin vergisel uyumunu sağlamak amacıyla başlattıkları e-ticaretin izlenmesi ve mükellef uyumuyla ilgili, "Bizim işimiz sanal ticaretin gelişimine engel olmak değil tam aksine önünü açmak" ifadelerini kullandı.
Yapılan araştırmaya göre; internetten yapılan e-ticaret dahil kartlı ödeme tutarının 2007 yılında 5.5 milyar lirayken, bu rakamın 2012 yılında 30.7 milyar liraya çıktığını söyleyen Şimşek, "Bu rakam gelecek açısından bakıldığında çok mütevazi, çünkü biz 2023 yılında elektronik ticarin 350 milyar lirayı bulacağını tahmin ediyoruz" diye konuştu.
Gelir İdaresi'nin bünyesinde e-ticaretin izlenmesi ile ilgili bir müdürlük oluşturduklarını söyleyen Şimşek, şu ifadeleri kullandı:
"Bu müdürlükle e-ticaretin mevzuatsal altyapısının oluşturulması, e-ticaretin izlenmesi, gereken durumlarda mükelleflerin gönüllü uyuma davet edilmesi, ilgili kamu ve özel sektör kurumları ile işbirliği yaparak e-ticaret faaliyetlerinin kavranması, e-girişimcilerin bürokratik iş ve işlem süreçlerinin azaltılması gibi konularda çalışmalar yapacağız. Amacımız elektronik ticareti teşvik edici, kolaylaştırıcı düzenlemeler yapmak. Amacımız adil ve vergilendirilebilir iş ortamını oluşturmak."
Toplantı sonrasında gazetecilerin sorularına cevap veren Şimşek, lojman satışlarına ilişkin soruya, "Temel çerçeve şu; takdir edersiniz ki güvenlik gibi alanlarda herhangi bir lojman satışı yapmayacağız. Mahrumiyet bölgelerinde böyle bir yaklaşımımız olmayacak. Özellikle büyükşehirlerden başlayarak, tabii ki peyderpey bu alanları, yine milletimiz adına en iyi şekilde değerlendirmeyi düşünüyoruz. Burada seçenekler çok. Yani öyle yerler vardır ki, lojmanlar çok eski fakat lojmanların olduğu arsa çok değerli. Orayı daha çok arsaların değerlendirilmesi şeklinde yapabiliriz. Devlet Mahallesi'nde önemli bir ihale de yapıldı. TOKİ'ye ihale ile verdik. Gayet ciddi rakamlar da yakalandı orada. Nispeten lojmanlar yeniyse bunlar doğrudan doğruya satışa konu olabilir. Bu konuda bir irade var. Doğrusunu yaptığımıza inanıyoruz. Çünkü en çok eleştirilen meselelerden bir tanesi lojman meselesi, taşıt meselesi. Bu sorunları tabii ki biz de çözme çabası içerisindeyiz" karşılığını verdi.
E-ticarette mükelleflerin geriye dönük yükümlülüklerinin olup olmadığı şeklindeki soru üzerine, 5 yıl geriye dönük olarak yükümlülüklerinin bulunduğunu söyleyen Bakan Şimşek, Google arama motorunun uzun süredir Türkiye'de mükellef olduğunu belirtti. Maliye Bakanlığı personeline fazla mesai ödenmesini düzenleyen Bakanlar Kurulu Kararı'nın çıkarılması için teklifte bulunduklarını belirten Şimşek, "Belirli projeler için, belli bir süre için fazla mesai gerekiyorsa Bakanlar Kurulu Kararı ile tabi ki bu ödenir. Ama bunun dışında, otomatik olarak kurumlar itibariyle herkese fazla mesai anlayışını terk ettik. Bir daha geri gelmeyecek. En azından bizim yaklaşımımız bu. Çünkü Kanun Hükmünde Kararname var. Bu bir kanun, biz bunu uygulamada değiştiremeyiz. Diyelim ki fazla mesaiye dönemsel olarak kalan arkadaşlarımıza biz ilave izin veriyoruz. Bu izinlerin de kullanılmasında fayda var. İzin kullanmak da aslında hem verimli çalışmak için hem sağlık açısından her açıdan bence son derece anlamlı, faydalı. Hem yıllık izinlerin hem de varsa bu mesaiden elde edilen izinlerin kullanılması doğru olur" dedi. - ANKARA
Son Dakika › Ekonomi › Maliye Bakanı Şimşek'in Basın Toplantısı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?