Maliye Bakanı Şimşek, Soruları Yanıtladı - Son Dakika
Ekonomi

Maliye Bakanı Şimşek, Soruları Yanıtladı

Maliye Bakanı Şimşek, Soruları Yanıtladı

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, çapraz denetime ilişkin, servet veya diğer bir takım düzenlemelere ilişkin kaygıların olduğunu hatırlatarak, "Altını çiziyorum, bu tasarıda bu çerçevede bir düzenleme yoktur" dedi.

29.05.2013 14:04

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, çapraz denetime ilişkin, servet veya diğer bir takım düzenlemelere ilişkin kaygıların olduğunu hatırlatarak, "Altını çiziyorum, bu tasarıda bu çerçevede bir düzenleme yoktur" dedi. Şimşek, Gelir Vergisi Kanun Tasarısını açıklamak üzere düzenlediği basın toplantısında, gazetecilerin sorularını da yanıtladı. Bir gazetecinin, "2023 hedefleriniz var mı?" sorusu üzerine Şimşek, elbette hedeflerinin olduğunu söyledi. Maliye Bakanlığı olarak kendilerini sürekli yenilediklerini ve değişen dünya şartlarına uyum sağladıklarını vurgulayan Şimşek, "Bir kere bizden kaynaklı gri alanlar kalmayacak. Biz vergide öngörülebilirliği artıracağız, bu çok önemli" diye konuştu. Kayıtdışılıkla mücadele konusunda da son derece iddialı olduklarının altını çizen Şimşek, son 10 yılda kayıtdışı istihdamın yüzde 52'den yüzde 36'ya düştüğünü, kayıtdışı ekonominin milli gelire oranının ise yüzde 32'ler civarından yüzde 26,5'e kadar düştüğünü ifade etti. Şimşek, "Şimdi bizim hedefimiz, önümüzdeki 3-5 yılda Avrupa Birliği (AB) ortalamasına yakınsamak bu yüzde 18,5 ama 2023'te AB üyeleri arasında en düşük kayıtdışı ekonomi büyüklüğü olan ülkeler arasına girebilmektir. Bu da yüzde 15'lerin altına çekmek şeklinde tanımlanabilir. Tabiki bu süreçten en çok dar gelirli faydalanacak."

"Meclis kapanmadan yasayı yetiştirmeyi planlıyoruz"

Tasarının kanunlaşmasına yönelik bir soru üzerine de Şimşek, Haziran ayı içinde alt ve üst komisyonlar çalışmalarını bitirirse, ondan sonra da Meclis kapanmadan yasayı yetiştirmeyi planladıklarını söyledi. Bunun bir temenni olduğunu dile getiren Şimşek, takdirin elbette Mecliste olduğunu ifade etti. CEO'ların aldığı ödemelere ilişkin soruyu da Şimşek, "CEO'ların ikramiyeleri, yan ödemeleri vs, bunların hepsi düzenleniyor ama ücret niteliğindeyse ki çoğu o şekildedir. Tabiki artan oranlı bir Gelir Vergisi'ne tabi olacaktır" şeklinde yanıtladı.

"Kayıtdışı azaldıkça vergi geliri artacak"

Kayıtdışılığı azalttıkları ölçüde, vergi oranlarını artırmadan doğrudan vergi gelirlerinin artacağına işaret eden Şimşek, şöyle devam etti:

"Bu da vergide adaleti sağlamamıza imkan sağlayacak. Mali imkanlar arttıkça, geçmişte gördünüz, dolaylı vergilerde indirime gittik. Bugün Avrupa'da eğitimde KDV oranları yüzde 20-25 arası, sağlıkta ve giyimde de aynı şekilde. Bunlar çok temel konular. Bu alanlarda hükümetimiz, imkanlar arttığı zaman KDV oranlarını yüzde 18'den yüzde 8'e çekmiştir. Gıdada yüzde 1'e çekmiştir. Dolayısıyla mali imkan, manevra alanımız arttıkça bunu çalışan lehine, dar gelirli lehine kullanma konusunda iddialıyız. Geçmişte yaptık, bundan sonra da yapmaya devam edeceğiz." Tasarıdaki vergi istisnalarına da değinen Şimşek, özel düzenleme yapılmamış herkesin genel düzenlemeye tabi olduğunu bildirdi.

"İlave gelirden çok reforma gitmeyi amaçlıyoruz"

"Gelirlerde bir artış öngörüyor musunuz?" sorusunu da Şimşek, "Burada ilave gelir elde etmekten çok, sistem anlamında bir reforma gitmeyi amaçlıyoruz. Sonra zaman içinde bu, kayıtdışılıkla mücadele anlamında elimizi güçlendirdiği oranda eminim gelirlerimize de yansıyacak" diye cevapladı. Mükellef sayısında bir artışın zaten olduğunu belirten Şimşek, kira gelirlerinin vergilendirilmesi konusunda, vergi oranlarını değiştirmeden, idarenin etkinliğini artırarak, hem mükellef sayısını hem de geliri artırdıklarını söyledi.

"Tarım kesimini destekleyeceğiz"

Bakan Şimşek, tasarıdaki tarımsal teşviklere ilişkin bir soru üzerine de buradaki düzenlemelerin genel anlamda ölçek büyütmeyi cezalandıran değil, teşvik eden ve vergi fedakarlığı içeren düzenlemeler olduğunu bildirdi. Şimşek, "Vergiden feragatte bulunarak tarım kesimini, çiftçilerimizi, tarımsal işletmeleri bu anlamda destekleyeceğiz ve bu, istihdamı da desteklemiş olacak" dedi.

"Bu haksız bir kazanç, adaletsiz bir uygulama"

Yönetim Kurulu üyelerine yapılan ödemelere ilişkin yapılan düzenlemelere ilişkin de bilgi veren Şimşek, şunları kaydetti:

"Biz sadece yönetim kurulu üyelerine ilişkin bir düzenleme yapıyoruz. Türkiye'de maalesef bu konu istismar ediliyor. Yönetim kurulu üyesi olarak görülüyor, herhangi bir ücret verilmemiş gibi gösteriliyor ama sonra çok ciddi kardan pay verildi diyor. Bu haksız bir kazanç, adaletsiz bir uygulama. Şimdi diyoruz ki, yönetim kurulu üyelerinin bir ortaklık payı varsa, onunla orantılı olarak temettü alabilir ve mevcut düzenlemeye tabidir ama ortaklık payından bağımsız, ilave ödeme söz konusuysa, bu aslında ücrettir diyoruz ve bundan sonra da bunları ücret olarak değerlendireceğiz."

"Çapraz denetime ilişkin bir düzenleme yok"

Vergi güvenliğine ilişkin bir soruyu da Şimşek, şöyle yanıtladı:

"Herhangi bir götürü veya başka anlamda bir tanımla bir vergilemeye gitmiyoruz. Bu konuda bir takım kaygılar vardı. Çapraz denetime ilişkin, servet veya diğer bir takım düzenlemelere ilişkin kaygılar vardı. Altını çiziyorum, bu tasarıda bu çerçevede bir düzenleme yoktur. Tabi gerçek gider sistemi gibi bir takım uygulamalarımız, vergi güvenliğini artıracak düzenlemelerdir. Benim vergi güvenliğinden kastettiğim konu oydu. İşin o tarafı belki arzuladığımız kadar güçlü olmayabilir ama bunların hepsi tabii ki, biz mükemmeliyet iddiasında değiliz. Bu, çok ciddi ve çok önemli bir tasarı. Reform niteliğinde birçok özelliği olan bir tasarı. Olaya o şekilde bakmakta fayda var. Bir hususta, Anglosakson ülkelerindeki gibi bir uygulamaya geçmiyoruz diye, bu reform olmaktan çıkmaz, bunun altını çizmek istiyorum."

- Ankara

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Maliye Bakanı Şimşek, Soruları Yanıtladı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement