Mayıs Ayı Enflasyon Verileri - Son Dakika
Ekonomi

Mayıs Ayı Enflasyon Verileri

Mayıs Ayı Enflasyon Verileri

ING Bank Baş Ekonomisti Dağdeviren."TL'de mayıs sonuna doğru başlayan ve son günlerde ivme kazanan değer kaybının yaz aylarında baz etkisiyle artacak olan manşet enflasyonu daha da yukarı çekme ihtimali dikkate alındığında enflasyon"...

03.06.2013 12:48

ING Bank Başekonomisti Sengül Dağdeviren, "TL'de mayıs sonuna doğru başlayan ve son günlerde ivme kazanan değer kaybının yaz aylarında baz etkisiyle artacak olan manşet enflasyonu daha da yukarı çekme ihtimali dikkate alındığında enflasyon beklentilerini bozucu etki yaratma potansiyeli taşıdığı söylenebilir" dedi.

TÜİK tarafından açıklanan mayıs ayı enflasyon verilerine ilişkin değerlendirmede bulunan Dağdeviren, mayıs ayında TÜFE'nin, gıda grubundaki son on yılda yüzde -0,30 olan ortalamanın çok altında yüzde 2,18'lik fiyat düşüşünün etkisiyle piyasa beklentisinden çok daha iyi aylık yüzde 0,15 yükseliş kaydettiğini ancak geçen yıldan kaynaklanan baz etkisiyle yıllık enflasyonun nisan ayındaki yüzde 6,13'ten yüzde 6,51'e geldiğini ifade etti.

Öte yandan, tarım sektöründen gelen yüzde 0,90 puanlık güçlü katkıya elektrik & gaz grubundaki yüzde 0,14 puanlık etkinin de eklenmesiyle ÜFE'nin mayıs ayında yüzde 1,00'lik bir artış kaydettiğini belirten Dağdeviren, böylece yıllık ÜFE enflasyonunun bir önceki ayki yüzde 1,70 düzeyinden yüzde 2.17'ye yükselirken uzun süreden beri devam eden düşük düzeyini koruduğunu ve maliyet yönlü enflasyon baskısı olmadığını bir kez daha teyit ettiğini söyledi.

Dağdeviren, TÜFE'deki yüzde 0,47'lik piyasa beklentisinin çok altında yüzde 0,15'lik sınırlı artışta, endekste en önemli ağırlığa sahip, genelde dalgalı bir seyir izleyen gıda grubunun mayıs ayında öngörülen fiyat artışının 2012'de olduğu gibi bu yılda çok güçlü olması sonucu yaptığı yüzde -0.44 puanlık katkının esas belirleyici olduğuna dikkati çekti.

Dağdeviren, şunları kaydetti:

"Ek olarak, TL'nin ortalama bazda bir önceki aya göre yüzde 1,7 değer kaybettiği mayıs ayında kurdaki bu hareketin ayın sonuna doğru gerçekleşmesi, dövizdeki gelişmelere duyarlı ulaştırma grubu enflasyonunun yüzde 0,13 ile oldukça düşük bir düzeyde kalmasına neden oldu.

Enflasyonu yukarı çeken en önemli ürün grubu olarak ise yüzde 8,85 ile güçlü bir mevsimsel artış kaydeden ve yüzde 0,51 puan katkı sağlayan giyim öne çıktı. Öte yandan, kira artışı Mart 2012'de yıllık yüzde 4,52'ye geriledikten sonra yukarı yönlü bir eğilim kaydederek Mayıs 2013 itibariyle yüzde 6,08'e ulaştı."

-Özel kapsamlı TÜFE-

Mayıs ayında özel kapsamlı TÜFE göstergelerine ilişkinde değerlendirmede bulunan Dağdeviren, H ve I endekslerinde sırasıyla yıllık yüzde 6,00'dan yüzde 6,12'ye ve yüzde 5,44'ten yüzde 5,56'ya küçük yükselişler gözlendiğini belirterek, mevsimlik ürünlerin etkisiyle aylık artışların güçlü olsa da, yıllık çekirdek enflasyon göstergelerinde 2013 başından bu yana devam eden dalgalanma eğiliminin korunmasının henüz net bir düşüş trendinin olmadığını ortaya koyduğunu ifade etti.

Dağdeviren, yıllık bazda gözlenen artışa rağmen, gıda fiyatlarındaki sert mevsimsel gerilemenin etkisiyle mayısta aylık rakamın öngörülenden düşük gelmesi ve çekirdek göstergelerin oldukça istikrarlı seyretmesinin ilk etapta enflasyon görünümüne dair algılara olumlu yansıyacağına dikkati çekerek, "Ancak TL'de mayıs sonuna doğru başlayan ve son günlerde ivme kazanan değer kaybının yaz aylarında baz etkisiyle artacak olan manşet enflasyonu daha da yukarı çekme ihtimali dikkate alındığında enflasyon beklentilerini bozucu etki yaratma potansiyeli taşıdığı söylenebilir" dedi. - İstanbul

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Mayıs Ayı Enflasyon Verileri - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement