Merkez Bankası Ppk Toplantı Özeti: (1) - Son Dakika
Ekonomi

Merkez Bankası Ppk Toplantı Özeti: (1)

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK) toplantı özetinde, "Şubat ayına ilişkin öncü göstergeler gıda enflasyonunda düşüşe işaret etmektedir" ifadesine yer verildi.

01.03.2016 14:46

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK) toplantı özetinde, "Şubat ayına ilişkin öncü göstergeler gıda enflasyonunda düşüşe işaret etmektedir" ifadesine yer verildi.

Kurulun, 23 Şubat 2016 tarihli toplantısına ilişkin yayımladığı toplantı özetinde, ocak ayında tüketici fiyatlarının yüzde 1,82 arttığı ve yıllık enflasyonun 0,77 puan yükselerek yüzde 9,58 olduğu anımsatıldı.

Enflasyondaki yükselişte fiyatı yönetilen-yönlendirilen ürünler ile işlenmemiş gıda grubunun öne çıktığı belirtilen özette, fiyatı yönetilen-yönlendirilen bazı ürünlerde ocak ayı başında yapılan ayarlamaların toplam etkisinin öngörüldüğü gibi 0,7 puan olduğu kaydedildi.

Özette, şu değerlendirmelere yer verildi:

"Bu dönemde temel mal grubu enflasyonu yüksek seyrini korurken hizmet enflasyonu artmıştır. Bu doğrultuda çekirdek göstergelerin yıllık enflasyonu yükselirken ana eğilimi temel mal grubu kaynaklı olarak bir miktar iyileşmiştir. Gıda ve alkolsüz içecekler grubunda yıllık enflasyon 0,82 puanlık artışla yüzde 11,69'a yükselmiştir. Bu yükselişin temel sürükleyicisi taze meyve-sebze kaynaklı olarak işlenmemiş gıda fiyatları olmuştur. Bu dönemde yıllık enflasyon, taze meyve-sebze alt grubunda yüzde 20,09'a işlenmemiş gıdada ise yüzde 15,33'e ulaşmıştır. İşlenmiş gıda yıllık enflasyonu ise son iki ayda ekmek-tahıl grubu öncülüğünde yukarı yönlü bir seyir izleyerek yüzde 8,41'e yükselmiştir. Şubat ayına ilişkin öncü göstergeler gıda enflasyonunda düşüşe işaret etmektedir.

Enerji grubunda fiyatlar ocak ayında elektrik fiyatları kaynaklı yüzde 0,81

artmış ve yıllık enflasyon yüzde 4,61'e yükselmiştir. Şubat ayında enerji

grubu yıllık enflasyonunun, petrol fiyatlarındaki gelişmelerin ve baz etkisinin

katkısıyla azalacağı tahmin edilmektedir. Hizmet fiyatları ocak ayında yüzde 1,34 artmış ve grup yıllık enflasyonu

yüzde 9,16'ya yükselmiştir. Bu dönemde hizmet grubunda yaklaşık son on yılın en

hızlı aylık fiyat artışı gözlenirken yüksek artışların alt kalemler geneline yayıldığı

gözlenmiştir. 2015 yılının son çeyreğinde et fiyatlarında gözlenen ılımlı seyir ile

kademeli yavaşlayan lokanta-otel grubunda fiyat artışları ocak ayında yeniden

hızlanmıştır. Ücret gelişmeleri ile gıda enflasyonundaki yüksek seyrin yanı sıra döviz kuru kaynaklı birikimli maliyet etkileri hizmet enflasyonundaki düşüşü

geciktirmektedir."

Temel mal grubu yıllık enflasyonunun ocak ayında 0,12 puanlık düşüşle yüzde 10,10 olduğu belirtilen özette, bu dönemde yıllık enflasyonun dayanıklı tüketim malları grubunda azalırken, diğer alt gruplarda artışını sürdürdüğüne işaret edildi.

Özette, giyim ve dayanıklı dışı temel mal fiyatlarında döviz kuru etkilerinin hafifleyerek de olsa sürdüğü, giyim fiyatlarındaki düşüşün mevsim ortalamalarının altında gerçekleştiği bildirildi.

Diğer taraftan mevsimsellikten arındırılmış göstergelerin ocak ayında temel mal enflasyonunun ana eğiliminde iyileşmeye işaret ettiği ifade edilen özette, "Enerji fiyatlarındaki gelişmeler enflasyonu olumlu yönde etkilemeye devam etmektedir. Bununla birlikte, artan maliyet unsurları çekirdek enflasyon eğilimindeki iyileşmeyi sınırlamaktadır" değerlendirmesi yapıldı.

"İhracatımızın

pazar değiştirme esnekliğinin yüksek olması ihracatı desteklemekte"

PPK özetinde, sanayi üretiminin aralık ayında bir önceki aya göre artış gösterdiği, dönemlik bazda

değerlendirildiğinde, üretim 2015 yılı son çeyreğinde bir önceki çeyrek ortalamasının üzerinde gerçekleştiği kaydedildi.

Ocak ayında Satın Alma Yöneticileri Endeksi PMI genel ve üretim göstergelerinin durağan seviyenin üzerinde kalmakla birlikte gerilediği ifade edilen özette, bu dönemde İktisadi Yönelim Anketi (İYA) son üç ay sipariş göstergelerinden iç piyasa siparişlerinin bir önceki çeyrek ortalamasının üzerinde gerçekleştiği, ihracat siparişlerinin göreli olarak daha zayıf bir seyir izlediği aktarıldı.

Özette, şunlara vurgu yapıldı:

"Bu göstergeler ihracat ve ithalat verileriyle birlikte değerlendirildiğinde ocak ayında sanayi üretim artış hızının bir miktar yavaşlayacağı tahmin edilmektedir. Harcama tarafına ilişkin veriler, 2015 yılının son çeyreğinde özel kesim talebinin üçüncü çeyreğe kıyasla daha ılımlı bir seyir izlediğine işaret etmektedir. Bu dönemde tüketim malları üretimi ve ithalatı geçtiğimiz çeyrek ortalamasına göre sınırlı da olsa gerilemiştir. Yatırımlara ilişkin göstergelerden sermaye malları üretiminde son çeyrekte sınırlı bir artış, ithalatında ise gerileme gözlenmektedir. İnşaat yatırımlarına ilişkin gösterge niteliğinde olan metalik olmayan mineral maddeler üretimi ve ağır ticari araç satışları ise artış göstermiştir. 2016 yılı ilk çeyreğine ilişkin göstergelerden otomobil satışlarında ocak ayında son dönemdeki azalış eğilimi devam ederken, beyaz eşya satışları artmıştır. Ocak ve şubat aylarında tüketici güven endeksleri bir miktar gerilemekle birlikte ekim ayı seviyesinin üzerindedir. Yatırım eğilimine dair veriler ise ılımlı büyüme sinyali vermektedir. Bu çerçevede, özel kesim talebinin 2016 yılının ilk çeyreğinde ılımlı bir artış kaydedeceği öngörülmektedir."

Dış ticaret hadlerindeki olumlu gelişmeler ve tüketici kredilerinin ılımlı seyrinin cari dengedeki iyileşmeyi desteklediği vurgulanan özette, artan jeopolitik risklere karşın Avrupa Birliği ülkelerinin talebindeki artışın ihracat üzerindeki olumlu etkisinin güçlenerek sürdüğü kaydedildi.

Özette, ihracatta önemli bir paya sahip olan Avrupa ekonomisinde görülen toparlanma eğiliminin ocak ayında da devam ettiği bildirildi.

Buna ek olarak ihracatın pazar değiştirme esnekliğinin de yüksek olmasının ihracatı desteklediği belirtilen özette, "Bu çerçevede Avrupa Birliği ülkelerindeki talep artışının devamı, emtia fiyatlarındaki düşük seyir ve süregelen makro ihtiyati politika tedbirleri çerçevesinde 2016 yılında cari işlemler dengesindeki iyileşmenin devam etmesi beklenmektedir. Jeopolitik gelişmelere bağlı olarak turizm gelirlerinde yaşanabilecek olası azalışlar bu iyileşme eğilimini sınırlandırabilecek bir risk faktörü olarak değerlendirilmektedir" ifadeleri kullanıldı.

"Mevcut göstergeler iktisadi faaliyetteki ılımlı büyümenin sürdüğüne işaret etmekte"

Özette, 2015 yılı kasım döneminde işsizlik oranlarının ekim dönemine göre gerilediğine işaret edilerek, bu dönemde tarım dışı sektörlerde istihdam artışının iş gücü artışının üzerinde gerçekleştiği bildirildi.

Alt sektörler itibarıyla incelendiğinde, tarım dışı istihdam artışına en yüksek katkının hizmetler sektöründen geldiği vurgulanan özette, sanayi istihdamında oldukça sınırlı bir gerileme ve inşaat istihdamda artış görüldüğü kaydedildi.

Özette, sanayi üretimi ve anket göstergelerinin gelecek dönemde sanayi istihdamında ilave bir canlanmaya işaret etmediği ifade edildi.

Metalik olmayan mineral maddeler üretiminin inşaat istihdamındaki ılımlı artışla tutarlı olduğu aktarılan özette şunlar hatırlatıldı:

"Hizmetler sektöründe ise alt sektörlerdeki istihdam verileri dalgalı bir seyir izlemeye devam etmektedir. İş gücü piyasasına ilişkin öncü göstergeler önümüzdeki dönemde işsizlik oranlarının yatay bir aralıkta hareket edeceğine işaret etmektedir. Özetle, mevcut göstergeler iktisadi faaliyetteki ılımlı büyümenin sürdüğüne işaret etmektedir. Önümüzdeki dönemde ücret artışları ve petrol fiyatlarındaki düşük seyir vasıtasıyla gelir kanalının yurt içi talebi destekleyeceği düşünülmektedir. Jeopolitik gelişmeler aşağı yönlü risk oluştursa da Avrupa Birliği ülkelerinin talebindeki artışın ihracat üzerindeki olumlu etkisi güçlenerek sürmektedir."

(Sürecek)

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Merkez Bankası Ppk Toplantı Özeti: (1) - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement