MMO Ankara Şubesi Yönetim Kurulu ProfTMMOB Makina Mühendisleri Odası (MMO) Ankara Şubesi Yönetim Kurulu Prof.Dr. Müfit Gülgeç, sanayide niteliksiz işgücü oranının yüzde 65 gibi yüksek bir oranda olduğunu belirterek, bunun mühendis yoğun bir sanayi için kolay kabullenilecek bir tablo olmadığını vurguladı. Gülgeç, makina imalat sektöründe mühendis istihdamının toplam istihdamın yüzde 1.7'si düzeyinde olduğunu bildirdi.
Sanayide mühendis istihdamı konusunda değerlendirmelerde bulunan MMO Ankara Şube Yönetim Kurulu Prof. Dr. Müfit Gülgeç, gerek MMO gerekse TÜİK (Türkiye İstatistik Kurumu) gibi kuruluşlarca yapılan araştırmalarda mühendislik sanayilerinde gerileme olduğuna dikkat çekti. Sanayinin giderek artan ölçüde net ithalatçı olmaya yöneldiğine ifade eden Gülgeç, sanayide nitelikli personel yetersizliğinin açığa çıktığını ve bundan da yakınıldığını dile getirdi.
-"NİTELİKSİZ İŞGÜCÜ YÜKSEK"-
TÜİK verilerine göre, sanayide KOBİ niteliğindeki firmaların yüzde 70"inde mühendis istihdam edilmediğini ifade eden Prof. Dr. Gülgeç, "2008 yılı itibarıyla sanayi sektöründe çalışan 4.4 milyon kişinin ancak 304 bini yükseköğrenim görmüş olup, bunların içindeki mühendis sayısı da 64 bin civarında. KOBİ"lerde ise 15 bin 130 makina mühendisi istihdam ediliyor. Makina imalat sanayinde ise 2 bin 800 mühendis ile çok düşük düzeydedir. Makina imalatında toplam istihdam içinde mühendis oranı yüzde 1.7'dir. Aksi olması gerekirken niteliksiz iş gücü oranı yüksektir ve yüzde 65.9'u bulmakta. Sektör içindeki mühendislerin yüzde 55.6'sı bin 500 TL"ye kadar ücret almaktadır. Bu durum mühendis yoğun bir sanayi için kolay kabullenilecek bir tablo değildir" diye konuştu.
Ar-Ge, inovasyon ve mühendisliğin yoğun olması gereken sanayide işletmelerin yapısal ve güncel sorunların altından kalkamadığını anlatan Gülgeç, bu koşullarda sanayide teknoloji-katma değer ilişkisi kurulamadığını, geleceklerine yatırım yapmaktan yoksun kaldığını kaydetti.
-"MÜHENDİSLERİN YÜZDE 25'İ İŞSİZ"-
Sadece ülkedeki üniversite mezunu sayısını artırmak amacıyla ardı ardına açılan üniversitelerin, fakültelerin ve bölümlerin ilerleyen yıllarda çok daha büyük sorunlara yol açacağına dikkat çeken Prof.Dr. Müfit Gülgeç açıklamalarına şöyle devam etti:
"Türkiye'de 150'nin üzerinde fakültede mühendislik eğitimi veriliyor. Mühendislik fakültelerine her yıl 60 binin üzerinde yeni öğrenci kaydoluyor. Bugün mühendislerin yüzde 25'i işsizdir ya da kendi mesleği dışında alanlarda çalışmaktadır. Yatırım planlamasına bakılmaksızın öğrenci alım sayılarının arttırılmasının işsiz mühendislerin içine yeni işsizlerin katılmasına yol açacaktır" şeklinde konuştu. - Ankara
Son Dakika › Ekonomi › Mmo: 'Sanayide Mühendis İstihdamı Yetersiz' - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.