Muhasebe Haftası - Son Dakika
Ekonomi

Muhasebe Haftası

Muhasebe Haftası

TÜRMOB Genel Başkanı Sanlı: "Hükümetin haklı taleplerimize cevap vermesini istiyoruz.

01.03.2014 13:53

Türkiye Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler ve Yeminli Mali Müşavirler Odaları Birliği (TÜRMOB) Genel Başkanı Nail Sanlı, "Hükümetin haklı taleplerimize cevap vermesini istiyoruz. TBMM'nin beklentimiz olan yasal düzenlemeleri yapmasını, mesleğimizle ilgili düzenlemelerde görüş ve önerilerimizi değerlendirmesini istiyoruz" dedi.

Muhasebe Haftası dolayısıyla Sheraton Otel'de basın toplantısı düzenleyen Sanlı, meslek mensuplarının yaşadığı sorunların biran önce çözüme kavuşması gerektiğini söyledi.

Sanlı, TÜRMOB çatısı altında örgütlenen, sayısı 259 bine ulaşan muhasebe camiasının Muhasebe Haftasını mesleki sorunların gölgesinde kutlayacağını öne sürerek, "Mali Müşavirlik ve Yeminli Mali Müşavirlik mesleğinin yetki ve sorumluluklarının ülkemizde de uluslararası standartlara uygun olarak düzenlenmesi en büyük beklentimizdir. Biz meslek mensupları olarak sürekli ertelenen ve büyüyen sorunlarımızın artık çözülmesini istiyoruz. Bıçak kemiğe dayandı, sabır taşı çatlamak üzeredir" ifadelerini kullandı.

Türk Ticaret Kanunu'ndaki düzenlemeyle oluşturulan Kamu Gözetimi, Muhasebe ve Denetim Standartları Kurulu'nun, TÜRMOB tarafından dünya uygulamaları açısından gerekli bir yapı olarak görüldüğünü ve desteklendiğine dikkati çeken Sanlı, TÜRMOB'la bağ kurmayan Kamu Gözetimi, Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumu'nun etkin ve başarılı olmasının düşünülemeyeceğini kaydetti.

Sanlı, Türkiye'nin ticari hayatını çağdaş bir yapıya kavuşturmak için hazırlanan Türk Ticaret Kanunu'nun başta denetim olmak üzere çıkış hedefinden uzaklaştırıldığını savunarak, "Bağımsız denetimi hayatın her alanında yaşama geçirmek zorundayız. Yerel yönetimlerde, kamu idarelerinde, işletmelerde, tüm şirketlerde, siyasi partilerde, vakıflarda kısaca güvenlik ve yargı dışında hayatın her alanında en etkin bir şekilde denetim uygulanmalıdır. Denetimin olmadığı her yerde suistimaller yaşanır, yolsuzluk yaşanır, karanlık işler yaşanır. Yolsuzluğun, suistimalin, karanlık işlerin panzehiri denetimdir" diye konuştu.

- "Maliye Bakanlığı mesleki konularda doğrudan TÜRMOB'la ilişki kurmalıdır"-

Maliye Bakanlığı'nın mesleki konularda doğrudan TÜRMOB'la ilişki kurması gerektiğini söyleyen Sanlı, yeminli mali müşavir mühürlerinin TÜRMOB tarafından verilmesini istedi. Sanlı, Eğitim ve Öğretim hizmetleri ile sınırlı olmak üzere, kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları ve bunların iktisadi işletmelerine, Kurumlar Vergisi ve Katma Değer Vergisi (KDV) istisnası uygulanması gerektiğini savundu.

TÜRMOB Genel Başkanı Sanlı, "Maliye denetim elemanlarının mükellef nezdinde yürüttükleri incelemelerde mutlaka meslek mensubunun bulunmalı" diyerek, "Son zamanlarda vergi incelemelerinde gerekli özen gösterilmeden, meslek mensuplarına sorumluluk yükleme konusunda oldukça cömert davranılmaktadır. Bu konuda daha hassas davranılmalıdır. Öte yandan e-beyanname şifresi yalnızca meslek mensuplarına verilmelidir" görüşünü dile getirdi.

Serbest meslek faaliyetlerinde uygulanan KDV'nin yüzde 18'den yüzde 8'e indirilmesi gerektiğine ifade eden Sanlı, " Mesleğimiz beyin gücüne dayanan bir hizmet faaliyetidir. Meslek mensuplarımızın bedensel yorgunluktan ziyade zihin yorgunlukları yaşadığı gözlemlenmektedir. Kanser gibi hastalıklar mesleğimizde çok yoğun görülmektedir. Bu nedenle 'beyin amortismanı' diye tanımladığımız serbest meslek yıpranma indirimi, mutlaka mesleğimize getirilmelidir" değerlendirmesinde bulundu.

Sanlı, e-fatura sistemine değinerek, TÜRMOB'un söz konusu uygulamayı desteklediklerini söyledi. E-faturayla, şirketlerin ticari sırlarının üçüncü kişilerin eline geçme endişesi yaşadığını belirten Sanlı, "Bu tip endişeler yaşanması doğaldır. Ancak kurumsal çalışan firmaların alt yapısını iyi oluşturmuş, firmaların böyle bir sıkıntısı olmayacaktır. Endişe haklı ama doğru değildir. Mali Müşavirlerin korkulu rüyası sahta ve muhteviyatı itibariyle yanıltıcı belgedir. Bunu ortadan kaldıracak tek uygulama e-fatura uygulamasıdır" diye konuştu.

Yaşadıkları sorunların çözümünde diyaloğun önemli olduğunu kaydeden Sanlı, "Hükümetin haklı taleplerimize cevap vermesini istiyoruz. TBMM'nin beklentimiz olan yasal düzenlemeleri yapmasını, mesleğimizle ilgili düzenlemelerde görüş ve önerilerimizi değerlendirmesini istiyoruz" çağrısında bulundu. - Ankara

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Muhasebe Haftası - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement